Váratlan fordulat a lengyeleknél: ez az almaszezon más lesz, mint a tavalyi

Váratlan fordulat a lengyeleknél: ez az almaszezon más lesz, mint a tavalyi

agrarszektor.hu
Az idei almaszezon teljesen más lesz Lengyelországban, mint amilyen a tavalyi volt. A WAPA elnöke szerint nagy eltérések lesznek az egyes fajták termései között, a 2022-es évinél lényegesen alacsonyabb volumennel. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A FreshPlaza szerkesztőségének Dominik Wozniak, a Rajpol igazgatója, egyben a WAPA elnöke nyilatkozott az idei lengyel almaszezon kilátásairól.

Kifejezetten nehéz év volt a tavalyi a lengyel almaágazat számára - nem is csak azért, mert nem volt egyszerű megoldani a szüretet, hanem a szezon elején meglehetősen döcögős volt az értékesítés üteme is. A 2022-es őszi termés az utóbbi öt év legnagyobb termése volt, viszont a szedők hiánya miatt jelentős volument kényszerültünk a fákon hagyni. A szezon elején az értékesítés is nehézségekbe ütközött, különösen az alacsony árak jelentettek kihívást, de februárban fordult a kocka, és most már csaknem a teljes készlet eladásra került, úgyhogy helyzetünk kedvezőnek mondható.

Bár a Rajpol még mindig rendelkezik készletekkel, Wozniak biztos benne, hogy az új termés megjelenése előtt képesek lesznek ezeket értékesíteni.

A Rajpolnál az árualap 60%-át lengyel kiskereskedők számára értékesítjük, míg 30% az európai szupermarketláncokba kerül. A maradék 10% pedig Európán kívüli piacokon talál gazdára, így például Indiában, a Közel-Keleten és Ázsiában, de Latin-Amerika is jelentős partnerünknek számít.

Az előttünk álló 2023/24-es almaszezon más lesz, mint a tavalyi, leginkább az egyes fajták kínálatának vonatkozásában. Wozniak szerint “csaknem biztos, hogy mennyiségben az új szezon nem veheti fel a versenyt az előzővel, különösen a Jonagold és az Idared fajtáknál várható markáns visszaesés a kínálatban. Ugyanakkor a Gala, a Golden és a Red Delicious fajták igen biztatóan néznek ki, ezekből jó mennyiségekre számítunk. Egyelőre az látszik, hogy a minőséggel sem lesz gond, Lengyelország középső részén egyáltalán nincs vízhiány - ebben az évben eddig csak a jégesőkkel és egyéb időjárási problémákkal gyűlt meg a bajunk, de aszály nem fenyeget - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?