Elképesztő, ami a körtével és az almával történik Svájcban

Elképesztő, ami a körtével és az almával történik Svájcban

agrarszektor.hu
Egyes fajták alternanciája és a súlyos jégkárok miatt a tavalyinál 24%-kal kisebb almatermést várnak az idén Svájcban. A körteterméssel sem jobb a helyzet, több mint 30%-kal kisebb hozamra számítanak, elsősorban a Vilmos és a Gute Luise fajtánál tapasztalható jelentős hozamcsökkenés miatt.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A Swisscofel előrejelzése szerint a 2023-as svájci almatermés mennyisége 87,660 tonna lesz, ami 24%-kal kevesebb, mint a 2022-ben betakarított 115 ezer tonnás volumen, és az utóbbi 10 év legkisebb termése. A jelentős visszaesés oka, hogy bizonyos fajtáknál alternancia tapasztalható, illetve Wallis (Valais) kanton ültetvényeiben igen komoly jégkárok keletkeztek. Az öt legnépszerűbb fajta (Gala, Golden Delicious, Braeburn, Jazz és Jonagold) termése a tavalyival megegyezik, vagy enyhén növekszik, és jó termés várható Svájc keleti és középső régiójában, valamint a Genfi-tó körzetében. Wallis (Valais) kanton azonban a július 24-én lezúduló jég miatt körülbelül 48%-os termésveszteséget szenvedett - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A Swisscofel prognózisa szerint a tavalyi 18 ezer tonnás betakarított mennyiséget követően a 2023-as évben mindössze 11,745 tonna körte terem majd Svájcban. Míg a Conference és a Kaiser Alexander fajták hozama általában jó vagy nagyon jó lesz, a helvéteknél legnépszerűbb Vilmos (Williams) fajta a tavalyi termésnek csak 46%-át, a Gute Luise pedig 65%-át hozza majd az idén. A július 24-én Wallis (Valais) kantonra lesújtó jégeső a körteültetvényeket sem kímélte, nagyjából 1500 tonna termés veszett oda a viharban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?