Őrület, ami a lengyel piacokon zajlik: ennyibe kerül most egy kiló sárgarépa

Őrület, ami a lengyel piacokon zajlik: ennyibe kerül most egy kiló sárgarépa

agrarszektor.hu
Nagyot esett a sárgarépa ára augusztus közepén Lengyelországban. A 95 forintnak megfelelő kilogrammonkénti nagybani ár már elfogadhatatlan a termelők számára a megdrágult termelési körülmények között. 

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A lengyel belföldi termésű sárgarépa nagybani piaci ára augusztus eleje óta stabil volt, átlagosan 1,25 PLN/kg (108 Ft/kg) körül alakult. A múlt héten azonban 1,1 PLN/kg (95 Ft/kg) környékére esett vissza, ami 21%-kal alacsonyabb, mint egy évvel korábban, de az utóbbi 5 év árai közül is a negyedik legalacsonyabb.

Ez már túlságosan kedvezőtlen árszint a termelők számára, mivel egyáltalán nem tükrözi, hogy különösen az előző évben meredeken nőttek a termelési költségek. Ráadásul a Lengyel Statisztikai Hivatal (GUS) előrejelzései szerint az idei termés 4,8%-kal kisebb lesz a tavalyinál, a prognózis szerint 590 ezer tonna körül lehet a betakarított mennyiség - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?