2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Letarolta a fagy ezt a térséget: óriásiak a károk az ültetvényekben

Letarolta a fagy ezt a térséget: óriásiak a károk az ültetvényekben

agrarszektor.hu
Jelentős fagykárokat szenvedtek a csonthéjas és bogyósültetvények Szerbiában. Az április közepén és végén érkező fagyok és hóesés akár 20 százalék körüli terméskiesést okozhatott déli szomszédunknál.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Április közepes táján olyan vastag hótakaró fedte be a málnaültetvényeket Szerbiában, a Kragujevác központú Szumadija körzetben (Šumadijski okrug), hogy egyes körzetekben letörte a már bőven virágzó hajtásokat. Április végén több éjszaka is mínusz 5-6°C-ra hűlt le a levegő Szerbia nyugati részén, a fő gyümölcstermő vidékeken, de Szabadka és Meroszina mellől is jelentettek károkat főleg cseresznye- és szilvaültetvényekből - írja a FruitVeB.

Szerbiáról még a szakemberek közül is kevesen tudják, hogy Magyarország 80-90 ezer hektár közötti gyümölcstermő területével szemben déli szomszédunknál 190 ezer hektáron termesztenek gyümölcsöket, ennek a területnek 20% körüli részen bogyósokat (az éves málnatermés 120-130 ezer tonna körüli). A teljes évi gyümölcstermés 1,5 millió tonna körül szokott alakulni, de szakértők szerint az idei évben 230-250 ezer tonnás veszteséggel lehet számolni a tavaszi időjárás miatt, ami 1,25 millió tonna körüli gyümölcstermést valószínűsít.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31