Vallott az RTL Anna gazdája: A férfiak nem értik mit keresek ebben a szakmában

Vallott az RTL Anna gazdája: A férfiak nem értik mit keresek ebben a szakmában

„Az időjárás mellett azt tartom a legnagyobb kihívásnak a mezőgazdaságban, hogy nő vagyok, sokszor kapok ugyanis olyan visszajelzést a férfiaktól, hogy nem értik, mit keresek ebben a szakmában” - mondta az Agrárszektornak Pillár Anna, az RTL Házasodna a gazda című műsorának egyik sztárgazdája. A gyümölcstermesztéssel foglalkozó termelő kiemelte, jövőbeni tervei közt szerepel, hogy olyan workshopokat tartson, amelyekkel a kiskerttel rendelkezők megtanulhatják, hogyan tudják maximálisan kihasználni a területüket, és belevágni az otthoni zöldségtermesztésbe.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Pillár Anna 5 éve foglalkozik gyümölcstermesztéssel Martonvásáron egy 10 hektáros területen. A gazdaság legnagyobb részén, 3,5 hektáron barackot termeszt, emellett van egy hektár borszőlő, egy nagyobb zöldségeskert, valamint idén egy hektár krumpli is a területen. Mint a gazdától megtudtuk, habár nem minősített biogazdaság, de fontosnak tartja, hogy ne érintkezzen vegyszerekkel, így nem használ sem gyomirtót, sem műtrágyát, sem felszívódó szereket.

A gazda lapunknak elárulta, az időjárás óriási kihívást jelen számára, a tavaszi fagyok szinte már állandóak, amik a barackültetvényben mindig komoly pusztítást végeznek. Erre felkészülve tervezi olyan új, jellemzően olasz fajták telepítését Anna gazda, amelyek döntően április második felében virágoznak, ami azért is kedvező, mert így a hazai márciusi, április fagyok nem tudnak károkat okozni a fákban. Hozzátette, a gazdaság méretét nem szeretné bővíteni, ilyen kis területen képzeli el a termelést a jövőben is.

Szerintem az tud most nyereségesen gyümölcsöt termeszteni, aki minél több fajtát ültet, így nem kell egyszerre eladni a sok árut nyomott áron. Mindig meglepődök, amikor azt látom, hogy a nagy mennyiségeknél a termelők követik a nagybani árakat, pedig sokkal több munka van a Magyarországon termesztett gyümölcsökben, mint a tonnaszámra behozott importban

- hangsúlyozta. Közölte, emellett fontos, hogy, ha a kistermelő megteheti, dolgozza fel a termékét, mert úgy nagyobb árréssel tud értékesíteni. Ő maga feldolgozott termékeket értékesít, lekvárokat, illetve létrehozott egy vegán termékcsaládot, így például mandulatejet is készít.

A mandulát el tudnám ugyan adni 4000 forintos kilóáron, de a mandulatejet 2000 forintért értékesítem. Ez még úgy is jobban megéri, hogy sokkal több a munka vele.

A jövőbeni tervekkel kapcsolatban Anna gazda lapunknak elmondta, nagyon szeretne workshopokat tartani a kiskerttel rendelkező embereknek, hogy megtanulják maximálisan kihasználni a területüket, illetve azt, hogyan vágjanak bele a zöldségtermesztésbe otthon. Célja, a tudás összefoglalása, integrálása és átadása.

Habár az időjárás minden évben okoz gondokat a termelő számára, nem ez az egyetlen kihívás, amivel meg kell küzdenie. Mint, kiemelte, komoly nehézséget jelent számára a szakmában az, hogy nő.

A férfiak jellemzően nem értik, mit keresek ebben a szektorban. A műsor kapcsán is a legtöbb komment azzal kapcsolatban érkezett, hogy nem hiszik, el, hogy én tényleg ezzel foglalkozom, és nem csak egy színésznő vagyok. Már nem akarok senkinek sem bizonygatni semmit, elég, ha valaki megnézi a kezeimet, és látja, milyen görbék az ujjaim a sok munkától.

Címlapkép forrása: RTL Magyarország

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?