Gondok vannak az almával: foghatják a fejüket a lengyel termelők

Gondok vannak az almával: foghatják a fejüket a lengyel termelők

agrarszektor.hu
A WAPA március 1-re vonatkozó készletadatai szerint a Red Jonaprince és a Jonagold fajtáknál volt tapasztalható a legnagyobb mértékű készletcsökkenés Lengyelországban a tavalyi év azonos időszakához képest. A Red Jonaprince készletszintje 125 ezer tonna körüli, ami 28,6%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbinál - ez igen jelentős különbség, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a 2024-es lengyel almaexport meglehetősen vontatottan halad a tavalyihoz képest. Az idei lassabb ütemű export a teljes lengyel étkezésialma-szortimentet érinti, és ez főleg olyan világpolitikai és globális kereskedelmi folyamatok, események eredménye, amelyekre a lengyel exportőröknek nincs ráhatása.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az idei lassabb ütemű export a teljes lengyel étkezésialma-szortimentet érinti, és ez főleg olyan világpolitikai és globális kereskedelmi folyamatok, események eredménye, amelyekre a lengyel exportőröknek nincs ráhatása. A jelenlegi realitásokat figyelembe véve a Red Jonaprince iránti külföldi kereslet még jónak is mondható, sokkal jobb például, mint a Golden Delicious iránti igény. És még ennek a viszonylag elfogadható keresletnek a tükrében is kijelenthető, hogy gond van a fajta nagykereskedelmi árának alakulásával - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nem sikerült fenntartani a korábban megindult emelkedő trendet, így a 70+ átmérőjű tételek felvásárlási árai jelenleg az 1,40-1,80 PLN/kg (130-165 Ft/kg) közötti sávban alakulnak, ami valamivel magasabb ugyan, mint az előző három évben, de a problémát az jelenti, hogy az ársáv alja nagyon alacsony. Ez rá is világít a probléma forrására, ami a minőségben keresendő: egyre nagyobb gondok vannak a Red Jonaprince fajta esetében is a húskeménységgel - egyre nő az eladók által kínált tételekben a gyengébb minőségű gyümölcsök aránya. A világkereskedelmet befolyásoló események miatt azonban még lehet esély arra, hogy az elérhető kínálat szűkülése miatt a Red Jonaprince ára tovább emelkedjen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?