Rengeteg termelő aggódhat: komoly gondot okozhatnak az új uniós előírások

Rengeteg termelő aggódhat: komoly gondot okozhatnak az új uniós előírások

agrarszektor.hu
A 2023/24-es gazdasági évben az EU őszibarack és nektarin termelése a becslések szerint 3,6 millió tonna lesz, a spanyol termelés javulása ellensúlyozza az olasz gyenge teljesítményt. Ugyanakkor a magasabb mezőgazdasági ráfordítási költségek és a mezőgazdasági munkaerőhiány továbbra is aggodalomra ad okot a termelők számára az egész unióban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az EU fő őszibarack és nektarin termelői Spanyolország, Olaszország, Görögország és Franciaország - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A 2023/24-es gazdasági évben a termelés a becslések szerint az előző szezonhoz képest 12%-kal, 3,6 millió tonnára emelkedik. Ez a becsült növekedés elsősorban az EU legnagyobb csonthéjas gyümölcstermelőjének, Spanyolország termelésének várható növekedése miatt lehetséges. A termelőket és a teljes gyümölcságazatot aggasztja az uniós előírások és követelmények jelentős növekedése, nevezetesen a növényegészségügy, a környezetvédelem és a csomagolás, amelyek közvetlen hatással vannak a termelési költségekre. Emellett a magasabb mezőgazdasági ráfordítási költségek és a mezőgazdasági munkaerőhiány továbbra is aggodalomra ad okot a termelők számára az egész EU-ban. Spanyolország a legnagyobb őszibarack- és nektarintermelő és -exportőr, köszönhetően a korai betakarításnak és a nagy terméshozamú fajtáknak. Franciaország és Olaszország a fő importőrök, míg Görögország az EU vezető őszibarack feldolgozója. Más EU tagállamokban, köztük Magyarországon, Portugáliában, Bulgáriában és Lengyelországban korlátozott termelés folyik.

Termőterület

A 2022/23-as gazdasági évben az Eurostat adatai szerint az őszibarack és nektarin termőterülete az EU-ban mintegy 197 000 hektár volt. Az elmúlt években Spanyolország és Olaszország csökkentette a területeit, mivel az őszibaracktermés többlet nyomást gyakorolt a piaci árra, így rossz gazdasági feltételeket eredményezett a termelők számára. Ez a helyzet stabilizálódni látszik, a következő gazdasági évben a terület az előző szezonhoz képest csak 0,5%-kal csökkenhet. Spanyolországban a termesztés a héjas gyümölcsök felé, különösen a mandula irányába tolódik. Emellett az őszibarack és a nektarin esetében termelésnövekedést értek el az új és nagyobb hozamú fajták bevezetésével, amelyek nagyobb változatosságot hoznak a betakarítási időpontok terén is. A 2023/24-es gazdasági évben a termelés a becslések szerint 12%-kal emelkedik az előző szezonhoz képest, 3,6 millió tonna lesz. A legtöbb EU-s termelőnél várható jelentős csökkenés a termelésben, az előrejelzések szerint ezt ellensúlyozza a legnagyobb uniós termelő, Spanyolország erőteljes növekedése, ahol a termelés várhatóan csaknem 50%-kal emelkedik. A spanyol mezőgazdasági szövetkezetek szerint azonban a 2023-as spanyol csonthéjas gyümölcsök termése a nagyon száraz telet és tavaszt követően a nyár folyamán rendelkezésre álló vízmennyiségtől függ majd. A 2023. évi uniós őszibarack és nektarin árak a spanyol nagy mennyiségű termés miatt továbbra is alacsonyabbak az előző szezonhoz képest. A 2023. év 31. hetében az őszibarack és a nektarin uniós ára 114 €/100 kg volt, ami hasonló a legutóbbi ötéves átlaghoz, de 21%-kal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában.

Spanyolország az EU legnagyobb őszibarack és nektarin termelője. A legfontosabb termelő régiókban (Aragóniában, Katalóniában, Murciában, Extremadurában, Andalúziában és Valenciában) történt terület növekedés hozzájárult a spanyol össztermelés bővüléséhez. Az elmúlt évtizedben hatalmas fajta újításra került sor, újabb, intenzívebb ízű és színű fajtákat ültettek. A hazai túlkínálat azonban nyomást gyakorolt a piaci árra, ezért az elmúlt öt évben a spanyol őszibarack és nektarin ágazat 14%-kal, mintegy 72 000 hektárra csökkentette területét 2022-ben. Emellett spanyol források szerint a termelők fő célja nemcsak a piaci igényekhez, de az új éghajlati viszonyokhoz is alkalmazkodó fajták bevezetése. Spanyolország termelése az EU teljes őszibarack és nektarin termelésének mintegy 40%-át teszi ki, olyan éghajlati adottságok előnyeit élvezi, amelyek lehetővé teszik a korai fajták termesztését és forgalmazását. A spanyol mezőgazdasági szövetkezetek legfrissebb, 2023. májusi becslései alapján a termelés a következő gazdasági évben a 2022-es évhez képest közel 50%-kal, 1,5 millió tonnára emelkedik, visszatérve az átlagos termelési szintre. A 2023. májusában és júniusában bekövetkezett erős esőzések miatt azonban ez az előrejelzés lefelé módosulhat. Kezdetben a hivatalos adatok az előző szezonhoz képest jelentős fellendülést becsültek a főtermelő régiókban, Katalóniában és Aragóniában, valamint Spanyolország egészében. Emellett 2023-ban az időjárási körülmények, az aszály és a vízhiány miatt várhatóan nagy mennyiségű kisebb méretű gyümölcs kerül a feldolgozóiparba. A cukortartalom és a gyümölcs minősége azonban nagyon jó. Spanyolország termelése 2022-ben alig érte el a 900 000 tonnát, ami az elmúlt évtized legalacsonyabb rekordja. Jelentős visszaesés a termőterület csökkenésének és a kedvezőtlen időjárási körülményeknek köszönhető. A hideg és az intenzív fagyok 2022. májusában és áprilisában sújtották az ebro-völgyi termőterületeket (Aragónia és Katalónia). Emellett a Földközi-tenger partján fekvő termőterületeket (Murcia és a Valenciai Közösség) is negatívan érintette a májusi túlzott csapadék.

Olaszország az EU második őszibarack és nektarin termelője. Campania, Emilia-Romagna, Szicília, Piemonte és Puglia a fő termelő régiók. A 2023/24-es gazdasági évben a termés az előrejelzések szerint mintegy 925 000 tonna lesz, ami 9%-os csökkenés az előző szezonhoz képest, de 30%-kal elmarad a 2015-19-es átlagtól. Ez elsősorban a csökkenő ültetvénynek és a tavaszi fagynak tudható be, amely Észak-Olaszországban befolyásolta a hozamokat.

Görögország a harmadik legnagyobb őszibarack és nektarin termelő az EU-ban. Az ágazat becslései szerint jelenleg mintegy 45 000 hektáron termesztik e gyümölcsöket. A főtermőterületek közé tartozik Imathia, Pella, Pieria, Kozani Észak-Görögországban, valamint Larissa Közép-Görögországban. A 2023/24-es gazdasági évben a termés az előrejelzések szerint az előző szezonhoz képest változatlan marad, körülbelül 880 000 tonna. 2023. májusában Észak-Görögországban jégverés csökkentette a termést.

Franciaországban a termés a 2023/24-es gazdasági évben várhatóan nem változik 2022-hez képest. A március végi/április eleji fagyok korlátozottan érintettek egyes ültetvényeket. Ami a többi tavaszi gyümölcsöt illeti, a tavasz folyamán a kellemes és száraz időjárás korlátozta a betegségek és a kártevőfertőzések előfordulását. Az ültetvények lassú csökkenése folytatódik a termelők által az elmúlt években tapasztalt rossz gazdasági körülmények és a Sharka vírus okozta kivágások miatt.

Fogyasztás

Az EU önellátó őszibarack és nektarin tekintetében, amelyek főként frissen kerülnek fogyasztásra. A 2023/24-es gazdasági évben a fogyasztás az EU-ban az előrejelzések szerint bővülni fog, tekintettel a nagyobb uniós belföldi kínálatra és az EU-n belüli turisztikai tevékenység növekedésére. A COVID-19 világjárvány idején egészségügyi okokból bekövetkezett uniós friss gyümölcs fogyasztás fellendülése után azonban a gazdasági válság miatt a gyümölcsfogyasztás nyomás alá került. Az ukrajnai konfliktusból eredő magas uniós inflációs ráta csökkentette a vásárlóerőt, valamint a Freshfel Europe szerint 2022-ben és 2023 elején az EU friss gyümölcs fogyasztásában csökkenés volt tapasztalható. Hasonlóképpen nagyobb mennyiségű feldolgozására számítanak, főként Spanyolországban és Görögországban, a fő gyümölcsfeldolgozó termelőknél, összhangban a nagyobb termeléssel, valamint a spanyol gyümölcsméret várható csökkenése miatt is.

Kereskedelem

Az EU az őszibarack és nektarin nettó exportőre, a kivitel nagymértékben meghaladja a behozatalt. A pozitív kereskedelmi mérleg azonban e gyümölcsök tekintetében tovább csökken, ami az export csökkenésének és a behozatal növekedésének tudható be. A Trade Data Monitor szerint 2022-ben az EU őszibarack és nektarin kereskedelmi mérlege 149 millió dollárt és 84 000 tonnát tett ki, 11%-kal kevesebbet, mint az előző szezonban. Spanyolország az EU vezető őszibarack és nektarin exportőre, valamint a többi uniós tagállam fő gyümölcsszállítója. A 2022/23-as gazdasági évben 125 015 tonna őszibarackot és nektarin került exportra 216 millió dollár értékben. A következő gazdasági évben az export várhatóan növekedni fog, tekintettel a Spanyolországban várható magasabb hozamokra. Az Egyesült Királyság, majd Svájc, Ukrajna, Norvégia és Fehéroroszország az őszibarack és nektarin fő uniós célországa.

Az EU őszibarack és nektarin behozatala az elmúlt években emelkedő tendenciát mutatott, a 2022/23-as gazdasági évben 41 000 tonnát tett ki. Az import fő származási helyei például: Törökország, Marokkó és Szerbia. A Chiléből vagy Dél-Afrikából származó behozatal főként az EU szezonon kívüli időszakában történik. A behozatalt nagymértékben fedezi az EU-n belüli kereskedelem, főként Spanyolországból. 2023 első félévében Spanyolország EU-ba irányuló exportja a nagyobb belföldi kínálat ellenére 7%-kal csökkent, helyébe 18%-os uniós importnövekedés lépett az EU-n kívüli országokból, főként Törökországból. A termelés várható növekedése miatt az őszibarack és nektarin uniós behozatala várhatóan csökkenni fog a következő gazdasági évben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?