Őrület, ami a lengyel piacokon zajlik: ennyibe kerül most egy kiló sárgarépa

Őrület, ami a lengyel piacokon zajlik: ennyibe kerül most egy kiló sárgarépa

agrarszektor.hu
Nagyot esett a sárgarépa ára augusztus közepén Lengyelországban. A 95 forintnak megfelelő kilogrammonkénti nagybani ár már elfogadhatatlan a termelők számára a megdrágult termelési körülmények között. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A lengyel belföldi termésű sárgarépa nagybani piaci ára augusztus eleje óta stabil volt, átlagosan 1,25 PLN/kg (108 Ft/kg) körül alakult. A múlt héten azonban 1,1 PLN/kg (95 Ft/kg) környékére esett vissza, ami 21%-kal alacsonyabb, mint egy évvel korábban, de az utóbbi 5 év árai közül is a negyedik legalacsonyabb.

Ez már túlságosan kedvezőtlen árszint a termelők számára, mivel egyáltalán nem tükrözi, hogy különösen az előző évben meredeken nőttek a termelési költségek. Ráadásul a Lengyel Statisztikai Hivatal (GUS) előrejelzései szerint az idei termés 4,8%-kal kisebb lesz a tavalyinál, a prognózis szerint 590 ezer tonna körül lehet a betakarított mennyiség - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?