Fontos számok láttak napvilágot: ennyi zöldség teremhet idén a lengyeleknél

Fontos számok láttak napvilágot: ennyi zöldség teremhet idén a lengyeleknél

agrarszektor.hu
A Lengyel Központi Statisztikai Hivatal (GUS) szakértői szeptember 29-én adták ki a szántóföldi zöldségekre vonatkozó 2023-as termésprognózisukat, amelyben általában csökkenő mennyiségekkel számolnak. A 2023. évi szántóföldi zöldségtermés mennyiségét 3,9 millió tonnára becsülik, ami 3,3 százalékkal alacsonyabb a 2022. évi 4,03 millió tonnás volumennél.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az idei évben a szezon elején tapasztalt hűvös és csapadékos időjárás számos kultúra esetében késleltette a vetéseket. Késő tavasszal már javultak az időjárási viszonyok, így a későbbi fajták vetésénél és a zöldségpalánták ültetésénél már nem jelentkezett ilyen probléma. Májusban a hőmérséklet ismét hűvösre fordult, éjszakai fagyok is jelentkeztek, ami lelassította a vegetáció fejlődését és több kultúrában  egyenetlen kelést okozott, de idén ebben az időszakban komoly fagykárokról nem számoltak be a termelők. A május második felében érkező fokozatos  felmelegedés felgyorsította a vegetációt, de a június és július első felének aszályos időjárása igen kedvezőtlenül hatott a zöldségtermesztésre, különösen: Nagy-Lengyelország (Wielkopolskie), Kujávia-Pomeránia (Kujawsko-Pomorskie) és Łódź vajdaságokban. Július második felében az időjárási körülmények a káposztafélék fejlődése számára voltak a legrosszabbak, míg a gyökérzöldségek továbbra is jó állapotban voltak. A csapadékos időjárási viszonyok a vegetációs időszak elején és augusztus első felében megnövelték a gombás és bakteriális betegségek, valamint a kártevők nyomását - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. 

A fenti megfigyelések alapján a GUS szakértői úgy becsülik, hogy a korai zöldségfélék idei termése kisebb lesz a tavalyinál, a teljes 2023-as szezon termése viszont leginkább a következő hetek időjárásától függ majd, különösen a csapadék mennyiségétől. A GUS szakértői a 2023. évi szántóföldi zöldségtermés mennyiségét 3,9 millió tonnára becsülik , ami 3,3 százalékkal alacsonyabb a 2022. évi 4,03 millió tonnás volumennél.

káposzta 2023-as termését 630 ezer tonnára becsülik (egy évvel ezelőtt mintegy 644,4 ezer tonnát takarítottak be), de itt fokozottan igaz, hogy a végleges mennyiséget döntően a kései fajták hozamai befolyásolják majd. A karfioltermést 124 ezer tonnára becsüli a GUS (egy évvel ezelőtt 132,2 ezer tonna volt). A hagymatermés 630 ezer tonna körüli szinten alakul a 2022-es  649,8 ezer tonnát követően. A sárgarépa termése szintén csökken a prognózis szerint: 2023-ban 590 ezer tonnára becsülik a tavalyi 619,6 ezer tonnához képest. A GUS 2022-ben becsülte először külön a gyökérpetrezselyem várható termését: idén 150 ezer tonnás volument prognosztizálnak a tavalyi 164,8 ezer tonna után. Idén a GUS a gyökérzellerre is kiadott előrejelzést: 106 ezer tonnát várnak a tavalyi 111 ezer tonnát követően. A lengyel szabadföldi paradicsom termése várhatóan 168.000. tonna lesz (az előző évben 171,5 ezer tonna volt). Az uborkatermést a GUS 131 ezer tonnára becsüli (a 2022-es 144,5 ezer tonnát követően). A csemegekukorica termése várhatóan 153 ezer tonna lesz az idén a tavalyi 132,1 ezer tonnához képest. A sütőtök, tökfélék és cukkini együttes termése várhatóan eléri a 414 000 tonnát a tavaly 436,4 ezer tonna után). Az egyéb zöldségfajok össztermését 506 ezer tonnára becsüli a GUS (egy évvel ezelőtt ez 536,8 ezer tonna volt).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?