Borsikafű

A borsfű, csombor egy széles körben használt fűszernövény húsok és zöldségek ízesítésére, és édesebb, mint a téli borsfű. Itt van minden, amit a termesztéséről tudni kell!

A magokat egyenesen a földbe kell elvetni 3 cm mélyen, vagy csak szórjuk szét a talajon. Szereti a teljes napot és az általános talajt. 30 cm távolságra vessük őket egymástól, a sorokat pedig 40-45 cm-re tegyük egymástól. Tavasztól nyár közepéig bármikor elvethetjük a magokat. A borsfű, csombor gyorsan kicsírázik, és gyakran magától szaporodik, viszont nem viseli jól az átültetést. Vágjuk le őket, amint elérik a 15 cm magasságot, mielőtt még kivirágoznának. Akasszuk fel kötegekben egy jól szellőző helyen. Amikor megszáradtak, szedjük le a leveleket a szárról, és légmentes edényben tároljuk.

Termesztés és ápolás

A borsikafű meleg és fényigényes növény, a szárazságot jól viseli. Főleg virágzás idején sok napsütést igényel ahhoz, hogy aromája, illóolaja optimális legyen. Bármilyen földben megterem, nem igényel vetés előtt friss trágyázást, de a tápanyag utánpótlásról előző évben gondoskodjunk. Nem hajlamos a betegségekre, de ehhez az szükséges, hogy minden évben másik helyre ültessük, így nem kell növényvédelemről gondoskodnunk. Virágzása idején célszerű a borsikafüvet betakarítani, ekkor a legértékesebb fűszerként.- A legalsó elágazások fölött kell lemetszeni majd jól szellőző, meleg helyen szárítsuk ki. A megszáradt hajtások vastagabb szárairól szedjük le a leveleket, melyeket már használhatunk is fűszerezésre. Ápolása főként gyomtalanítással történik, vagy időnként kapával lazítsuk fel a talajt. A borsikafű balkonon vagy cserépben történő nevelése esetén gyakoribb öntözést igényel. A hideg évszakban is nevelhető egy napos ablakba téve kiválóan érzi magát, így télen is frissen áll rendelkezésünkre.

Betegségek és kártevők

A borsika jellemzően nem hajlamos a különféle megbetegedésekre. Ám ha biztosra mennénk, és nem akarunk növényvédő szereket alkalmazni, lehetőleg minden évben ültessük át a fűszernövényt másik helyre.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!