Meglepő hírek érkeztek az európai meggyről és cseresznyéről: ezt jobb tudni

Meglepő hírek érkeztek az európai meggyről és cseresznyéről: ezt jobb tudni

agrarszektor.hu
Az EU cseresznye és meggy termelése a 2023/24-es gazdasági évben az előrejelzések szerint 21 százalékkal, 657 435 tonnára csökken, mivel a főbb termelő országokban a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt visszaesés várható. Magyarországon a meggytermelés a jelentősebb, az AKI adatai szerint az idei cseresznyetermés mennyisége 11 280 tonna körül alakult, míg a meggyé 85 988 tonna körül.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Terület és termelés

A cseresznye és a meggy tekintetében az EU főtermelői Lengyelország, Spanyolország, Olaszország és Görögország, majd Magyarország, Bulgária és Németország következik. Más EU-tagállamokban, például Franciaországban és Portugáliában, valamint néhány keleti tagállamban is folyik korlátozott termelés. Lengyelország az EU legnagyobb cseresznye és meggy feldolgozója, míg Spanyolország és Görögország a fő exportőrök a korai szezon kezdés miatt, Németország pedig a legnagyobb uniós importőr. Olaszország és Spanyolország a friss cseresznye és meggy legnagyobb fogyasztói - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A következő gazdasági év termelése az előrejelzések szerint 21%-kal, 657 435 millió tonnára csökken, a főbb termelő országokban, Lengyelországban és Olaszországban várható visszaesés miatt. Az EU legtöbb termesztőrégiójában a termelés visszaesését a tavaszi szezonban a virágzást és a gyümölcskötődést befolyásoló kedvezőtlen időjárási körülmények, a fagy és a heves esőzések okozták. Előrejelzések szerint a 2023/24-es gazdasági évben az EU cseresznye és meggy ültetvényeinek becsült területe 165 000 hektár körül marad.

Lengyelország termése az előrejelzések szerint a tavalyinál 20%-kal alacsonyabb, 208 000 tonna lesz, a termőterület pedig változatlanul 35 000 hektár maradt. 2023 első negyedévében a csapadék hozzájárult a jó, sőt helyenként túlzott nedvességhez. A nagyon hideg tavasz és a márciusi, valamint az április első felében bekövetkezett fagyok gátolták a virágzást.

Spanyolország folyamatosan növeli a beültetett területet, különösen Aragóniában, összesen mintegy 29 400 hektárra. A fő termőterületek közé tartozik Aragónia és Extremadura, az ország teljes területének 35%-val és 25%-val. Hivatalos becslések szerint a spanyol termés 109 000 tonna lesz, ami 7%-kal kevesebb, mint az előző szezonban, a 2023. májusában és júniusában bekövetkezett heves esőzések okozta károk miatt, amelyek különösen jelentősek voltak a Jerte-völgyben és Extremadurában.

Olaszország termése az előzetes előrejelzések szerint közel 50%-kal csökken, főként a virágzástól az érésig tartó tartós esőzések miatt, amelyek jelentős gyümölcsrepedéseket okoztak. A minőség várhatóan megfelelő. Puglia, Campania, Veneto, Lazio és Emilia-Romagna a vezető termőterületek. Pugliában, Trentinóban és Alto-Adigében régiókban új ültetvények fordulnak termőre.

Görögország következő évi termelése az előrejelzések szerint az előző évhez képest mintegy 20%-kal csökken a betakarítás során lehullott heves esőzések miatt. A minőség várhatóan jó lesz. Pella, Imathia, Kozani (Észak-Görögország) és Larissa, Lamia (Közép-Görögország) a vezető termőterületek.

Magyarországon a cseresznye és meggy termelés főként meggyből áll. A meggy termőterülete 15 055 hektár, míg a cseresznyénél 2583 hektárról beszélhetünk. Legnagyobb felületen Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében termesztenek meggyet 4831 hektáron, míg cseresznye tekintetében a legnagyobb területen Heves vármegyében 512 hektáron folyik a termesztés. Az AKI adatai szerint az idei cseresznyetermés mennyisége 11 280 tonna körül alakult, míg a meggyé 85 988 tonna körül.

Bulgáriában a becslések szerint 15%-kal csökken a termelés, mivel az időjárási körülmények nem kedveztek a csonthéjasok fejlődésének. Az április elejéig tartó enyhe téli időjárás jót tett a gyümölcsösöknek, ellenben áprilisban és májusban kihívást jelentett a szokatlanul hideg és csapadékos időjárás, beleértve a fagyokat is. Becslések szerint sok ültetvény maradt betakarítatlanul, így jelentős veszteségek keletkeztek a munkaerőhiány és az alacsony terméshozam miatt a termelési költségeket nem fedező árak miatt, különösen az ország középső és északkeleti részén. Összességében a gyümölcsök mérete kisebb volt és feldolgozásra alkalmasabb. Az ágazat becslése szerint az idei termés nagy része feldolgozásra kerül.

Németországban a cseresznye és meggy termését a 2023/24-es gazdasági évben 45 420 tonnára becsülik. Ez 6,7%-os csökkenés az előző évhez képest és 3,5%-kal marad el a tízéves (2013-2022) átlagtól. A csökkenés nagyrészt a beporzáskor uralkodó kedvezőtlen időjárási körülményeknek köszönhető. A csapadékos és hideg tavasz csökkentette a méhek aktivitását a beporzás idején. Ez különösen a korai fajtákat érintette. Emellett a késő tavaszi fagyok délen és nyugaton tovább csökkentették a termést. A cseresznye a becslések szerint 35 560 tonna, a meggy pedig 9 860 tonna. A 2022/23-as gazdasági évben a cseresznye termés 38 471 tonna és a meggy 10 187 tonna volt. A betakarított terület várhatóan mintegy 55 702 hektár a cseresznye esetében, illetve 1554 hektár a meggynél. A cseresznye nagy részét friss fogyasztásra szánják, míg a meggy feldolgozásra kerül. Hivatalos adatok szerint a németországi meggy ültetvények területe csökkenő tendenciát mutat, alacsonyabb versenyképessége miatt.

Franciaországban a 2022. évi jó termést követően kis mértékű csökkenés várható, ellenben így is 20%-kal meghaladja az ötéves átlagot. A májusi esőzések és helyi jégesők károsították a korai fajtákat, fokozódott a rovarkártétel, különösen a Drosophila Suzukii által okozott károk. A téli csapadék hiánya az ország déli régióiban csökkentette a gyümölcsméretet, máshol a gyümölcsök nagyobbak. Az ültetvények területe lassan csökken, mivel a régi gyümölcsösöket nem újítják fel. A termelők az új, betegségeknek ellenálló fajták hiányát, valamint a munkaerőköltségek által vezérelt magas termelési költségeket okolják.

Portugáliában a hivatalos adatok szerint a következő évben a kedvezőtlen időjárási körülmények és az alacsony terméshozam miatt a termelés 50%-kal csökkenhet. A 2023. év eleji súlyos szárazság miatti hideg órák hiánya befolyásolta a virágzást és a gyümölcskötődést, különösen a korai fajtáknál. Emellett a május végi heves esőzések is befolyásolták az érést. Az előző szezonban a termés mintegy 24 000 tonnát tett ki.

Fogyasztás

A következő gazdasági évben a fogyasztás, beleértve a feldolgozásra szánt gyümölcsöket is, a termelés hiánya miatt erősen csökkenhet, 682 000 tonna körülire. Németországgal együtt az EU déli országai a friss fogyasztásra szánt gyümölcsök legnagyobb uniós fogyasztói. Az őszibarackhoz és a nektarinhoz hasonlóan az ukrajnai konfliktus miatti magas árak és inflációs ráták negatívan hatnak a gyümölcsfogyasztásra. A cseresznye szezonális gyümölcs, amelyet frissen fogyasztanak. A meggyet elsősorban a feldolgozóipar használja. A fő meggytermékek: fagyasztott gyümölcs, gyümölcslé sűrítmények, valamint lekvárok és dzsemek. Az olyan országokban, mint Spanyolország, Portugália, Franciaország, Olaszország és Görögország a belföldi fogyasztás szinte kizárólag frissen történik. Németországban a friss meggy és cseresznye szezonális termékeknek számítanak, a szupermarketekben főként a német értékesítési szezonban (június/július) tartják raktáron. Magyarországon az egy főre jutó friss gyümölcs fogyasztás az uniós átlag alatt van.

Kereskedelem

Spanyolország és Görögország nagy mennyiségű EU-n belüli kereskedelmet bonyolítanak. Az EU nettó importőre a cseresznyének és meggynek, amely főként Törökországból származik, az uniós import közel 70%-át teszi ki. További fontos beszállítók Szerbia, Chile és Argentína. Ez utóbbi kettő az északi félteke szezonon kívüli időszakában fontos. A 2022/23-as gazdasági év során az Egyesült Amerikai Államokból származó cseresznye és meggy behozatalának értéke 240 000 USD volt, amelyet elsősorban Spanyolországba szállítottak. Az uniós behozatal nagyrésze Németországba kerül, amely Kína/Hongkong és az Egyesült Államok után a harmadik legnagyobb cseresznye és meggy importőr a világon. A 2022/23-as gazdasági évben a behozatal jelentősen, 29 000 tonnára csökkent, értéke 97 millió USD volt a belföldi kínálat növekedése miatt. A következő évben a várható alacsonyabb termelés miatt a behozatal újra megugorhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?