Áramlik ki az alma Lengyelországból: ki nem találnád, hova kerül a java

Áramlik ki az alma Lengyelországból: ki nem találnád, hova kerül a java

agrarszektor.hu
A FreshPlaza portálnak Jan Nowakowski, a Genesis Fresh ügyvezetője nyilatkozott az idei lengyel almapiac várható alakulásáról. Meglátása szerint a belföldi termés mennyisége az előrejelzéseknek megfelelően a tavalyinál jóval szerényebb, körülbelül 30%-kal alacsonyabb lesz, és a színeződés sem az igazi: a Golden Delicious, a Red Jonaprince és a Ligol is jóval kevésbé színeződött be a kevesebb napsütéses óra miatt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Általában igaz az, hogy az exportra rendelkezésre álló készletek megcsappanása miatt a lengyel kereskedők elsősorban a meglévő ügyfeleket szolgálják majd ki, így kevesebb árualap marad új piacok meghódítására. Az új lehetőségeket előreláthatólag el kell halasztani a következő évre, amikor remélhetőleg nagyobb lesz a termés - ilyen például Dél-Amerika, mint a lengyel alma új, dinamikusan növekvő piaca. Nowakowski szerint mind az exportra szánt, mind a feldolgozóiparba kerülő alma felvásárlási árai magasabbak ebben a szezonban: „Az almaárak ebben a szezonban meglehetősen jó szintről indultak, és néhány hete minden fajtánál további, folyamatos áremelkedést figyelhetünk meg. Az ipari alma ára még mindig emelkedik - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kereslet jelenleg erős, és az év utolsó negyedévében a lengyel almaexport várhatóan növekedni fog. Nowakowski szerint „jelenleg kifejezetten jó a kereslet a Gala iránt. Az ázsiai és dél-amerikai piacok a szezon elejétől kezdve nagyon jól teljesítenek, ennek fő oka pedig az, hogy Európában kisebb mennyiség áll rendelkezésre, de így van ez a világ más részein, például Indiában és Kínában is. Az almaexport 2023 negyedik negyedévében jelentősen nő, ebben azonban akadályt jelenthet, hogy már most is konténerhiány tapasztalható a tengerentúli országokból érkező jelentős mennyiségű rendelések miatt. Összességében az európai és ázsiai szállítások tekintetében 2023/2024-ben a lengyel almaágazat kifejezetten erős évet zárhat majd.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?