Beindult a Gala alma szezonja Lengyelországban: ennyiért árulják a gyümölcsöt

Beindult a Gala alma szezonja Lengyelországban: ennyiért árulják a gyümölcsöt

agrarszektor.hu
Lengyelországban hagyományosan augusztus végén kerülnek nagykereskedelmi forgalomba a Gala első tételei, és ez az idei évben is így történik, bár ez még csak a szüret kezdetét jelzi, hiszen a piacokon továbbra is a nyári fajták dominálnak. Ezek közül a legnépszerűbbek a Piros, a Paulared, a Delikates és a Celesta. A Gala eddig piacra jutott volumen egyelőre még csekély, és csak néhány csíkos fajtája kapható, például a Gala Schniga, de már megjelentek az első Gala Must tételek is. Fontos, hogy bár a Gala szezonja hasonló időpontban kezdődött, mint egy évvel vagy két évvel ezelőtt, a kínálat idén egyértelműen kisebb ebből a fajtából. És ez meg is látszik az árakon.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A 2022-es évben a 70 mm feletti átmérőjű tételeket általában 1,40-1,50 PLN/kg (120-130 Ft/kg)  áron kínálták, míg 2021-ben az első árak 1,30-1,60 PLN/kg (110-135 Ft/kg) között alakultak. A 65+ mm-es kaliberű alma ára mindkét előző szezonban 1,00-1,10 PLN/kg (85-95 Ft/kg) közötti volt. Most egyértelmű drágulás figyelhető meg: a 70+ kaliberű Gala árai jelenleg általában 2,20-2,50 PLN/kg (190-215 Ft/kg), bár Gala Must esetében vannak 2,00 PLN/kg (170 Ft/kg) körüli árak is - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A 65+ kaliberű gyümölcs ára 1,80-2,20 PLN/kg (155-190 Ft/kg). Ez azt jelenti, hogy a 70+ átmérőjű alma esetében körülbelül 60 százalékos, a 65+ kaliberű gyümölcsök esetében pedig körülbelül 90 százalékos áremelkedés tapasztalható az előző évhez képest. A különbség jelentősnek tűnik, de ezek még csak szezon eleji árak, így a kérdés az, hogy a Gala kínálatának növekedésével is fennmarad-e ez az árszint. A másik kérdés pedig, hogy elég magasak lesznek-e az árak ebben a szezonban ahhoz, hogy a magas termelési költségek és a jó minőségű alma várhatóan alacsony hozamai mellett képesek lesznek-e a termelés jövedelmezőségét biztosítani.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?