Hiába van bőven, komoly gondok vannak az olasz alma körül: aggasztó a helyzet

agrarszektor.hu
Jól halad az almakészletek kivezetése Olaszországban. Az Assomela olasz szakmai szervezet az előző hónapok adatait nézve sikeresnek tekinti a készletkivezetési programot, de árkorrekcióra lenne szükség.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az olasz almatermesztőket tömörítő, Trento székhelyű Assomela szakmai szervezet szerint az eddigi trendek arra utalnak, hogy a magas olasz almakészletek kivezetése igen jó ütemben halad: a Golden Delicious készletszintje (426 ezer tonna) minden eddiginél alacsonyabb, és jól fogy a Gala is, melynek 127 ezer tonnás készletszintje 200 ezer tonnás csökkenést jelent a kivezetési kampány kezdete óta, ami az Assomela szerint „kiváló eredmény” - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A szervezet szerint általánosságban a többi fajta mennyisége is a tervek szerint csökkent. Van még néhány olyan fajta, ahol később dől csak el a kérdés: ilyen például a Red Delicious, ami jelentő szerepet tölt be az indiai piacon, ahol most még sok az új-zélandi áru, ezért csak a szezon második felében derülhet ki, hogy milyen mennyiségben sikerül szállítani.

A forró nyár nem kedvezett az alma eltarthatóságának, ezért jelentős mennyiségek kerültek a feldolgozókba - ez is segített a felduzzadt készletszintek apasztásában. A tengerentúli export is jól alakul a szervezet szerint, bár a szállítási költségek magasak, és az erősödő dollár sem segíti a kereskedőket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?