Egyre többen ültetnek ilyen gyümölcsöket Hollandiában: hódít az új őrület

Egyre többen ültetnek ilyen gyümölcsöket Hollandiában: hódít az új őrület

agrarszektor.hu
A holland almatermés várhatóan 12%-kal csökken, míg a körte a becslések szerint 3%-kal nő. A szezon elején tapasztalt kedvezőtlen termesztési körülmények miatt az alma terméshozama alacsonyabb volt. Az alma termesztési területe az előrejelzések szerint 5550 hektárra csökken, míg a körtéé megközelíti a 10 000 hektárt. A legnépszerűbb almafajta az Elstar, míg a körték között a Conference. Ugyanakkor egyre nagyobb az érdeklődés a klubfajták iránt. Az alma (3%) és a körte (1%) biotermelése továbbra is meglehetősen alacsony. A fogyasztók a helyben termesztett fajtákat részesítik előnyben. Az almát szinte teljes egészében az EU belső piacán értékesítik, míg a körte és a belga Conference fajta együtt uralja az uniós körteexportot. Körtekivitel tekintetében vezető exportpiacai Fehéroroszország és az Egyesült Királyság.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A szezon elején tapasztalt kedvezőtlen termesztési körülmények miatt az alma terméshozama alacsonyabb volt Hollandiában. Az alma termesztési területe az előrejelzések szerint 5550 hektárra csökken, míg a körtéé megközelíti a 10 000 hektárt - írja a NAK.

Termőterület alakulása

Az előrejelzések szerint Hollandiában az alma termesztési területe a becslések szerint 5550 hektárra csökken, ami 6%-kal kevesebb a tavalyi évhez képest. Huszonöt évvel ezelőtt az alma területe közel 15 000 hektár volt, de a megnövekedett költségek, a munkaerőhiány és az exportpiacok elvesztése miatt csökkent a terület. Ez a tendencia várhatóan folytatódni fog, több okból kifolyólag is. A Holland Friss Termék Központ szerint:

A korábbi exportpiacok az évek során önellátóbbá váltak, a közép- és kelet-európai országok részéről egyre nagyobb a verseny, a hollandiai almatermesztés jövedelmezősége kiábrándító, a vállalatokon belüli utódlás egyre nehezebbé válik, és a felújításra váró gyümölcsösök tulajdonosai egyre nehezebben tudják eldönteni, hogy vajon, megéri-e egy nagyobb volumenű beruházás.

A körte területének tendenciája egészen más volt. Míg 25 évvel ezelőtt a körte termesztési területe mindössze 6000 hektár volt, 2012-ben már meghaladta az alma területét. Tavaly tovább növekedett 10 000 hektárra, ellenben idén az előrejelzések szerint kissé csökken, 9 920 hektárra.

EZ IS ÉRDEKELHET

Termelési volumen

Az almatermés az előrejelzések szerint 207 000 tonna körül alakul, ami 12%-os csökkenést jelent a tavalyi évhez képest. A csökkenés a hektáronkénti alacsonyabb terméshozamnak is tulajdonítható, ami a vegetációs időszak elején uralkodó szuboptimális körülmények közvetlen következménye, valamint a holland kormány által a növényvédőszer használatra vonatkozó szigorúbb előírások miatti bimbólikasztó bogár okozta károk növekedése. Az Elstar 40%-os részesedésével messze a legelterjedtebb alma fajta Hollandiában. Idén 82 000 tonna Elstar termés várható, ami 8%-kal kevesebb, mint tavaly. A második fajtánál, a Jonagoldnál (beleértve a Jonagoredot is) 50 000 tonna várható, ezt követi a Kanzi (18 000 tonna) és a Boskoop Red (10 000 tonna).

A körtetermelés az előrejelzések szerint várhatóan 341 000 tonna lesz, ami 3 %-kal több, mint tavaly, és 6%-kal kevesebb az elmúlt három év átlagterméséhez képest. Jelentések szerint egyes körtetermesztők rosszabb terméssel küzdenek a bimbólikasztó bogár kártétele miatt. A Conference, amely a holland körtetermés több mint háromnegyedét teszi ki, a becslések szerint 263 000 tonna lesz, ami 2%-kal kevesebb, mint 2022-ben. A Doyenné du Comice (22 000 tonna) és Beurré Alexander Lucas (20 000 tonna) távolról követik a Conferencet, mint leggyakrabban termesztett körtefajták.

Továbbra is egyre nagyobb az érdeklődés az olyan klubfajták termesztésének megkezdése iránt, mint a Xenia, a QTee, a Migo és a Sweet Sensation. A Xenia (13 000 tonna) és a Migo (8 000 tonna) termése várhatóan ismét nagyobb lesz, mint egy évvel ezelőtt.

Vegetációs időszak

Az év eleji hideg és csapadékos napok nagy száma miatt a vegetációs időszak nem indult jól. A virágzás nem volt optimális, mivel későn kezdődött és a szokásosnál tovább tartott. Ennek közvetlen következményeként nem volt bőséges a gyümölcskötődés, ami az idei almatermést befolyásolta. A virágzás után javulás volt tapasztalható, a sok csapadékos nap ellenére. Nem voltak hőhullámok vagy aszályok, valamint nem érkezett jelentés jégeső vagy fagy miatti károsodásról sem. A gyümölcs ritkítására a bőséges idei fiziológiai hullás miatt alig volt szükség. Az alma várhatóan ropogós lesz, a körte pedig egyedi bronzos színű és jó ízű. Az idei termés tárolási minősége várhatóan jó lesz.

Fogyasztás alakulása

A megtermelt alma 90-95%-a a helyi friss piacra kerül. Ezek azok a fajták melyek a leginkább fogyasztott almafajták. A legtöbbet fogyasztott almafajta, amelyet Hollandián kívül termesztenek, a Pink Lady. A Conference körte a legnépszerűbb körte a hazai fogyasztók körében. A Holland Gyümölcstermelők Szövetsége hangsúlyozta a holland gyümölcsök fogyasztásának előnyeit, beleértve az almát és a körtét is:

Holland gyümölcsök vásárlásával környezettudatos döntést hozunk, hiszen helyi gyümölcsöt vásárolunk, ezért kevés kilométert kell szállítani, így fenntartható, valamint ízletes, egészséges és a saját termőtalajunkból származik. A gyümölcsösök emellett hozzájárulnak a vonzó tájképhez és a biodiverzitáshoz.

A körtefogyasztás nyomás alatt van, mivel a jómódú fogyasztók úgy tűnik, hogy lassan eltávolodnak a hagyományosabb gyümölcsöktől, mint a körte, az egzotikusabb és drágább gyümölcsök, mint például bogyósok, ananász, mangó és dinnye felé. Az élelmiszerforgalmazók erre úgy reagálnak, hogy egyszemélyes gyümölcssalátákat kínálnak, amelyek kényelmesen felhasználhatók otthon vagy útközben. Sok más fogyasztót az elmúlt másfél évben megemelkedett megélhetési költségek kényszerítik arra, hogy másképp éljenek.

Úgy tűnik, hogy az olcsóbb, gyakran saját márkás és tovább feldolgozott élelmiszerek egyre nagyobb teret nyernek, az egészséges és tápláló élelmiszerek, köztük a friss gyümölcsök rovására. A körte- és almafogyasztás általános tendenciája, hogy csökken, miközben az inputanyagokra és az almára vonatkozó szabályozás és az infláció növeli a termelők költségeit. Ez csökkenti a gazdák profittermelő képességét. Néhány idősebb gazda úgy döntött, hogy nem újítja meg gyümölcsösét jelentős beruházással, míg mások a nagyobb jövedelmezőség érdekében almáról körtére váltanak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kereskedelem helyzetkép

Míg az almát főként a belföldi piacon értékesítik, a körtét nemcsak a hazai piacra termesztik, hanem az EU piacára, valamint az EU-n kívüli piacokra is. A 2022/23-as gazdasági évben a körte 17%-át Fehéroroszországba, Kazahsztánba és más Oroszországhoz közeli országokba exportálták, valamint az Egyesült Királyságba, Norvégiába és Kínába.

Az elmúlt 5 évben a körtetermesztés Olaszországban és kisebb mértékben Spanyolországban és Portugáliában nyomás alatt van a jégeső, a fagyokkal, aszályokkal, hőhullámokkal, valamint a kánikulával kapcsolatos bizonytalan éghajlati viszonyok miatt. Úgy tűnik, hogy a hollandiai körtetermesztést ez nem érinti, továbbá a Conference fajta megmutatta, hogy egy nagyon jó fajta, amely jól megél a holland éghajlaton.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?