Megőrülnek Kínában ezért a chilei gyümölcsért: úgy veszik, mint a cukrot

Megőrülnek Kínában ezért a chilei gyümölcsért: úgy veszik, mint a cukrot

agrarszektor.hu
A chilei cseresznye és meggy ültetvények területe a 2022/23-as gazdasági évben 61 599 hektárt ért el. Előrejelzések szerint a 2023/24-es gazdasági évben a termelés elérheti az 500 000 tonnát, ami 6,6%-os növekedést jelent az előző gazdasági évhez képest. Továbbá az export elérheti a 444 000 tonnát, ami 7,2%-os növekedést jelent, rendszeres terméshozammal és nagyobb termőterületet feltételezve.

UTOLSÓ HELYEK, UTOLSÓ PILLANATOK! 

Döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, államigazgatási topvezetők, gazdálkodók, kistermelők, agrárszakértők egy helyen, egy időben az Agrárszektor 2023 konferencián! Előad Nagy István, Éder Tamás, Soltész Gergő, Dobai Tibor, Győrffy Balázs és Andréka Tamás is!

150+ előadó, 40+ óra szakmai program, 25+ kiemelt téma, 2 nap szakma, élmény, networking.

Termelés

Az ültetvények területe nőtt, ezzel elérve a 61 599 hektárt, ami 25,7%-os növekedést jelent - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A 2022/23-as gazdasági évben azonban a becslések szerint a betakarított terület 50 000 hektár volt. A 2023/24 gazdasági évben a becslések szerint a termelés területe 64 000 hektárra fog nőni, így a betakarítható terület 55 000 hektár lesz. (Megjegyzendő, hogy a chilei mezőgazdasági minisztérium háromévente frissíti a területre vonatkozó hivatalos adatokat, ami megmagyarázza a 2022/23-as év nagymértékű növekedését.) A termelés évről évre nő, minden évben rekordmennyiségű termést elérve, ami a terület növekedésének és a fiatal ültetvények termőre fordulásának köszönhető. A 2022/23-as gazdasági évben a magas terméshozamoknak köszönhetően a termelés elérte a 469 000 tonnát, ami 20,3%-os növekedést jelent az előző gazdasági évhez képest. A következő gazdasági évre vonatkozóan az előrejelzések szerint telepített terület növekedése miatt, valamint normál hozamokat feltételezve 500 000 tonna termést prognosztizálnak, ami 6,6%-os növekedést jelent 2022/23-hoz képest.

A chilei Mezőgazdasági Minisztérium adatai szerint Maule régió 27 818 hektárral, a chilei termesztési terület 45,2%-val rendelkezik, ezáltal Chile első számú termesztési régiója. Az ország középső részén található O'Higgins régió 22 966 hektárnyi területtel, 37,3%-át adja a termesztési területnek. Maule és O'Higgins régiókban ideálisak a termesztés feltételei, amelyek közé tartozik a téli hideg órák száma, az öntözéshez elegendő víz, valamint a tavaszi fagymentesség. Maule régióban azonban a betakarítási hónapokban, decemberben és januárban nagyobb a csapadékveszély. A chilei termelők jellemzően műanyag fóliát használnak, hogy elkerüljék a gyümölcsök esetleges esőzés okozta károsodását. Hasonlóképpen, az ország déli részén található Ñuble, Biobío, Araucanía, Los Ríos és Los Lagos régiókban a szüreti hónapokban, minden év novembere és februárja között nagy az esők kockázata.

A termesztés folyamatos növekedése miatt minden gazdasági évben a betakarítás és a csomagolás komoly kihívást jelent az ágazat számára. A betakarítás és csomagolás kritikus feladat, mivel a gyümölcs könnyen szenved fizikai sérülést és a magas hőmérséklet se tesz jót a minőségnek. A termelők a magas hőmérséklet elkerülése érdekében reggel szüretelnek és a lehető leggyorsabban szállítják és hűtik a termést, hogy elkerüljék a magas hőmérsékletnek való kitettséget. A csomagolási folyamatot automatizálják, hogy minimalizálják a fizikai sérüléseket. A termelőknek és exportőröknek optimalizálniuk kell erőforrásaikat, hogy minden feladatot időben elvégezhessenek.

Kereskedelem

A 2023/24-es gazdasági évre vonatkozóan az előrejelzések szerint az export 7,2%-kal nő az előző évhez képest, elérve a 444 000 tonnát. A kivitel növekedése a termelés növekedését követi. A 2022/23-as gazdasági évben az export összesen 414 064 tonna volt, ami 16,5%-os növekedést jelent. Ugyanebben az időszakban az export értéke 16,4%-kal nőtt, összesen 2,2 milliárd dollár értékben.

Kína a chilei cseresznye legfontosabb felvevőpiaca. A Kínába irányuló cseresznyeexport a 2020/21-es gazdasági évben 362 793 millió tonna volt, ami a chilei cseresznyeexport 87,6%-át tette ki. A második legfontosabb piac az Amerikai Egyesült Államok 17 727 tonna exporttal, ami az export 4,9%-át jelenti. Az Államokba irányuló export azonban 34,6%-kal nőtt, mivel a chilei exportőrök igyekeznek diverzifikálni az exportpiacokat. A 2022/23-as gazdasági évben a szállítás és a logisztika gördülékenyebben működött, mint az előző gazdasági évben. A szállítási költségek csökkentek, a Kínába való szállítási időt gyorsabb hajók bevonásával optimalizálták. A következő gazdasági évben az exportőrök arra számítanak, hogy visszatérnek a normális logisztikai és szállítási feltételek.

Fogyasztás

Becslések szerint a belföldi fogyasztás a 2022/23-as gazdasági év során 1,8%-kal nő, összesen 58 000 tonna, ami a kereskedelmi termelés 11,6%-át jelenti. A belföldi fogyasztás növekedése követi a termelés növekedését, ezáltal a cseresznye és meggy általános kínálatának és rendelkezésre állásának növekedését. A belföldi fogyasztás főként olyan gyümölcsökből áll, amelyek nem felelnek meg az exportra szánt minőségi követelményeknek. A hazai fogyasztás nagy része friss piaci, jelenleg nagyon kevés vállalat foglalkozik konzerv vagy cukrászati termékek előállításával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?