Döcög a lengyel almaipar: erre még várniuk kell a termelőknek

Döcög a lengyel almaipar: erre még várniuk kell a termelőknek

agrarszektor.hu
Az ünnepek után ismét megkezdődött az ipari alma felvásárlása Lengyelországban, bár a kemény fagyok miatt a szokásos január eleji szünet némileg meghosszabbodott - sok feldolgozónak már a múlt héten meg kellett volna kezdenie a munkát, de még egy hetet vártak az újraindulással. Keresleti oldalról tehát még gyenge a piac, ezért országos, vagy inkább regionális szinten a jelenlegi kisebb forgalmat csak az a néhány feldolgozó használja ki, akik már megkezdték működésüket. Ezt árcsökkentéssel használják ki, de ez a trend a bevásárlóközpontok áraiban is megmutatkozik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Łódźi vajdaságban a normál ipari alma felvásárlási árai 0,75 PLN/kg-ról (65 Ft/kg) indulnak, míg karácsony előtt 0,80-0,82 PLN/kg (70-71 Ft/kg) között alakultak az árak. Hasonló a helyzet Mazóviában is, bár ott még mindig vannak felvásárlók, akik 0,80 PLN/kg-ot (70 Ft/kg) kínálnak a termelőknek. Ez teljesen más helyzet, mint egy évvel korábban, 2023 januárjában, amikor ez a lefelé történő korrekció elmaradt, bár megjegyzendő, hogy akkor jóval alacsonyabb árak uralkodtak a piacon: körülbelül 0,37 PLN/kg (32 Ft/kg) környékén alakult az átlagár, ami kevesebb, mint a mostani árszint fele. Ekkor január 11-e körül volt egy enyhe emelés, majd január 24-25-én indult meg igazán az emelkedő tendencia, ami 2023. február első dekádjának végéig tartott - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Úgy tűnik, hogy az emelkedő trend most is nagyon valószínű, természetesen csak azt követően, hogy a feldolgozóüzemek újra teljes fordulatszámon működnek majd. Ezt elősegítheti a kevésbé fagyos időjárás, másrészt a nyersanyag elérhetősége már eddig is korlátozott volt, és a koncentrátum iránti kereslet továbbra is magas. A kérdés csak az, hogy meddig tud emelkedni az ipari alma ára. Erre a korábbi időszakból precedensként szolgálhat a 2017-es év, amikor a léalma ára 0,95 PLN/kg-os (82 Ft/kg) csúcsot ért el az ideinél jóval gyengébb termés mellett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?