Őrület, ami a lengyel gyümölcsökkel történik: foghatják a fejüket a termelők

Őrület, ami a lengyel gyümölcsökkel történik: foghatják a fejüket a termelők

agrarszektor.hu
A Lengyel Statisztikai Hivatal (GUS) elemzői szerint a 2022-es évben a gyümölcsfák nyugalmi állapotának időszakban kedvező időjárási körülmények uralkodtak. A 2023-as vegetációs időszak némi késéssel indult a márciusi és áprilisi relatíve hűvös időjárás miatt, viszont a hirtelen felmelegedés elmaradása megvédte a rügyeket a tavaszi fagyoktól. Májusban viszont az alacsony hőmérsékletek és a gyakori esőzések miatt nehéz volt megvédeni a fákat a gombás betegségektől, ráadásul ez az időjárási helyzet a beporzó rovarok tevékenységének sem kedvezett, ami rontotta a gyümölcskötődést. Csak június és július során vált ismét kedvezővé az időjárás a gyümölcsfák számára, de ekkor is csak regionálisan, és nem egész Lengyelország területén.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Alma: a fenti okok miatt és a tavalyi bőséges, 4,26 millió tonnás termés következtében kimerülő fák általános kondíciója eredményeképpen a GUS a 2023-as évre 3,9 millió tonnás almatermést prognosztizál, ami nem is tér el jelentősen a WAPA által kiadott 3,995 millió tonnás előrejelzéstől - írja a FruitVeB.

Körte: a GUS a 2023-as évre 80 ezer tonnás termést prognosztizál, ami egyrészt jó termésnek számít, másrészt csaknem megegyezik a 2022-ben betakarított 80,6 ezer tonnás mennyiséggel. (Megjegyzendő, hogy itt komoly eltérés van a WAPA és a GUS adatai között, egyrészt a WAPA a 2022-es évre is 95 ezer tonnás lengyel termést regisztrált, másrészt a 2023-as évre kiadott prognózisában is 100 ezer tonnás volumen szerepel.

EZ IS ÉRDEKELHET

Szilva: a 2022-es 133 ezer tonnás termés helyett a GUS az idei évre 128 ezer tonnás prognózist adott ki, itt az intézet szerint az enyhe hozamcsökkenés oka az aszály.

Meggy: a 2023-as évre a GUS 168 ezer tonnás meggytermést valószínűsít, ami 8%-kal marad el a 2022-ben betakarított 183,3 ezer tonnás volumentől.

Cseresznye: a GUS prognózisa szerint az idei évben 73,3 ezer tonnás termés várható, ami 4%-kal marad el a 2022-ben betakarított 76,6 ezer tonnás mennyiségtől.

A GUS prognózisa szerint az egyéb, Lengyelországban nem annyira jelentős fán termő gyümölcsök (őszibarack, kajszi és dió, valamint birs, fanyarka, som, berkenye, naspolya stb.) összesített termésmennyisége 20 ezer tonna alatt marad, ez tavaly 24,5 ezer tonna volt. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?