Fontos számok láttak napvilágot: ennyi zöldség teremhet idén a lengyeleknél

Fontos számok láttak napvilágot: ennyi zöldség teremhet idén a lengyeleknél

agrarszektor.hu
A Lengyel Központi Statisztikai Hivatal (GUS) szakértői szeptember 29-én adták ki a szántóföldi zöldségekre vonatkozó 2023-as termésprognózisukat, amelyben általában csökkenő mennyiségekkel számolnak. A 2023. évi szántóföldi zöldségtermés mennyiségét 3,9 millió tonnára becsülik, ami 3,3 százalékkal alacsonyabb a 2022. évi 4,03 millió tonnás volumennél.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az idei évben a szezon elején tapasztalt hűvös és csapadékos időjárás számos kultúra esetében késleltette a vetéseket. Késő tavasszal már javultak az időjárási viszonyok, így a későbbi fajták vetésénél és a zöldségpalánták ültetésénél már nem jelentkezett ilyen probléma. Májusban a hőmérséklet ismét hűvösre fordult, éjszakai fagyok is jelentkeztek, ami lelassította a vegetáció fejlődését és több kultúrában  egyenetlen kelést okozott, de idén ebben az időszakban komoly fagykárokról nem számoltak be a termelők. A május második felében érkező fokozatos  felmelegedés felgyorsította a vegetációt, de a június és július első felének aszályos időjárása igen kedvezőtlenül hatott a zöldségtermesztésre, különösen: Nagy-Lengyelország (Wielkopolskie), Kujávia-Pomeránia (Kujawsko-Pomorskie) és Łódź vajdaságokban. Július második felében az időjárási körülmények a káposztafélék fejlődése számára voltak a legrosszabbak, míg a gyökérzöldségek továbbra is jó állapotban voltak. A csapadékos időjárási viszonyok a vegetációs időszak elején és augusztus első felében megnövelték a gombás és bakteriális betegségek, valamint a kártevők nyomását - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. 

A fenti megfigyelések alapján a GUS szakértői úgy becsülik, hogy a korai zöldségfélék idei termése kisebb lesz a tavalyinál, a teljes 2023-as szezon termése viszont leginkább a következő hetek időjárásától függ majd, különösen a csapadék mennyiségétől. A GUS szakértői a 2023. évi szántóföldi zöldségtermés mennyiségét 3,9 millió tonnára becsülik , ami 3,3 százalékkal alacsonyabb a 2022. évi 4,03 millió tonnás volumennél.

káposzta 2023-as termését 630 ezer tonnára becsülik (egy évvel ezelőtt mintegy 644,4 ezer tonnát takarítottak be), de itt fokozottan igaz, hogy a végleges mennyiséget döntően a kései fajták hozamai befolyásolják majd. A karfioltermést 124 ezer tonnára becsüli a GUS (egy évvel ezelőtt 132,2 ezer tonna volt). A hagymatermés 630 ezer tonna körüli szinten alakul a 2022-es  649,8 ezer tonnát követően. A sárgarépa termése szintén csökken a prognózis szerint: 2023-ban 590 ezer tonnára becsülik a tavalyi 619,6 ezer tonnához képest. A GUS 2022-ben becsülte először külön a gyökérpetrezselyem várható termését: idén 150 ezer tonnás volument prognosztizálnak a tavalyi 164,8 ezer tonna után. Idén a GUS a gyökérzellerre is kiadott előrejelzést: 106 ezer tonnát várnak a tavalyi 111 ezer tonnát követően. A lengyel szabadföldi paradicsom termése várhatóan 168.000. tonna lesz (az előző évben 171,5 ezer tonna volt). Az uborkatermést a GUS 131 ezer tonnára becsüli (a 2022-es 144,5 ezer tonnát követően). A csemegekukorica termése várhatóan 153 ezer tonna lesz az idén a tavalyi 132,1 ezer tonnához képest. A sütőtök, tökfélék és cukkini együttes termése várhatóan eléri a 414 000 tonnát a tavaly 436,4 ezer tonna után). Az egyéb zöldségfajok össztermését 506 ezer tonnára becsüli a GUS (egy évvel ezelőtt ez 536,8 ezer tonna volt).

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 16. 06:01