Váratlan hírek jöttek az almáról: ennek sokan örülhetnek majd

Váratlan hírek jöttek az almáról: ennek sokan örülhetnek majd

agrarszektor.hu
Az idei évben előreláthatóan rekord almatermésre számítanak az Egyesült Államokban, 40%-os növekedés várható. Az olasz termelés tavaly 2,9%-kal nőtt. A vörös-tengeri támadások befolyásolják a Szuezi-csatorna hajótranzitját, az árak akár megduplázódhatnak. Németországban és Ausztriában kisebb almatermés volt a korábbi évekhez képest. Hollandiában az Elstar eladása zavartalan 1-1,25 eurós áron, amire az elmúlt években nem volt példa.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Sok más európai országgal ellentétben, ahol csökken a termelés, Spanyolország 19%-kal növelte almatermését. Lengyelországban a szezon ezen szakaszában intenzív kereslet tapasztalható. Dél-Afrikában az almaszüret akár 10 nappal is korábban kezdődhet. Az export várhatóan 7%-kal, 556 800 tonnára emelkedik az erős helyi és nemzetközi piaci kereslet közepette. A kínai piacon a helyi termelés időjárási problémákkal küzd, a minőség emiatt romlik - írja a NAK

EZ IS ÉRDEKELHET

Olaszország

Az olasz almatermés 2023-ban 2 174 674 tonna volt, ami azt jelenti, hogy 2,9%-kal több az előző évinél. Az ipari feldolgozásra szánt alma mennyisége csökkent. A friss piacra szánt almakészlet 2024. január 1-jén 1 215 750 tonna volt, ami 4,8%-kal magasabb a tavalyi rekordalacsony szintnél, valamint megfelel az előző évek átlagának. 2023. decemberében összesen 164 376 tonna almát értékesítettek, ami pontosan megfelel az elmúlt öt év átlagának. A bioágazatban a készletcsökkentési tervekkel összhangban megerősítették a pozitív és rendszeres értékesítést. Fajtaszinten a Golden Delicious készletek 2024. január 1-jén 474 409 tonnát tettek ki, így a 2020-2022-es szinthez hasonlóra állt vissza.

A Red Delicious készletek 37%-kal voltak alacsonyabbak, mint 2022-ben, az értékesítés pedig kielégítő volt, 5%-kal meghaladta az elmúlt négy év átlagát. A klubfajták pozitív tendenciát mutattak, több mint 227 000 tonnás rekorddal és a tavalyinál 36%-kal magasabb relatív készlettel, ami garantálja a gyümölcs elérhetőségét a nyárig. Az európai marketingkampány nagyon aktívnak tűnik, főként a lengyel és a német alma csökkent jelenlétének köszönhetően. A tengerentúli export viszont logisztikai nehézségekkel küzd a Szuezi-csatornán és a Vörös-tengeren. A konténerhiány, a várakozási idők, az átirányítás és a megnövekedett biztosítások miatt a logisztikai árak ezeken az útvonalakon újratárgyalásra kerülnek, akár meg is duplázódhatnak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Németország

A mintegy 941 200 tonna összterméssel, megközelítőleg 129 800 tonnával, azaz 12,1%-kal kevesebbet szüreteltek, mint a bőséges 2022-es évben (1,1 millió tonna). A 2013 és 2022 közötti évek átlagához képest az almatermés mintegy 39 900 tonnával, vagyis 4,1%-kal volt alacsonyabb. A két legnagyobb almatermesztő régió északon (Altes Land) és délen (Bodeni-tó régió) szintén jelentős visszaesést szenvedett el. A Destatis szerint a 2023-as almatermés a harmadik helyen áll az elmúlt tíz év legalacsonyabb termései között.

Belgium

Bár az árak idén jelentősen magasabbak, mint tavaly, a belga termelők nagy része továbbra sem látja értelmét a Jonagold termesztésének. Egy termelő így nyilatkozott: 

a piaci helyzet valamelyest javult, mivel sokan úgy döntöttek, hogy a szezon elején kivágják Jonagold fáikat. Azt látjuk, hogy egyre inkább a körte kereskedelemre összpontosítanak a termelők. Ebben a szezonban például korán eldöntöttük, hogy a teljes Jonagold mennyiséget hámozott almaként adjuk el az iparnak. Így még mindig kereshetünk egy kis pénzt anélkül, hogy plusz válogatási és tárolási költségek merülnének fel. Másképp nem szeretnénk kockáztatni.

Ausztria

Az idei almatermés jelentősen kisebb volt, mint a tavalyi. Ennek következtében a stájerországi nagy exportőrök kisebb exportmennyiséggel rendelkeznek. Ennek ellenére az exportszezon meglehetősen jól indult, különösen az európai élelmiszer-kiskereskedelemben erősíti meg egy exportőr. Alapvetően jó induló árak voltak a szezon elején, az exportárak majdnem a tavalyi szinten vannak.

A nagybani piacokon és a keleti országokban az értékesítés eddig meglehetősen visszafogott volt. Ez utóbbi annak köszönhető, hogy még mindig van saját tárolt almájuk, a mi almáink ára eddig túl magas volt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hollandia

A holland almatermesztőknek nem sok okuk lehet panaszra az idei szezonban. "Az Elstar alma értékesítése egész évben erős volt, arra számítok, hogy az árak továbbra is kedvezőek maradnak. A megfelelő méretű és minőségű almákat 1-1,25 euróért adják, ami az elmúlt években nem volt jellemző. A Maribelle alma szintén jó piaci vonzerővel bír, de a Jonagold fajta nehezen tud lépést tartani a többi alma árképzésével" - jegyezte meg egy közvetlen értékesítéssel foglalkozó kertész. A minőséget tekintve hangsúlyozta, hogy az alma ebben a szezonban csúcsminőségű. "Az egyetlen kihívás, amivel szembe kell néznünk az a bimbólikasztó bogár, ami időnként terméskiesést okoz. Nagyon fontos, hogy hatékony növényvédelmi intézkedéseket tegyünk, különben ez jelentős problémává válhat a holland gyümölcstermesztés számára."

Spanyolország

Miközben általában véve az EU legtöbb országában csökken az idén az almatermés, amely megközelíti a 11 millió tonnát; Spanyolország az élmezőnyben van, mivel 19%-kal növelte termelését. Az értékesítés jól alakul ebben a szezonban, amelyben az árak mintegy 10 centtel magasabbak az előző szezonhoz képest.

Három évnyi veszteség után ezekkel az árakkal az ágazat elkezdheti fedezni a termelési költségeket, amelyek az elmúlt négy szezonban nagyon megemelkedtek, különösen a munkaerőköltségek, amelyek tovább fognak emelkedni

- mondta egy katalán termelő. Az árak idén magasabbak, ellenben az almafogyasztás továbbra is magas, köszönhetően annak, hogy a polcokon lévő végső ár még mindig az egyik legmegfizethetőbb gyümölccsé teszi az almát. A legtöbb gyümölcs és zöldség terméscsökkenést szenvedett, valamint az áraik is eléggé megemelkedtek. Ezért az alma továbbra is az első helyen áll a legtöbbet fogyasztott gyümölcsök között Spanyolországban, egy főre jutó átlagos 8 kilogramm fogyasztással. Általánosságban elmondható, hogy az alma spanyol termelési és forgalmazási kilátásai kedvezőek, nemcsak azért, mert az egyik leginkább fogyasztott élelmiszercsoportba tartozik, hanem azt is fontos kiemelni, hogy a fogyasztók egyre inkább a hazai termékeket választják az importtal szemben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Lengyelország

A szezon ezen szakaszában a lengyel alma iránti kereslet intenzív. A Szuezi-csatornával kapcsolatban: a fegyveres műveletek után stabil helyzetre van szükség. Jelenleg a szállítási útvonalak megváltoztak, ami azt jelenti, hogy a területet teljesen elkerülik. Ez egy nagy kihívás, de nem az exportőrökön múlik, hogy megoldják, mivel ez egy politikai kérdés. A lengyel almaexportőröknek az elmúlt három szezonban már volt tapasztalatuk a dél-amerikai piacokkal kapcsolatban. A kapcsolat jó ebben az irányban. Az együttműködés azonban még meglehetősen friss, és évről évre egyenletes ütemben fejlődik. A lengyel exportőrök főként Gala-t küldenek a dél-amerikai országokba.

Dél-afrikai Köztársaság

Az előző almaszezon szokatlanul nehéz volt, mivel a jégeső több területen is elvitte az exportképes termés jelentős részét, 2024-re kedvezőbb szezon várható. Az almaszüret a jelek szerint akár tíz nappal korábban kezdődhet. Az ország középső részein megkezdődött a Royal Gala szüret, mivel a bőséges eső jó méreteket biztosított. A Hortgro szerint az almaexport várhatóan 7%-kal, 556 800 tonnára emelkedik. A Gala (+5%), a Cripps Red (+11%) és a Bigbucks (+33%) várhatóan a mennyiség növekedésének nagy részét adják. Pozitívak a kilátások a Pink Lady mennyiségére is, amely várhatóan 8%-kal fog növekedni, követve az elmúlt néhány szezon tendenciáját. Az alma iránti kereslet mind helyben, mind külföldön erős. A belföldi ár kilogrammonként 9,16 dél-afrikai rand (0,44 euró). A dél-afrikai almát (főként a Cripps Red/Joya és a Top Red almát a tavalyi szezonból) jelenleg a Távol-Keletre, Ázsiába és Afrikába exportálják.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kína

Shandongban - amely az egyik legnagyobb almatermő régió - az új szezonban csökkenés várható a termelésben mivel komoly minőségi problémákkal küzd. Ennek oka a kedvezőtlen időjárási körülmények, a túl sok eső. Különböző problémákat okozva, mint a rothadás és felszíni sérülések, így viszonylag magas a gyümölcslé és a tartósított termék aránya. A nyitó raktározási kapacitás Shandongban körülbelül 3,1773 millió tonna volt, ami 45 600 tonnával magasabb, mint a tavalyi nyitó készlet. A felvásárlási ár viszonylag magas, valamint az alma hűtőházi tárolásának összköltsége is viszonylag magas. Az első és másodosztályú áru aránya a shandongi termőterületeken 20-30%. A tartósított és másodlagos termékek tárolási kapacitása a shandongi hűtőházakban jelentősen nőtt az előző évekhez képest.

Ami az importpiacot illeti, az amerikai szezon a múlt hónapban kezdődött. Értelemszerűen a szezon korai szakaszában az árak viszonylag magasak, nagyjából ugyanolyanok, mint korábban és a minőség is jobb. Jelenleg számos fajta érkezett, köztük a Gala, a Red Delicious és az Ambrosia. A kereskedők szerint a Gala a legjobb ezek közül, mert népszerűbb az íze, továbbá szélesebb fogyasztói kör kedveli. Az utóbbi időben azonban kevesebb érkezett, valamint az eladási ár a korábbiakhoz képest mintegy 15%-kal emelkedett. Új-zélandi almából még mindig kevés érkezik a piacra. A nagykereskedők azt állítják, hogy mivel most van a szezon vége, a minőség gyengébb.

EZ IS ÉRDEKELHET

Amerikai Egyesült Államok

Az Egyesült Államokban minden idők legnagyobb almatermése várható. Washingtonban, az ország legnagyobb termesztő államában közel 40%-kal nőtt a termés. Mivel a középnyugati és az északkeleti termesztési régiókban átlagos termelési szintek tapasztalhatók, az ország történelmének legnagyobb termésével néz szembe. Az országos rekordtermelés eredményeként az összes termesztő államban az átlagos eladási ár 12-25%-kal csökkent, fajtától, mérettől és minőségtől függően. Bár az alacsonyabb árak az értékesítési volumen növekedését eredményezik, a teljes dollárértékesítés idén csökkent. Sok termelő idén nem fogja tudni fedezni a kiadásait. Mivel a kínálat meghaladja a keresletet, a szállítmányozók egyre inkább az exportra összpontosítanak. Az Ázsiába irányuló szállítások jelentősen emelkedtek a tavalyi szezonhoz képest. Tajvanról a Fuji iránt erős a kereslet, Vietnam pedig jelentősen növelte a Gala importját.

Bár Ázsia a legnagyobb exportcél, a dél-amerikai kereslet is nőtt. Összességében a Washington államból származó export 95%-kal nőtt az előző szezonhoz képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?