Nem fest jól a helyzet: jóval kevesebb alma lesz idén a lengyeleknél, mint tavaly

Nem fest jól a helyzet: jóval kevesebb alma lesz idén a lengyeleknél, mint tavaly

agrarszektor.hu
A lengyel almatermés prognózisok eltérő számokat mutattak, amelyek egy része 3,9 millió tonna körüli mennyiséget jósol (WAPA és GUS), a Grójec székhelyű Lengyel Gyümölcstermesztők Szövetsége ZSRP (Związek Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej) viszont inkább 3 millió tonna körüli termést valószínűsít. A FreshPlaza portálnak most Emilia Lewandowska, a Fruit-Group exportőr vállalat igazgatója nyilatkozott, aki szerint inkább a 3 millió tonna körüli termés a valószínűbb, és meg is világítja ennek hátterét.A FreshPlaza portálnak Emilia Lewandowska, a Fruit-Group exportőr vállalat igazgatója nyilatkozott, aki szerint inkább a 3 millió tonna körüli termés a valószínűbb, és meg is világítja ennek hátterét.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az idei lengyel almatermés meglátásunk szerint körülbelül 30%-kal lesz alacsonyabb a 2022-es volumenhez képest. A 2023-as évben a Jonaprince, Ligol és Idared fajtákból kisebb termésre számítunk, mert ezeknek a fajtáknak érzékenyebbek a rügyei, és a februári és márciusi alacsony hőmérsékletek igen érzékenyen érintették ezeket az ültetvényeket. Ráadásul ezek a fajták alternanciára is hajlamosak, tavaly pedig csaknem rekordtermést takarítottak be. Feltűnő, hogy idén mennyire “üresek” az ipari ültetvények, mivel súlyos varasodás okozott károkat, amelyekkel szemben ezek a gyümölcsösök nem voltak védettek - ez természetesen kihatással lesz a feldolgozóiparra is. A nyári szárazság kisebb gyümölcsátmérőt eredményez a Gala, a Golden fajtakör és a Champion fajtáknál is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Lewandowska aggódik az almaárak miatt is: a termelési költségek jelentősen emelkedtek, az árak pedig ettől nem maradhatnak le a termelők védelme érdekében - írja a FruitVeB. Bár a klubfajták jól fejlődnek, Lewandowska szerint ezekhez komoly beruházásokra van szükség.

A klubfajták az elmúlt szezonban jelentek meg a lengyel piacon. Jelenleg új fajtákat keresünk és több fajta is tesztelés alatt áll. A klubfajták piaca erős ugyan, de magas termelési és értékesítési költségekkel jár, ezért fontos, hogy körültekintő döntéseket hozzunk. Nagyon jó szezonunk volt 2022/2023-ban a távoli piacokra történt szállításokkal: különösen erős növekedés volt az Ázsiába exportált almák tekintetében, ahová főleg jó minőségű Gala almát szállítottunk. Ezt szeretnénk az idei szezonban is megtartani, de ez a szezon sokkal kevésbé lesz stabil és megjósolható, mint az előző.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?