Baljós előrejelzés: kemény visszaesés jöhet a németeknél almafronton

Baljós előrejelzés: kemény visszaesés jöhet a németeknél almafronton

agrarszektor.hu
A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) júliusi, idei első becslése alapján 2023-ban 182 ezer tonnával kevesebb, 889 ezer tonna almát fognak betakarítani (-17%), mint a kifejezetten jó termésű 2022-es évben (1 071 000 t). A tízéves átlaghoz képest az idei almatermés mintegy 92 ezer tonnával, azaz mintegy 9,4%-kal lesz kevesebb. A Destatis előrejelzése lényegesen kevesebb, mint a WAPA által augusztus elején kiadott 952 ezer tonnás becslés.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A visszaesés oka elsősorban a kedvezőtlen időjárási körülményekben keresendő: a virágzás idején tapasztalt csapadékos, hideg időjárás negatívan hatott a beporzásra, és eseti fagykárok is előfordultak. A nyár elején fellépő hőség és a szárazság szintén sok gyümölcsöst érintett, és napégést valamint szárazságstresszt eredményezett. A későbbi időszakban viszont már a bő csapadékkal járó időjárás miatt megnőtt a növénybetegségek kockázata - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Destatis szerint 2023-ban Németországban 33 000 hektáron termelnek majd almát. A legfontosabb termőterületek Baden-Württembergben (Bodeni-tó régió), Alsó-Szászországban (Altes Land) és Szászországban találhatók. Az összes alma több mint kétharmadát (69,4%) ezekben a tartományokban takarítják majd be. Baden-Württemberg a legfontosabb németországi almatermesztő tartomány, részesedése a terület (35,1%) és a termésmennyiség (34,5%) tekintetében is meghaladja az egyharmadot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 21. 16:01