Nem fest jól az EU cseresznye- és meggytermelése: komoly visszaesés várható

Nem fest jól az EU cseresznye- és meggytermelése: komoly visszaesés várható

agrarszektor.hu
A világtermelés az előrejelzések szerint enyhén emelkedik, 114 000 tonnával 4,8 millióra, köszönhetően annak, hogy a chilei, kínai, török és amerikai termésnövekedés ellensúlyozza az EU -időjárás okozta – kínálatcsökkenését. Az Egyesült Államokból és Törökországból érkező szállítmányok várhatóan több mint 100 000 tonnával, 773 000 tonnás rekordra növeli az exportot. A behozatal az előrejelzések szerint 102 000 tonnával 730 000 tonnára emelkedik.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Törökország

A termelés várhatóan közel 70 000 tonnával 900 000 tonnára emelkedik, a kedvező esőzéseknek és a nagy hozamú új fajták telepítéseinek köszönhetően. Az export az előrejelzések szerint 17 000 tonnával 75 000 tonnára emelkedik a megnövekedett termelésnek köszönhetően. Az EU-ba irányuló nagyobb mennyiségű szállítmányok miatt valószínűleg némi mennyiséget átcsoportosítanak Oroszországtól - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Kína

Az előrejelzések szerint a termelés 80 000 tonnával 760 000 tonnára emelkedik, mivel Shandong, Sichuan és Liaoning tartományokban kedvező termesztési feltételek uralkodnak. A legnagyobb termelő tartományban, Shandongban is fellendülés tapasztalható, mivel a tavalyi magas hőmérséklet és aszály után helyreállt a termelés. A termőterületek tovább bővülnek, különösen az északnyugati és délnyugati tartományokban, miközben folytatódnak az ültetvények minőségét javító beruházások, beleértve az esővédelmet szolgáló fásítást. A behozatal várhatóan 32 000 tonnával 410 000 tonnára emelkedik, mivel továbbra is erős a chilei mennyiségek növekedése, valamint az Egyesült Államokban a kínálat helyreállása támogatja a keresletet.

Chile

A chilei termelés 31 000 tonnával 502 000 tonnára nőtt, az ültetvények termőre fordulásával. A nagyobb kínálat és a továbbra is erős kínai kereslet miatt az export várhatóan szintén növekedni fog, 25 000 tonnával 440 000 tonnára. Kína átlagosan Chile teljes exportmennyiségének 90%-át teszi ki, azonban a más piacokra történő szállítások is növekedtek, többek között az Egyesült Államokba, mivel Chile igyekszik diverzifikálni exportpiacait.

Európai Unió

Az EU termelése az előrejelzések szerint több mint 20%-kal, 174 000 tonnával 657 000 tonnára esik vissza, a bekövetkezett fagy és a kánikula miatt. A virágzás és a terméskötődés idején a fagy és a heves esőzések a legtöbb termelő tagállamban csökkentették a termelést. Az export várhatóan változatlanul 15 000 tonnán marad, mivel a csökkent kínálat visszatartja az exportőröket, valamint a kereskedelem továbbra is főként az EU-n belüli kereskedelem marad.

Amerikai Egyesült Államok

Az amerikai termelés az előrejelzések szerint több mint 100 000 tonnával 421 000 tonnára emelkedik, ami erős fellendülést jelent. A kaliforniai, oregoni és washingtoni cseresznye termelés helyreáll a tavalyi időjárás által károsított termésből. A meggytermelés várhatóan csökken a hideg tavaszi hőmérséklet miatt, továbbá a fagy Michiganben akadályozza a teljes termelés erőteljesebb fellendülését. A nagyobb kínálat várhatóan fellendíti az exportot, amely a tervek szerint megduplázódik 82 000 tonnára, növelve a szállításokat a legtöbb piacra. Ha ez megvalósul, akkor az Egyesült Államok megelőzné Törökországot, és ismét az északi félteke vezető exportőrévé válna. Az import várhatóan továbbra is emelkedő tendenciát mutat, a Chiléből érkező nagyobb szállítmányok miatt 30 000 tonnára emelkedik.

Oroszország

Az oroszi behozatal 2 év csökkenés után várhatóan emelkedik, 20 000 tonnával 120 00 tonnára. Ennek oka, hogy a Törökországból érkező csökkentett szállítmányokat bőven ellensúlyozzák az Azerbajdzsánból és Üzbegisztánból érkező gyümölcsök.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?