Elképesztő, hogy emelkedik a léalma ára Lengyelországban

Elképesztő, hogy emelkedik a léalma ára Lengyelországban

agrarszektor.hu
Lengyelországban szeptember során folyamatosan emelkedett a léalma felvásárlási ára, ami egybevágott a termelők várakozásaival, de a hónap vége felé már nem felelt meg teljes mértékben a feldolgozók elvárásainak. Voltak olyan törekvések, amelyek a felvásárlási árak átmeneti csökkentését szorgalmazták, ami a betakarítás csúcsidőszaka felé közeledve akár egy természetes szezonális faktornak is tűnhetett.

De nem az idei évben. Egyelőre úgy tűnik, hogy a 2023-as almaszezonban nem ismétlődnek a korábbi évek, de még csak a tavalyi év eseményei sem, amikor az ipari alma felvásárlási ára szeptember legvégén átmenetileg csökkent az erős kereslet ellenére is. Idén a piac kínálati, ellátási oldalán uralkodó tényezők (alacsonyabb európai és a tavalyinál jelentősen kisebb lengyel termésszint) és az almalésűrítmény iránti óriási kereslet nem csak, hogy egymásra találtak, de egymást erősítették - írja a FruitVeB

EZ IS ÉRDEKELHET

Ennek eredményeként továbbra is folytatódik az ipari alma felvásárlási árának lassú növekedése: jelenleg az átlagár a 0,62-0,64 PLN/kg (52-54 Ft/kg) között mozog, ami azt jelenti, hogy augusztus eleje óta a felvásárlási átlagár 40%-os emelkedést mutat, éves szinten pedig 90%-ot is meghaladja az áremelkedés mértéke. A száraz feldolgozásra szánt alma felvásárlási átlagára 0,67-0,80 PLN/kg (56,5-68 Ft/kg) között mozog, ami augusztus eleje óta 32%-os, éves szinten pedig 64%-os növekedést jelent.

A lengyel ültetvényekből érkező információk szerint sok gyümölcsösben már vége a szüretnek, ami azt jelenti, hogy a feldolgozóüzemekbe az alapanyag áramlása a következő hetekben sem fog növekedni. Ami a késői fajtákat illeti, közülük is főleg a közelmúltig a lengyel termelést vezető Idaredet, mennyiségük évről-évre csökken, ezért a szezon későbbi időszakában a korábbi években beszállított volumenhez képest kisebb mennyiség várható. A jövőbe látni nem lehet, de ez könnyen jelentheti azt, hogy a felvásárlási árak csökkenése októberben sem fog bekövetkezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?