Muskátli

A muskátli egy nemzetség, mi körülbelül 200 évelő, pozsgás és bokor alakú fajt tartalmaz. Magyarországon előszeretettel termesztik, gondozzák a kerttulajdonosok.

A muskátli jellemzői

Fajtól függően 20 cm-től 150 cm-ig nőnek meg a muskátlik. Fénykedvelő, de csak enyhe (-2 °C) fagyokat viselnek el. Levelei megdörzsölve erősen fűszeres, muskotályos illatot árasztanak. Azon kívül, hogy a szépségükért ültetik őket, egyes fajok (mint például a Pelargonium graveolens) fontosak a parfümipar számára is.

Az illatos fajok párlatait sokszor használják drága rózsaolajak kiegészítésére és hamisítására. Igazi éke lehetnek az erkélyeknek, kerteknek, sokféle színben pompázik, és szinte bárki megtalálhatja a hozzá illőt. A muskátli nemcsak egy szép és sokoldalú virág, de gondozása is egyszerű, így mind a haladó, mind pedig a kezdő kertészek és növénybarátok számára ideális választás.

A muskátli termesztése

A virágokról általánosságban annyit érdemes tudnunk, hogy napos vagy félárnyékos helyen érzik magukat igazán jól és akkor borulnak virágba, ha rendszeresen öntözzük őket. Emellett, növekedésük során ezeknek a nyári szépségeknek sok tápanyagra van szükségük, amit folyékony vagy lassan oldódó műtrágyával könnyen biztosíthatunk számukra. A gombabetegségeket pedig elkerülhetjük, ha rendszeresen eltávolítjuk az elhalványult virágokat és leveleket. A muskátlik természetüknél fogva strapabíró növények.

Különösen forró napokon az esti második öntözés sem árt. Fontos, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen, de ne is legyen teljesen elázva. Hogyha a talaj nedves, de növényünk mégis hervadásnak indul, valószínűsíthető, hogy túlöntöztük. Nem ritka, hogy a muskátlik már májusban virágozni kezdenek, de fontos, hogy a szabadba csak a fagyok után ültessük ki. Ahhoz, hogy a virágok erejük teljében költözzenek kinti helyükre, hozzá kell szoktatni őket a kinti levegőhöz.

A muskátlik nemcsak tűrik, de imádják a napsütést, a déli napsütést is örömmel viselik. Félárnyékban is jól érzik magukat, bár minél több fényt kapnak, annál bőségesebben és intenzívebb színekben virágoznak. Az északi fekvésű erkély viszont nem megfelelő környezet a muskátlik számára. Mint úgynevezett "éhes" növények, a muskátliknak magas a tápanyagigényük. Kiváló minőségű, megfelelő tápanyagmennyiségű tápoldatot használva kielégíthetjük a növények néhány hétre vonatkozó igényeit.

Vissza a fogalmak listájához

Kapcsolódó cikkek
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!