Nem mindegy, hogyan metszed a gyümölcsfákat: tudd meg, mire kell figyelni

Nem mindegy, hogyan metszed a gyümölcsfákat: tudd meg, mire kell figyelni

agrarszektor.hu
A MATE Kertészettudományi Intézete felnőttképzési program keretében idén is meghirdeti országos tavaszi gyümölcsmetszési tanfolyamát. Emellett 2024 áprilisában új képzést is indít, ahol a gyümölcsfák oltásának és átoltásának technikáját lehet elsajátítani Budapesten, Cegléden, Érden, Fertődön és Keszthelyen.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tavaszi metszés a gyümölcsöskertekben nagyon fontos munka, amely a következő évi terméshozás megalapozása, valamint növényeink hosszú távú termőegyensúlya, kondíciója és egészsége szempontjából is kiemelt jelentőségű. A gyümölcsfákat és bokrokat nemcsak tavasszal metszhetjük, de az időjárás erre ilyenkor ideális. A különböző gyümölcsfajok metszési időpontjának megválasztásánál ugyanakkor növényvédelmi és egyéb szempontokat is figyelembe kell vennünk. A 2024. évi metszési tanfolyamok ezért Keszthelyen március elején kezdődnek, majd további két márciusi hétvégén országosan négy helyszínen, Budapesten, Cegléden, Érden és Fertődön lesznek. Bárki jelentkezhet, a részvétel nem igényel semmilyen előképzettséget.

A kétnapos gyakorlati képzés során a hazánkban termesztett legfontosabb gyümölcsfajok alakító- és fenntartó metszésének módszereit mutatják be, intenzív és extenzív ültetvényekben. A metszési tanfolyam célja, hogy minél többféle gyümölcsfaj, koronaforma és művelési rendszer szakszerű metszésének szakmai fogásaival ismerkedjenek meg a résztvevők. Ahhoz, hogy úgy tudjuk alakítani, metszeni gyümölcstermő növényeinket, hogy ne csak jól teremjenek, hanem esztétikai élményt is nyújtsanak, alapvető szakmai ismeretek elsajátítása szükséges.

A különböző helyszínek egyéni gyakorlati programot kínálnak a kutatási profil és az adottságok szerint. Soroksáron az almatermésűek és a csonthéjasok fáinak metszési módjait mutatják be, Érd-Elvirán valamennyi csonthéjas gyümölcsfaj és az alma metszésének korszerű módszereit ismerhetik meg a résztvevők, Cegléden a kajszi és a szilva különböző művelési rendszereinek metszését lesz mód gyakorolni, Keszthelyen pedig elsősorban körte- és almafák állnak rendelkezésre a metszésmódok gyakorlására. Fertődön a bogyósgyümölcsűek nemesítésének van jelentős hagyománya, így itt elsősorban ezek ápolására vonatkozó ismereteket lehet szerezni. A génbanki gyűjteményként működő kísérleti ültetvényekben sokrétű kutató-fejlesztő munka folyik, így a fajták nagy változatossága, valamint sokféle korú és művelési rendszerű ültetvényrész áll rendelkezésre a gyakorlati oktatás számára. A metszési tanfolyamok helyszíne és időpontjai:

  • Budapest - Soroksár: 2024. március 8-9. és március 22-23. (péntek-szombat, 8:30-16:30)
  • Cegléd: 2024. március 8-9. és március 22-23. (péntek-szombat, 8:30-16:30)
  • Érd-Elvira: 2024. március 8-9. és március 22-23. (péntek-szombat, 8:30-16:30)
  • Fertőd: 2024. március 8-9. (péntek-szombat, 8:30-16:30)
  • Keszthely: 2024. március 1-2. és március 8-9. (péntek-szombat, 8:30-16:30)

A metszés mellett a gyümölcsfák oltása is fontos lehet

A MATE 2024-ben első alkalommal hirdeti meg „Gyümölcsfák oltása” című felnőttképzési tanfolyamát. A felmerült gyakorlati igények kielégítésére a MATE Kertészettudományi Intézet tudományos fokozattal és bőséges gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező munkatársai kidolgozták az oltványok előállításának egynapos, rövid felnőttképzési tanfolyamát.

Gyakran felmerülő igény az idősebb fák átoltásának kivitelezése, ehhez az ültetvényekben meglévő korosabb fák átoltására is lehetőséget biztosítanak. A gyakorlati képzés során a résztvevők megtanulják az oltványelőállítás technikai műveleteit is, amelyet a nap folyamán alaposan begyakorolnak. A nap végén a saját előállítású oltványokat a résztvevők hazavihetik, így az eredés sikerességét otthon lehet ellenőrizni az év hátralévő részében. Az oltáshoz szükséges eszközöket és növényanyagot a tanfolyami résztvevőknek a MATE biztosítja. Az oltási tanfolyamok helyszíne és időpontjai:

  • Budapest - Soroksár: 2024. április 5. (péntek) 8:30-16:30
  • Cegléd: 2024. április 5. (péntek) 8:30-16:30
  • Érd-Elvira: 2024. április 5. (péntek) 8:30-16:30
  • Fertőd: 2024. március 22. (péntek) 8:30-16:30
  • Keszthely: 2024. április 5. (péntek) 8:30-16:30

A jelentkezéssel kapcsolatos bővebb információk az alábbi linkeken találhatók. A jelentkezési lap és a bővebb információk tekintetében az egyetem az érdeklődők rendelkezésére áll.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 12. 09:03