Leigázta a belga földeket ez a gyümölcs: rengetegen állnak át a termelésére

Leigázta a belga földeket ez a gyümölcs: rengetegen állnak át a termelésére

agrarszektor.hu
Az elmúlt 20 év során megduplázódott a körte termőterülete Belgiumban, főleg az almaültetvények területének rovására. Ugyanakkor sokan úgy gondolják, lassan fékezni kellene a területének bővülését, részben azért is, mert a körte fogyasztása évek óta csökken Európában. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Belga kereskedők szerint az idei piaci helyzet az alma esetében lényegesen jobb, mint tavaly, és ennek oka, hogy több más európai országhoz hasonlóan Belgiumban is egyre többen állnak át a körte termesztésére. A Bel'Export ügyvezetője, Tony Derwael szerint ez a folyamat most már ott tart, hogy az utóbbi 20 évben Belgiumban és Hollandiában is megduplázódott a körteültetvények területe (főleg az alma rovására), de ha nem következik be némi lassulás, az almához hasonló túlkínálati helyzet állhat elő. Idén az almaültetvények területének folyamatos csökkenése egyértelműen kedvezően hat az árakra, és az ügyvezető szerint még az is lehetséges, hogy almahiány léphet fel a belga piacon. Mivel az utóbbi néhány évben Lengyelország is elkezdte növelni a körte termőterületét, hamarosan lényeges változások következhetnek be ezen a piacon is, elsősorban az árak csökkenése várható - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A középtávú jóslatokkal azonban Tony óvatosan fogalmazna: például az idei szezonban Olaszországban komoly terméskiesés keletkezett a körte esetében, és előre senki sem gondolta volna, hogy a hőség és a kártevő rovarok ilyen mértékű károkat okoznak majd. Ezért a belga exportőrök számára az idei évben jelentős tér nyílik az exportpiacokon, de ez csak egy átmeneti helyzet. Hosszabb távon figyelmeztető jel, hogy a körte fogyasztása Európában évek óta csökken. Itt jöhetnek képbe az olyan niche piacok, mint például a piros körtéké, különösen, hogy az ilyen gyümölcsök iránt Ázsiában is nagy a kereslet - ezeken a piacokon a Conference nem különösebben keresett, viszont a piros körtében nagy fejlődési lehetőségek vannak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?