Sok gazda mond le erről a gyümölcsről itthon: rengeteg ültetvényt kivághatnak

Sok gazda mond le erről a gyümölcsről itthon: rengeteg ültetvényt kivághatnak

agrarszektor.hu
Folyamatosan csökken a magyar almatermő terület az utóbbi években, ráadásul az ültetvények nagy része már átlépte a 20-23 éves életkort, és 23-25 éves kor körül a teljesítőképesség "rohamosan zuhan". Mivel a gazdáknak egyre kevesebb finanszírozási forrása van, a jövőben még többen hagyhatnak fel az almatermesztéssel, és ahogy a támogatási rendszer 2025. január 1-jén kifut, úgy több ezer hektár almaültetvényt fognak kivágni Magyarországon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tavaly 280 ezer tonna volt a teljes magyar almatermés, ami jelentősen elmarad a 2021-es évi 520 ezer koronától úgy, hogy a 2021-es 520 ezer tonna sem mondható nagy termésnek, vagy nincs a 600-650 ezer tonnás termelési potenciálunk közelében

- mondta el az InfoRádióban Apáti Ferenc, a FruitVeb elnöke. Kiemelte, a 2022-es nagy terméskiesés elsődleges oka nem a fagykár, hanem az azt megelőző aszály. Ugyanakkor nemcsak ez az oka az elképesztően alacsony termésmennyiségnek, hanem az is, hogy 5-8 éves távlatban folyamatosan csökken a magyar almatermő terület, ráadásul az ültetvények folyamatosan öregszenek: java része már átlépte a 20-23 éves életkort, és 23-25 éves kor körül a teljesítőképesség "rohamosan zuhan". A szakember hangsúlyozta azt is, hogy a drasztikusan emelkedő termelési költségek mellé nem társul a termelői, értékesítői árak hasonló növekedése, így a gazdáknak egyre kevesebb finanszírozási forrása van.

A jövőben még többen hagynak fel az almatermesztéssel, mivel három éve 25 ezer hektár volt a hazai almatermő terület, tavaly már csak 22,5 ezer hektárt mértek, és 20-21 ezer hektárnál idén már nem lesz több. A tendencia a következő években is folytatódik: 2022. január 1-jétől 2024. december 31-ig van egy ökotámogatási rendszer, ami még sok korszerűtlen ültetvényt életben tart. Ahogy a támogatási rendszer 2025. január 1-jén kifut, úgy több ezer hektár almaültetvényt fognak kivágni

- közölte Apáti Ferenc. Elmondta, a folyamat szinte már megállíthatatlan, és nem is kell útját állni, mert 25 éves vagy annál idősebb, korszerűtlen ültetvényre pénzt költeni "olyan, mintha feneketlen kútba hajigálnánk".

Sokkal inkább a fejlesztésre kell fordítani, és arra kell koncentrálni, ha a mostani 21 ezer hektár körüli almatermő területből a következő öt évben eltűnik 10 ezer hektár - mert ennek a szakértő szerint a realitása megvan -, akkor azt minél hamarabb, a lehető leggyorsabban új, korszerű ültetvényekkel pótoljuk.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?