Leállt a lengyel léalmaárak lejtmenete: beindult a drágulás

Leállt a lengyel léalmaárak lejtmenete: beindult a drágulás

agrarszektor.hu
Folyamatosan emelkedik a léalma ára Lengyelországban, és még mindig nem látni, hol a vége a folyamatnak. A termelők szerint valahol 68,5 Ft/kg körül lehet majd a plafon.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A tavalyi 0,32 PLN/kg (27,4 Ft/kg) helyett az idén folyamatos emelkedéssel már a 0,70-0,73 PLN/kg (60-62,5 Ft/kg) sávban mozog az ipari alma felvásárlási ára Lengyelországban. Ez mintegy 125%-os emelkedést jelent az előző idény áraihoz képest - írta meg a FruitVeB.

Sőt, úgy tűnik, hogy a felvásárlási árak emelkedése a következő időszakban is folytatódik, de nehéz megmondani, hol lehet az árcsúcs. A nyersanyag iránt kereslet óriási, és a lengyel termelők körében elterjedt nézet szerint valahol 0,80 PLN/kg (68,5 Ft/kg) környékén lehet majd a plafon. Idén jelentősen alacsonyabb a lengyel termés, és a világpiaci körülmények (kínai terméskiesés, amerikai narancsültetvények alacsony hozamai stb.) is ebbe az irányba mutatnak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?