Áramlik ki az alma Lengyelországból: ki nem találnád, hova kerül a java

Áramlik ki az alma Lengyelországból: ki nem találnád, hova kerül a java

agrarszektor.hu
A FreshPlaza portálnak Jan Nowakowski, a Genesis Fresh ügyvezetője nyilatkozott az idei lengyel almapiac várható alakulásáról. Meglátása szerint a belföldi termés mennyisége az előrejelzéseknek megfelelően a tavalyinál jóval szerényebb, körülbelül 30%-kal alacsonyabb lesz, és a színeződés sem az igazi: a Golden Delicious, a Red Jonaprince és a Ligol is jóval kevésbé színeződött be a kevesebb napsütéses óra miatt.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Általában igaz az, hogy az exportra rendelkezésre álló készletek megcsappanása miatt a lengyel kereskedők elsősorban a meglévő ügyfeleket szolgálják majd ki, így kevesebb árualap marad új piacok meghódítására. Az új lehetőségeket előreláthatólag el kell halasztani a következő évre, amikor remélhetőleg nagyobb lesz a termés - ilyen például Dél-Amerika, mint a lengyel alma új, dinamikusan növekvő piaca. Nowakowski szerint mind az exportra szánt, mind a feldolgozóiparba kerülő alma felvásárlási árai magasabbak ebben a szezonban: „Az almaárak ebben a szezonban meglehetősen jó szintről indultak, és néhány hete minden fajtánál további, folyamatos áremelkedést figyelhetünk meg. Az ipari alma ára még mindig emelkedik - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kereslet jelenleg erős, és az év utolsó negyedévében a lengyel almaexport várhatóan növekedni fog. Nowakowski szerint „jelenleg kifejezetten jó a kereslet a Gala iránt. Az ázsiai és dél-amerikai piacok a szezon elejétől kezdve nagyon jól teljesítenek, ennek fő oka pedig az, hogy Európában kisebb mennyiség áll rendelkezésre, de így van ez a világ más részein, például Indiában és Kínában is. Az almaexport 2023 negyedik negyedévében jelentősen nő, ebben azonban akadályt jelenthet, hogy már most is konténerhiány tapasztalható a tengerentúli országokból érkező jelentős mennyiségű rendelések miatt. Összességében az európai és ázsiai szállítások tekintetében 2023/2024-ben a lengyel almaágazat kifejezetten erős évet zárhat majd.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?