Nem fest jól az EU cseresznye- és meggytermelése: komoly visszaesés várható

Nem fest jól az EU cseresznye- és meggytermelése: komoly visszaesés várható

agrarszektor.hu
A világtermelés az előrejelzések szerint enyhén emelkedik, 114 000 tonnával 4,8 millióra, köszönhetően annak, hogy a chilei, kínai, török és amerikai termésnövekedés ellensúlyozza az EU -időjárás okozta – kínálatcsökkenését. Az Egyesült Államokból és Törökországból érkező szállítmányok várhatóan több mint 100 000 tonnával, 773 000 tonnás rekordra növeli az exportot. A behozatal az előrejelzések szerint 102 000 tonnával 730 000 tonnára emelkedik.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Törökország

A termelés várhatóan közel 70 000 tonnával 900 000 tonnára emelkedik, a kedvező esőzéseknek és a nagy hozamú új fajták telepítéseinek köszönhetően. Az export az előrejelzések szerint 17 000 tonnával 75 000 tonnára emelkedik a megnövekedett termelésnek köszönhetően. Az EU-ba irányuló nagyobb mennyiségű szállítmányok miatt valószínűleg némi mennyiséget átcsoportosítanak Oroszországtól - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Kína

Az előrejelzések szerint a termelés 80 000 tonnával 760 000 tonnára emelkedik, mivel Shandong, Sichuan és Liaoning tartományokban kedvező termesztési feltételek uralkodnak. A legnagyobb termelő tartományban, Shandongban is fellendülés tapasztalható, mivel a tavalyi magas hőmérséklet és aszály után helyreállt a termelés. A termőterületek tovább bővülnek, különösen az északnyugati és délnyugati tartományokban, miközben folytatódnak az ültetvények minőségét javító beruházások, beleértve az esővédelmet szolgáló fásítást. A behozatal várhatóan 32 000 tonnával 410 000 tonnára emelkedik, mivel továbbra is erős a chilei mennyiségek növekedése, valamint az Egyesült Államokban a kínálat helyreállása támogatja a keresletet.

Chile

A chilei termelés 31 000 tonnával 502 000 tonnára nőtt, az ültetvények termőre fordulásával. A nagyobb kínálat és a továbbra is erős kínai kereslet miatt az export várhatóan szintén növekedni fog, 25 000 tonnával 440 000 tonnára. Kína átlagosan Chile teljes exportmennyiségének 90%-át teszi ki, azonban a más piacokra történő szállítások is növekedtek, többek között az Egyesült Államokba, mivel Chile igyekszik diverzifikálni exportpiacait.

Európai Unió

Az EU termelése az előrejelzések szerint több mint 20%-kal, 174 000 tonnával 657 000 tonnára esik vissza, a bekövetkezett fagy és a kánikula miatt. A virágzás és a terméskötődés idején a fagy és a heves esőzések a legtöbb termelő tagállamban csökkentették a termelést. Az export várhatóan változatlanul 15 000 tonnán marad, mivel a csökkent kínálat visszatartja az exportőröket, valamint a kereskedelem továbbra is főként az EU-n belüli kereskedelem marad.

Amerikai Egyesült Államok

Az amerikai termelés az előrejelzések szerint több mint 100 000 tonnával 421 000 tonnára emelkedik, ami erős fellendülést jelent. A kaliforniai, oregoni és washingtoni cseresznye termelés helyreáll a tavalyi időjárás által károsított termésből. A meggytermelés várhatóan csökken a hideg tavaszi hőmérséklet miatt, továbbá a fagy Michiganben akadályozza a teljes termelés erőteljesebb fellendülését. A nagyobb kínálat várhatóan fellendíti az exportot, amely a tervek szerint megduplázódik 82 000 tonnára, növelve a szállításokat a legtöbb piacra. Ha ez megvalósul, akkor az Egyesült Államok megelőzné Törökországot, és ismét az északi félteke vezető exportőrévé válna. Az import várhatóan továbbra is emelkedő tendenciát mutat, a Chiléből érkező nagyobb szállítmányok miatt 30 000 tonnára emelkedik.

Oroszország

Az oroszi behozatal 2 év csökkenés után várhatóan emelkedik, 20 000 tonnával 120 00 tonnára. Ennek oka, hogy a Törökországból érkező csökkentett szállítmányokat bőven ellensúlyozzák az Azerbajdzsánból és Üzbegisztánból érkező gyümölcsök.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 23. 06:02