Fontos számok láttak napvilágot: ennyi zöldség teremhet idén a lengyeleknél

Fontos számok láttak napvilágot: ennyi zöldség teremhet idén a lengyeleknél

agrarszektor.hu
A Lengyel Központi Statisztikai Hivatal (GUS) szakértői szeptember 29-én adták ki a szántóföldi zöldségekre vonatkozó 2023-as termésprognózisukat, amelyben általában csökkenő mennyiségekkel számolnak. A 2023. évi szántóföldi zöldségtermés mennyiségét 3,9 millió tonnára becsülik, ami 3,3 százalékkal alacsonyabb a 2022. évi 4,03 millió tonnás volumennél.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az idei évben a szezon elején tapasztalt hűvös és csapadékos időjárás számos kultúra esetében késleltette a vetéseket. Késő tavasszal már javultak az időjárási viszonyok, így a későbbi fajták vetésénél és a zöldségpalánták ültetésénél már nem jelentkezett ilyen probléma. Májusban a hőmérséklet ismét hűvösre fordult, éjszakai fagyok is jelentkeztek, ami lelassította a vegetáció fejlődését és több kultúrában  egyenetlen kelést okozott, de idén ebben az időszakban komoly fagykárokról nem számoltak be a termelők. A május második felében érkező fokozatos  felmelegedés felgyorsította a vegetációt, de a június és július első felének aszályos időjárása igen kedvezőtlenül hatott a zöldségtermesztésre, különösen: Nagy-Lengyelország (Wielkopolskie), Kujávia-Pomeránia (Kujawsko-Pomorskie) és Łódź vajdaságokban. Július második felében az időjárási körülmények a káposztafélék fejlődése számára voltak a legrosszabbak, míg a gyökérzöldségek továbbra is jó állapotban voltak. A csapadékos időjárási viszonyok a vegetációs időszak elején és augusztus első felében megnövelték a gombás és bakteriális betegségek, valamint a kártevők nyomását - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. 

A fenti megfigyelések alapján a GUS szakértői úgy becsülik, hogy a korai zöldségfélék idei termése kisebb lesz a tavalyinál, a teljes 2023-as szezon termése viszont leginkább a következő hetek időjárásától függ majd, különösen a csapadék mennyiségétől. A GUS szakértői a 2023. évi szántóföldi zöldségtermés mennyiségét 3,9 millió tonnára becsülik , ami 3,3 százalékkal alacsonyabb a 2022. évi 4,03 millió tonnás volumennél.

káposzta 2023-as termését 630 ezer tonnára becsülik (egy évvel ezelőtt mintegy 644,4 ezer tonnát takarítottak be), de itt fokozottan igaz, hogy a végleges mennyiséget döntően a kései fajták hozamai befolyásolják majd. A karfioltermést 124 ezer tonnára becsüli a GUS (egy évvel ezelőtt 132,2 ezer tonna volt). A hagymatermés 630 ezer tonna körüli szinten alakul a 2022-es  649,8 ezer tonnát követően. A sárgarépa termése szintén csökken a prognózis szerint: 2023-ban 590 ezer tonnára becsülik a tavalyi 619,6 ezer tonnához képest. A GUS 2022-ben becsülte először külön a gyökérpetrezselyem várható termését: idén 150 ezer tonnás volument prognosztizálnak a tavalyi 164,8 ezer tonna után. Idén a GUS a gyökérzellerre is kiadott előrejelzést: 106 ezer tonnát várnak a tavalyi 111 ezer tonnát követően. A lengyel szabadföldi paradicsom termése várhatóan 168.000. tonna lesz (az előző évben 171,5 ezer tonna volt). Az uborkatermést a GUS 131 ezer tonnára becsüli (a 2022-es 144,5 ezer tonnát követően). A csemegekukorica termése várhatóan 153 ezer tonna lesz az idén a tavalyi 132,1 ezer tonnához képest. A sütőtök, tökfélék és cukkini együttes termése várhatóan eléri a 414 000 tonnát a tavaly 436,4 ezer tonna után). Az egyéb zöldségfajok össztermését 506 ezer tonnára becsüli a GUS (egy évvel ezelőtt ez 536,8 ezer tonna volt).

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?