Egyre több német gazda mond le ezekről a gyümölcsökről: sok ültetvény eltűnt már

Egyre több német gazda mond le ezekről a gyümölcsökről: sok ültetvény eltűnt már

agrarszektor.hu
Németország a világ harmadik legnagyobb friss cseresznye és meggy importőre Kína és Oroszország után. A 2010 és 2022 közötti időszakban a Németországban elfogyasztott cseresznye és meggy 52-77 százalékát importálták, ez évi 47 ezer és 75 ezer tonnát jelentett. Ennek többsége más uniós tagállamokból származik, a cseresznye elsősorban Ausztriából és Görögországból, a meggy pedig Magyarországról és Lengyelországból. A legnagyobb nem uniós szállítók a cseresznye esetében Törökország, a meggy esetében pedig Szerbia voltak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A cseresznye területe megközelítőleg 5702 hektár, míg a meggyé 1 554 hektár. Németország a cseresznye esetében versenyképesebb, mint a meggy esetében - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A cseresznye termelés nagy része friss fogyasztásra irányul, a fogyasztók hajlandóak felárat fizetni a helyben termelt cseresznyéért. Ezzel szemben a meggy legnagyobb része feldolgozásra kerül.

Amikor a gazdák új cseresznyeültetvényeket telepítenek, a tendencia a fedett termelés felé mutat. Ez nagyobb beruházást igényel, de védelmet nyújt az eső ellen, valamint lehetővé teszi a gazdák számára, hogy a ragadozókat kártevőirtóként használják. Egy újságcikk szerint a beruházási költségek hektáronként körülbelül 100 ezer eurót tesznek ki (nagyjából 3 44 100 USD/hektár). Népszerű fajták közé tartozik a Bellise, Burlat, Kordia és Regina a cseresznyénél, valamint a Schattenmorelle és a Morellenfeuer a meggy esetében.

A 2022-es németországi gyümölcsfák összeírásának eredményei azt mutatták, hogy a cseresznye és meggy területe együttesen 2017-hez képest 9%-kal csökkent. A csökkenés azonban a meggy esetében 20%, ami sokkal jelentősebb volt, mint a cseresznye 5,4%-os csökkenése. Ez a más uniós tagállamok által támasztott erős versenynek köszönhető. Német ágazati források szerint más uniós tagállamok, például Magyarország és Lengyelország termelési költségei alacsonyabbak és versenyképesebbek a meggytermelésben, mint a német termelőké.

A német cseresznye és meggy termést a 2023/24-es gazdasági évben 45 420 tonnára becsülik. Ez 6,7%-os csökkenés az előző évhez képest és 3,5%-kal marad el a tízéves (2013-2022) átlagtól. A csökkenés nagyrészt a beporzáskor uralkodó kedvezőtlen időjárási körülményeknek köszönhető. A csapadékos és hideg tavasz csökkentette a méhek aktivitását a beporzás idején. Ez különösen a korai fajtákat érintette. Emellett a késő tavaszi fagyok délen és nyugaton tovább csökkentették a termést. A cseresznye a becslések szerint 35 560 tonna, a meggy pedig 9 860 tonna lesz. A 2022/23-as gazdasági évben a cseresznye termés 38 471 tonna és a meggy 10 187 tonna volt.

Németország a teljes cseresznye és meggy kínálatának kevesebb mint 10%-át exportálja, ami az elmúlt években 4 és 7,8 ezer tonna között mozgott. A fő célországok más EU-tagállamok, például Hollandia, Ausztria, Dánia és Svédország. A német cseresznye és meggy legnagyobb és szinte kizárólagos EU-n kívüli célországa Svájc.

Németországban a friss cseresznye és meggy szezonális terméknek számít, és a szupermarketekben elsősorban a németországi értékesítési szezonban (június/július) tartják raktáron. Az AMI szerint 2022-ben a háztartások cseresznye vásárlásainak 92,5%-a júniusban és júliusban, 5,2%-a pedig augusztusban történt. Ezzel szemben a Németországban ritkán termesztett őszibarack vásárlása egyenletesebben oszlik meg május és október között. Ez a szezonális elérhetőség magyarázza a cseresznye és meggy alacsonyabb egy főre jutó fogyasztását (2,2 kg) az őszibarackhoz (2,8 kg) képest. Ennek ellenére a cseresznye és meggy egy főre jutó fogyasztása több mint kétszerese a szilva fogyasztásának (1,0 kg). Az utóbbi években a cseresznye olyan trendtermékké vált, amely a megnövekedett egészségtudatosság és a nassolás növekvő népszerűségének jótékony hatása alá került. Ezzel szemben a szilvát leginkább sütéshez és főzéshez használják.

A cseresznye esetében a fogyasztói preferenciák egyértelműen a nagyobb méret (>26 mm) felé tendálnak. A kisebb cseresznyét nagy árengedménnyel adják el. Például a 2023. június 12-i héten a németországi cseresznye nagykereskedelmi átlagára a nagyobb méretű gyümölcs esetében 8,03 euró (8,769 USD) volt kilogrammonként, a 26 mm-nél kisebb cseresznye esetében azonban csak 6,00 euró (6,54 USD) kilogrammonként.

A meggy feldolgozásra történő felhasználása viszonylag stabil, és nagyjából a német hazai meggytermelés 70-90%-át teszi ki. A legtöbb meggyet konzervgyártásra használják (több mint 70%), míg a fennmaradó részt gyümölcslé előállítására. A feldolgozásra került cseresznye aránya a betakarítási időjárás függvényében 30-50% között ingadozik, mivel az eső okozta károk növelik a konzervgyártásra vagy a szeszes italok előállítására használt cseresznye arányát. A cseresznye aszalt gyümölccsé történő feldolgozása Németországban nem elterjedt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?