Őrület, ami a lengyel piacokon zajlik: ennyibe kerül most egy kiló sárgarépa

Őrület, ami a lengyel piacokon zajlik: ennyibe kerül most egy kiló sárgarépa

agrarszektor.hu
Nagyot esett a sárgarépa ára augusztus közepén Lengyelországban. A 95 forintnak megfelelő kilogrammonkénti nagybani ár már elfogadhatatlan a termelők számára a megdrágult termelési körülmények között. 

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A lengyel belföldi termésű sárgarépa nagybani piaci ára augusztus eleje óta stabil volt, átlagosan 1,25 PLN/kg (108 Ft/kg) körül alakult. A múlt héten azonban 1,1 PLN/kg (95 Ft/kg) környékére esett vissza, ami 21%-kal alacsonyabb, mint egy évvel korábban, de az utóbbi 5 év árai közül is a negyedik legalacsonyabb.

Ez már túlságosan kedvezőtlen árszint a termelők számára, mivel egyáltalán nem tükrözi, hogy különösen az előző évben meredeken nőttek a termelési költségek. Ráadásul a Lengyel Statisztikai Hivatal (GUS) előrejelzései szerint az idei termés 4,8%-kal kisebb lesz a tavalyinál, a prognózis szerint 590 ezer tonna körül lehet a betakarított mennyiség - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?