Döbbenetes dolog derült ki a magyar almáról: ezt sokan nem gondolták volna

Döbbenetes dolog derült ki a magyar almáról: ezt sokan nem gondolták volna

MTI
Bár az idei terméskilátásokat még lehetetlen megbecsülni, a bőséges őszi-téli csapadék biztosan jót tett az almaültetvényeknek - közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Kiemelték, bár sem az enyhe tél, sem a kiszámíthatatlan tavasz nem kedvez az almatermelésnek, a csapadékkal telítődött talaj segíti a gyümölcsfák tavaszi kihajtását. Ha nem kellene számolni rendkívüli időjárással a következő hónapokban, a tavalyi gyenge termés után legalább átlagos mennyiségre lehetne számítani az idén.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A terméktanács előzetes adatai alapján tavaly 280 ezer tonna alma termett Magyarországon, ami még a visszafogott, 300-350 ezer tonnás augusztusi becsléstől is elmarad. Főképp a frisspiaci (étkezési) alma mennyisége csökkent jelentősen, csupán 80 ezer tonna termett a 100-120 ezer tonnás várakozás helyett, ebből a kivitel 5 és 8 tonna közötti. A 200 ezer tonna ipari almából a léüzemek 172,5 ezer tonnát vettek meg, a belföldi feldolgozóipar többi ágazata (pálinka, szárítóüzemek, konzervipar, stb.) csaknem 22 ezer tonnát vásárolt, további 5 ezer tonna az export mennyisége. A 2022-ben termett ipari alma a feldolgozóipar kapacitásainak mindössze 40-45 százalékát elégítette ki, ezért körülbelül 15 ezer tonnát importáltak is, főképp Lengyelországból.

A FruitVeb az időjárási szélsőségekkel magyarázza a tavalyi visszaesést. Tavasszal az ültetvények jelentős részében gyenge volt a virágzás, a belföldi ültetvények negyedét kitevő intenzív, öntözött ültetvények egy részén is csak közepesen alakult. A fagykárok elkerülték az almát, bár a terület háromnegyedét adó északkeleti országrészben a virágzás kezdetét megelőző, több napig tartó rendkívüli hideg jelentős károkat okozott, ám főképp a 2021 nyara óta tartó, a nyári hónapokban rendkívüli meleggel társuló csapadékhiány volt kedvezőtlen. Szeptemberben viszont a sok csapadék gyümölcsrepedést okozott, vagy kiesett miatta a szüreti napok fele, és a túlérés is rontotta a minőséget. A későn leszedett alma már csak ipari feldolgozásra volt alkalmas, különösen a Gala és a Golden fajtánál volt jellemző a minőségromlás.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?