Egyre többen veszik ezt a lengyel gyümölcsöt: áramlik ki az országból

Egyre többen veszik ezt a lengyel gyümölcsöt: áramlik ki az országból

agrarszektor.hu
Áprilisban megnőtt az érdeklődés a lengyel Gala alma iránt. Mindez azért érdekes, mert még a hús keménységével kapcsolatos problémák ellenére is élénkült a távoli piacokról érkező kereslet a gyümölcs irányába.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Bár a lengyel Gala iránti kereslet csúcspontja már régen elmúlt, április elején érdekes módon mégis megélénkült a kereslet az almafajta iránt. Ez az élénkülés főleg az exportban jelentkezik, ami azért különös, mert a jelentős minőségi problémák miatt úgy nézett ki, hogy külföldről már nem keresik idén ezt a fajtát. A minőségi gondok a betakarítás előtti és alatti kedvezőtlen időjárási körülményekből erednek, és elsősorban a hússzilárdságot érintik - márpedig a keménység igen fontos, ha Lengyelországtól távol lévő piacokra kell szállítani a gyümölcsöt - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Az exportadatok azonban azt mutatják, hogy a Gala fajtából (elsősorban a csíkos változatokból) még mindig bőven jut külföldi, távoli piacokra. Talán azért is van ez így, mert ebből a fajtából még mindig nagyobb a lengyel készlet, mint tavaly. A WAPA adatai szerint március 1-jén a lengyel Gala készletszintje 55 ezer tonna volt, ami 10 ezer tonnával több, mint egy évvel korábban. Az európai helyzet azonban egészen más: összesen 200 ezer tonna van raktáron, ami nagyjából megfelel a 2023-as szintnek.

A lengyel Gala iránti nagyobb kereslet, valamint a más európai országokból érkező kisebb konkurencia (az olasz készletek 40 ezer tonnát, a francia készletek pedig 33 ezer tonnát tesznek) végül a fajta árának kismértékű, de csekély mértékű emelkedését eredményezte. Jelenleg a 70+ átmérőjű Gala leggyakrabban a 2,20-2,50 PLN/kg (200-230 Ft/kg) áron kerül forgalomba (a csíkos fajták esetében). 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?