Leigázta a belga földeket ez a gyümölcs: rengetegen állnak át a termelésére

Leigázta a belga földeket ez a gyümölcs: rengetegen állnak át a termelésére

agrarszektor.hu
Az elmúlt 20 év során megduplázódott a körte termőterülete Belgiumban, főleg az almaültetvények területének rovására. Ugyanakkor sokan úgy gondolják, lassan fékezni kellene a területének bővülését, részben azért is, mert a körte fogyasztása évek óta csökken Európában. 

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Belga kereskedők szerint az idei piaci helyzet az alma esetében lényegesen jobb, mint tavaly, és ennek oka, hogy több más európai országhoz hasonlóan Belgiumban is egyre többen állnak át a körte termesztésére. A Bel'Export ügyvezetője, Tony Derwael szerint ez a folyamat most már ott tart, hogy az utóbbi 20 évben Belgiumban és Hollandiában is megduplázódott a körteültetvények területe (főleg az alma rovására), de ha nem következik be némi lassulás, az almához hasonló túlkínálati helyzet állhat elő. Idén az almaültetvények területének folyamatos csökkenése egyértelműen kedvezően hat az árakra, és az ügyvezető szerint még az is lehetséges, hogy almahiány léphet fel a belga piacon. Mivel az utóbbi néhány évben Lengyelország is elkezdte növelni a körte termőterületét, hamarosan lényeges változások következhetnek be ezen a piacon is, elsősorban az árak csökkenése várható - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A középtávú jóslatokkal azonban Tony óvatosan fogalmazna: például az idei szezonban Olaszországban komoly terméskiesés keletkezett a körte esetében, és előre senki sem gondolta volna, hogy a hőség és a kártevő rovarok ilyen mértékű károkat okoznak majd. Ezért a belga exportőrök számára az idei évben jelentős tér nyílik az exportpiacokon, de ez csak egy átmeneti helyzet. Hosszabb távon figyelmeztető jel, hogy a körte fogyasztása Európában évek óta csökken. Itt jöhetnek képbe az olyan niche piacok, mint például a piros körtéké, különösen, hogy az ilyen gyümölcsök iránt Ázsiában is nagy a kereslet - ezeken a piacokon a Conference nem különösebben keresett, viszont a piros körtében nagy fejlődési lehetőségek vannak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?