Vallott az RTL Anna gazdája: A férfiak nem értik mit keresek ebben a szakmában

Vallott az RTL Anna gazdája: A férfiak nem értik mit keresek ebben a szakmában

„Az időjárás mellett azt tartom a legnagyobb kihívásnak a mezőgazdaságban, hogy nő vagyok, sokszor kapok ugyanis olyan visszajelzést a férfiaktól, hogy nem értik, mit keresek ebben a szakmában” - mondta az Agrárszektornak Pillár Anna, az RTL Házasodna a gazda című műsorának egyik sztárgazdája. A gyümölcstermesztéssel foglalkozó termelő kiemelte, jövőbeni tervei közt szerepel, hogy olyan workshopokat tartson, amelyekkel a kiskerttel rendelkezők megtanulhatják, hogyan tudják maximálisan kihasználni a területüket, és belevágni az otthoni zöldségtermesztésbe.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Pillár Anna 5 éve foglalkozik gyümölcstermesztéssel Martonvásáron egy 10 hektáros területen. A gazdaság legnagyobb részén, 3,5 hektáron barackot termeszt, emellett van egy hektár borszőlő, egy nagyobb zöldségeskert, valamint idén egy hektár krumpli is a területen. Mint a gazdától megtudtuk, habár nem minősített biogazdaság, de fontosnak tartja, hogy ne érintkezzen vegyszerekkel, így nem használ sem gyomirtót, sem műtrágyát, sem felszívódó szereket.

A gazda lapunknak elárulta, az időjárás óriási kihívást jelen számára, a tavaszi fagyok szinte már állandóak, amik a barackültetvényben mindig komoly pusztítást végeznek. Erre felkészülve tervezi olyan új, jellemzően olasz fajták telepítését Anna gazda, amelyek döntően április második felében virágoznak, ami azért is kedvező, mert így a hazai márciusi, április fagyok nem tudnak károkat okozni a fákban. Hozzátette, a gazdaság méretét nem szeretné bővíteni, ilyen kis területen képzeli el a termelést a jövőben is.

Szerintem az tud most nyereségesen gyümölcsöt termeszteni, aki minél több fajtát ültet, így nem kell egyszerre eladni a sok árut nyomott áron. Mindig meglepődök, amikor azt látom, hogy a nagy mennyiségeknél a termelők követik a nagybani árakat, pedig sokkal több munka van a Magyarországon termesztett gyümölcsökben, mint a tonnaszámra behozott importban

- hangsúlyozta. Közölte, emellett fontos, hogy, ha a kistermelő megteheti, dolgozza fel a termékét, mert úgy nagyobb árréssel tud értékesíteni. Ő maga feldolgozott termékeket értékesít, lekvárokat, illetve létrehozott egy vegán termékcsaládot, így például mandulatejet is készít.

A mandulát el tudnám ugyan adni 4000 forintos kilóáron, de a mandulatejet 2000 forintért értékesítem. Ez még úgy is jobban megéri, hogy sokkal több a munka vele.

A jövőbeni tervekkel kapcsolatban Anna gazda lapunknak elmondta, nagyon szeretne workshopokat tartani a kiskerttel rendelkező embereknek, hogy megtanulják maximálisan kihasználni a területüket, illetve azt, hogyan vágjanak bele a zöldségtermesztésbe otthon. Célja, a tudás összefoglalása, integrálása és átadása.

Habár az időjárás minden évben okoz gondokat a termelő számára, nem ez az egyetlen kihívás, amivel meg kell küzdenie. Mint, kiemelte, komoly nehézséget jelent számára a szakmában az, hogy nő.

A férfiak jellemzően nem értik, mit keresek ebben a szektorban. A műsor kapcsán is a legtöbb komment azzal kapcsolatban érkezett, hogy nem hiszik, el, hogy én tényleg ezzel foglalkozom, és nem csak egy színésznő vagyok. Már nem akarok senkinek sem bizonygatni semmit, elég, ha valaki megnézi a kezeimet, és látja, milyen görbék az ujjaim a sok munkától.

Címlapkép forrása: RTL Magyarország

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?