Itt a sokkoló áremelés: durván megdrágultak a zöldségek a magyar boltokban

Itt a sokkoló áremelés: durván megdrágultak a zöldségek a magyar boltokban

agrarszektor.hu
Kilőttek a zöldségárak Magyarországon. A paradicsom, paprika és a hagyma nagyjából egyötödével lett drágább, mint egy évvel korábban, illetve kétharmadával kerül többe, mint 2022-ben. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) szerint ez a csomagolás drágulásával és a kereskedők költségeinek megugrásával magyarázható. A Nemzeti Agrágazdasági Kamara (NAK) ugyanakkor az időjárás és a nyári gyümölcstermés miatt aggódik. Az elmúlt hetekben ugyanis rekord enyhe télben lehetett része az országnak, egy rosszkor érkező fagy azonban óriási károkat okozhat a termésben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Miközben januárban kevesebb mint 4%-os inflációt mért a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Magyarországon, addig a zöldségek átlag fölött drágultak. A vevők jogosan érezhetik úgy, hogy kilőttek az árak, mivel a paradicsom 21%-kal, a paprika 17%-kal került többe januárban, mint egy évvel korábban a KSH adatai szerint, a vöröshagymáért pedig 13%-kal kértek többet - olvasható az RTL.hu oldalán. Mint írták, két év alatt pedig nagyjából kétharmadával emelkedtek az árak, csak az eladott mennyiség csökkent, amint arra egy, a Híradónak nyilatkozó kisboltos is panaszkodott.

Míg tavaly háromszor kellett mennem zöldségért, idén meg hát az év vége óta meg csak egyszer. Ennyi. És még abból is marad

- mondta Sárköziné Tóth Ágnes, üzletvezető.

Ilyenkor főleg külföldről behozott zöldségeket árulnak a boltokban, amelyek ezúttal nem a forintgyengülés hatására drágulnak. Ahogy Kelemen Péter, a FruitVeB ügyvezető igazgatója fogalmazott,

abból a három elemből, amiből kialakul a fogyasztói ár, ez ugye: a termelői ár, egy úgynevezett post harvest vagy csomagolási költség, illetve magának a kiskereskedelemnek a költsége, illetve árrése, ezekből az utóbbi kettő, az nagyon jelentősen emelkedett az elmúlt 2 év során.

A NAK közben már a hazai gyümölcsfákért aggódik, a hetek óta tartó tavaszias időjárás miatt. Mártonffy Béla, az Agrárkamara osztályelnöke szerint ugyanis

ilyenkor már elindul a nedvkeringés, a rügyek ugye megduzzadnak és rügyfakadás van. Hogyha egy erős fagy jön mondjuk a márciusi vagy akár áprilisi hónapban, amikor legtöbb gyümölcsfa virágzik, akkor komoly kár érheti ismét az állományt.

Tavaly áprilisban mindez meg is történt. Akkor szokatlanul hideg időjárás pusztított például az egyik kecskeméti barackosban is. Az enyhe időjárás következtében a Dunántúlon már virágzik a kajszi, egy esetleges fagy óriási gondokat okozhatna.

A meteorológusok egyelőre nem tudják pontosan, idén mire lehet számítani. Kókai Ádám szerint ugyan folytatódni fog az átlagosnál enyhébb idő, még mindig csak február második fele van. Így tehát azt még korai lenne kijelenteni, hogy tartósan, illetve végleg beköszöntött volna a tavaszias idő. Az állami meteorológiai szolgálat szerint február első két hetének középhőmérséklete majd' 8 Celsius-fokkal magasabbra rúgott a sokéves átlagnál idén, soha nem volt még ennyire enyhe ez az időszak a XX. század eleje, vagyis a mérések kezdete óta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?