Valami nem stimmel a lengyeleknél: érdekes dolog történik az almával

Valami nem stimmel a lengyeleknél: érdekes dolog történik az almával

agrarszektor.hu
Az Idared alma iránti kereslet nem olyan látványos, mint az előző, 2023-as év azonos időszakában - ekkor a lengyel Idared nagyon jól fogyott, főleg a keletre irányuló export húzta az eladásokat, ami az árakban is tükröződött: februártól májusig emelkedő ártrend érvényesült. Idén egyértelműen lanyhább a kereslet a fajta iránt, de ennek ellenére az árai a lengyel nagykereskedelemben továbbra is viszonylag magasak. Magasabbak, mint a tavalyi év azonos időszakának jegyzései (bár ez a különbség folyamatosan csökken), és az ötéves átlagot is felülmúlják: a jelenlegi felvásárlási ár az 1,30-1,60 PLN/kg (117-144 Ft/kg) sávban mozog, és lényegében megegyezik a legtöbb piros fajta árával (kivéve a Ligolt, ami március közepétől látványosan drágulni kezdett).

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Úgy tűnik, hogy a fő tényező, ami miatt a jelenlegi ár viszonylag magas (még a gyengébb kereslet mellett is) az a kereslet-kínálat aránya, mivel az Idared a szezon elejétől kezdve azon fajták közé tartozott, amelyek készletei a korábbi szezonokhoz képest érezhetően kisebbek voltak. És ez a mai napig így is maradt. A WAPA adatai szerint április elején a lengyel hűtőházakban 85 ezer tonna volt ebből a fajtából, míg egy évvel ezelőtt még 115 ezer tonna volt. A WAPA becslése szerint idén márciusban 25 ezer tonna, míg egy évvel ezelőtt 30 ezer tonna fogyott ebből a fajtából. Jelentős árcsökkenésre a következő időszakban sem lehet számítani, mivel várható, hogy a Fehéroroszországba irányuló export, amelyben az Idared fontos szerepet játszik, valamint a közép-ázsiai kereslet miatt az Idared nagykereskedelmi ára májusban inkább emelkedni fog, és meg fogja tartani előnyét a tavalyi árakhoz képest - írja a FruitVeB

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?