Nem könnyíti meg a termelők dolgát az időjárás

Nem könnyíti meg a termelők dolgát az időjárás

agrarszektor.hu
A legtöbb termelő országban javában zajlik az ipari paradicsom betakarítása. A szélsőséges időjárási viszonyok az idei évben is kihívások elé állítják a termelőket, de összeségében megfelelő termésminőségről számolnak be a különböző termelő országok.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Olaszország

Északon az OI Nord 31. heti jelentése szerint augusztus 6-ig 578 000 tonnát dolgoztak fel, 4,99%-os átlagos brix-értékkel. A gyárak a múlt héten teljes kapacitással működtek, így augusztus közepére megfelelő mennyiségű betakarított terméssel számoltak. A minőség a jégesővel érintett területek betakarítása után visszaállt a normális szintre. A mai napig nincs változás az előrejelzésben. Délen a gyárak teljes kapacitással működnek. Campania augusztus végéig szüretel, Puglia pedig most jó mennyiséggel dolgozhat. A korai paradicsomtermés hektáronként alacsonyabb volt, de most már jobb a helyzet. A tavalyi évhez képest egy hét késésről beszélhetünk a betakarítás tekintetében - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Portugália

Az elmúlt két hétben nagyon magas volt a hőmérséklet, néhány nagyon forró, 40-43°C-os napot követően körülbelül négy 37-38°C-os nap következett. Most 30°C körülire csökkent a hőmérséklet. Sok helyen nagy szél tapasztalható, és az éjszakai hőmérséklet 19-18°C, ami kedvező. Eddig a termés a tervezett ütemterv szerint halad, a mennyiség mintegy 40%-át már betakarították, de a magas hőmérséklet hatásait még nem sikerült teljes mértékben felmérni.

Spanyolország

A szüret jól és gyorsan halad, a betakarítás mintegy a 40%-nál tart. Az elmúlt napok hőhulláma felgyorsította az érést és nyomást gyakorolt a minőségre; ez a kései paradicsom esetében is okozhat még némi problémát. Időközben északon is megkezdődött a betakarítás.

Franciaország

Augusztus közepére közel 40 000 tonna paradicsomot szállítottak le, tehát a teljes mennyiség közel 25 %-át. A hozamok és a minőség egyelőre jónak mondható. Az átlagos brix 5 körül van.

Görögország

A betakarítás jól halad, és a termés mintegy 45%-át már betakarították délen, 30%-át pedig az ország közép és-északi részén (összesen a teljes termés kb. 35%-át). A gyümölcs minősége jó, a brix értéke kissé meghaladja a tavalyi szintet. Az időjárás optimálisnak mondható. Az előrejelzés továbbra is 430 000 tonna.

Magyarország

A teljes éves előrejelzés továbbra is 100 000 tonna. Az elmúlt hét hideg időjárása további késedelmet okozott a feldolgozás megkezdésében. Így az eredetileg tervezett augusztus 14. helyett a betakarítás megkezdése csúszik.

Tunézia

Az országot, amely amúgy is vízhiányos volt, márciusban jelentős csapadékhiány sújtotta, ami a vetési időszakkal egybeesett, ez súlyosbította a helyzetet. A szokásosnál enyhébb időjárás miatt azonban májusban kivételesen sok csapadék hullott. Ez az új vízhelyzet lehetővé tette, hogy a beültetett terület további 600 hektárral növekedjen. Mindazonáltal a július második hetétől kezdődő hőhullámok felgyorsították az érési folyamatot, különösen a középső és déli régiókban, ami a betakarítás ütemének felgyorsulását, majd a napi feldolgozási arány növekedését eredményezte, így július végén összesen mintegy 550 000 tonna friss paradicsomot dolgoztak fel. Mostanra a szezon paradicsomfeldolgozása majdnem véget ért, és az összesen 18 üzemből már csupán 5-ben folytatódik, a napi mennyiség folyamatos csökkenésével.

Törökország

Az időjárás megfelelő. A déli és az északi terület közötti lassulás után az északi terület lassan felgyorsul, és várhatóan körülbelül 5 nap múlva éri el a csúcsot, majd ezt követően egy nagyon zsúfolt 20-25 nap következik.

Oroszország

Augusztus 17-én Oroszországban már minden gyár beindult, és néhány már teljes kapacitással működik. Asztrahánban egyes területeken 10 nappal korábban betakarítják a termést, mivel az elmúlt hónap nagyon magas hőmérsékletei felgyorsították az érést. KBR-ben egy hét késés van a normál terméshez képest. A hőmérséklet mostanra visszatért a normális szintre: nappal 30-36 °C van, éjszaka pedig 19-20 °C-ra csökken. Most már nincs gond a betegségekkel, a minőség átlagos, a brix 4,85 megfelelő színezettséggel.

Brazília

A termés rendben van, és a júliusi számok a gyárak által átvett mennyiségek kismértékű csökkenését jelzik. Túl korai azonban még megmondani, hogy ez tendencia, vagy ezek még csak az első számok.

Kanada

Jelentős mennyiségű eső esett, ami némi gombás betegség nyomást eredményezett. Összességében a termés a szezonban tapasztalt időjárási kihívások ellenére rendben van. A betakarítás a múlt héten kezdődött el.

Japán

A hőmérséklet országszerte magasabb volt a szokásosnál, és egyes régiókban heves esőzések és aszályos időszakok voltak tapasztalhatók, de összességében a növekedés és a betakarítás zökkenőmentesen halad.

Dél-Afrika

Dél-Afrikában idén 2 630 hektárnyi az ipari paradicsom termésterülete. A hűvösebb hőmérsékleti viszonyok és némi fagy lassította a téli termés betakarításának ütemét, de a teljes terméshozamban nem okozott súlyos károkat. Jelenleg a teljes termés mintegy 92%-át már leszállították. A teljes termésmennyiséget most 160 000 tonnás termésmennyiségre prognosztizálják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?