Valami nem stimmel a lengyeleknél: egyre kevesebb a gyümölcs az országban

Valami nem stimmel a lengyeleknél: egyre kevesebb a gyümölcs az országban

agrarszektor.hu
A Lengyel Központi Statisztikai Hivatal (GUS) szakértői szeptember 29-én adták ki a fán termő gyümölcsökre vonatkozó 2023-as termésprognózisukat. A tavaly év végi nyugalmi időszakban az időjárási körülmények kedvezőek voltak a gyümölcsfák számára. A 2023-as vegetációs szezon a márciusi és áprilisi alacsony hőmérsékletek miatt késéssel indult, ez azonban segített megvédeni a rügyeket a fagyoktól. Májusban viszont virágkárokról számoltak be a gazdák, és az alacsony hőmérséklet, valamint a csapadék is megnehezítette a gombabetegségek elleni védekezést. A tavaszi kedvezőtlen időjárási körülmények korlátozták a beporzó rovarok aktivitását, ami akadályozta a terméskötődést, majd erőteljes gyümölcsrügy-hullás is tapasztalható volt. Az időjárás csak június és július fordulóján javult, akkor sem minden vajdaságban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A GUS a 2023-as évben a fán termő gyümölcsök termésmennyiségét 4,3 millió tonnára becsülték, ami 9 százalékkal kevesebb, mint 2022-ben, amikor 4,7 millió tonna gyümölcsöt sikerült betakarítani. A tényleges idei végeredmény azonban eltérhet ezektől az előzetes becslésektől, mivel erősen függ a vegetációs időszak következő hónapjainak agrometeorológiai körülményeitől. A GUS becslése szerint az idei almatermés ezúttal valamivel több mint 3,9 millió tonna lesz. Ez 9 százalékkal lenne kevesebb, mint a tavalyi termés, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal 4,26 millió tonnára becsült. Az almatermés jelentős visszaesése az előző, csaknem rekordtermést követő alternanciának a következménye. Itt fontos megjegyezni, hogy több olyan szakmai szervezet is található Lengyelországban, amelyek a GUS-tól erősen eltérő prognózist adtak - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A GUS idei körtetermésre vonatkozó első előrejelzése 80 ezer tonnáról szól, ami a tavalyihoz hasonló, azaz jó termésszintet jelent: a 2022-es évben 80,6 ezer tonna körtét takarítottak be. A szilvatermést a GUS 128 tonnára becsüli, azaz 4 százalékkal kevesebbre, mint egy évvel ezelőtt, amikor a termés 133 ezer. tonna volt. A szilva esetében a terméscsökkenést leginkább meghatározó tényező a hivatal szerint az aszály volt. A meggy termését több mint 168 ezer tonnára becsülték, azaz 8 százalékkal alacsonyabb szintre, mint 2022-ben, amikor a termés 183,8 ezer tonna volt. A cseresznyetermés az eredeti előrejelzések szerint 73 ezer tonna lesz, azaz 4 százalékkal marad el a tavalyi, 76,6 ezer tonnás mennyiségtől. Az előzetes becslések szerint az egyéb fás gyümölcsfajok (őszibarack, kajszi, dió, birs, fanyarka, som, berkenye, naspolya) összes termése várhatóan kevesebb mint 20 ezer tonna lesz. Ez mintegy 8 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt, amikor 24,5 ezer tonna volt.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?