Elképesztő, ami az almával történik Európában: erre nem sokan számítottak

Elképesztő, ami az almával történik Európában: erre nem sokan számítottak

agrarszektor.hu
A világ almatermelése a 2022/23-as szezonra az előrejelzések szerint 4,3 millió tonnával csökken 78,4 millió tonnára az időjárás okozta kínai veszteségek miatt. A becslések szerint az export több, mint 1,0 millió tonnával 5,5 millió tonnára csökken, mivel a Kínából, Iránból és Moldovából érkező szállítmányok jelentősen csökkennek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kína

A kínai termelés várhatóan közel 5 millió tonnával csökken 41 millió tonnára, a csökkenés a legjelentősebb termelő tartományokban: Shaanxi és Shandong történt, mivel a virágzás alatti magas hőmérséklet csökkentette a terméskötődést. Az alacsony piaci hozamok miatt több északi és nyugati tartományban kivágják az ültetvényeket, miközben az elöregedő gazda népesség szintén hatással van a termelésre. A becslések szerint az export több, mint 20%-kal csökken 770 000 tonnára a kínálat csökkenése miatt. Oroszországba újra indult a szállítás, miután a 2019 augusztusában elrendelt tilalmat 2022 februárjában feloldották, de ezek a mennyiségek várhatóan csak részben ellensúlyozzák a más piacokra irányuló gyengébb értékesítést. A behozatal az előrejelzések szerint 10 000 tonnával emelkedik 85 000 tonnára az Új-Zélandról érkező nagyobb szállítmányok miatt - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

EU

Az EU termelése az előrejelzések szerint 12,8 millió tonnára emelkedik, mivel Lengyelországban a jó virágzás és beporzás bőséges terméskötődést eredményezett. A lengyelországi termelés növekedése a régi gyümölcsösöknek az új, nagyobb terméshozamú fajtákkal való folyamatos cseréjének tulajdonítható. A nagyobb kínálat ellenére a becslések szerint az export 100 000 tonnával 1,1 millió tonnára csökken. A növekvő hűtőtárolási költségek várhatóan visszavetik az exporttárolást és nagyobb mennyiséget irányítanak át a feldolgozásra, ami a fogyasztást 12 millió tonnára növeli. A nagy kínálat várhatóan csökkenti az importot 290 000 tonnára, ami 41 000 tonnával kevesebb, mint az előző évben.

Amerikai Egyesült Államok

Az amerikai termelés a becslések szerint 75 000 tonnával 4,3 millió tonnára csökken, ami a legalacsonyabb szint a 2012/13 szezon óta, mivel az időjárás okozta csökkenés Washingtonban több, mint ellensúlyozza a michigani rekordtermést. Michiganben az egész vegetációs időszak alatt ideális volt az időjárás, így közel megduplázódott a termés az előző évihez képest. Az export várhatóan harmadik egymást követő évben is alacsonyabb lesz, mivel csökkent a kínálat. Ez közel 20%-os csökkenést okoz a kivitelben 590 000 tonnára, ami a 2003/04-es szezon óta a legalacsonyabb szint. Az alacsonyabb készletek ellenére a behozatal várhatóan 100 000 tonnára csökken az új-zélandi exportszállítások csökkenése miatt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Chile

A chilei termelés az előrejelzések szerint 1 millió tonnára csökken a termőterület folyamatos csökkenése miatt, ezt a csökkenést nagyrészt ellensúlyozza a jó termőhelyi feltételekből adódó magasabb terméshozam. Az alacsonyabb mennyiségek várhatóan 585 000 tonnára csökkentik az exportot.

Mexikó

A mexikói termelés várhatóan szinte változatlanul 640 000 tonna lesz, kissé magasabb terméshozam várható, mint a tavalyi aszályos időszakot követően. A termőterület továbbra is csökken a külvárosi területek növekedése miatt, miközben egyes termelők más, nagyobb jövedelmezőségű és alacsonyabb vízigényű növények felé fordulnak, például a füge felé. A behozatal várhatóan 31 000 tonnával alacsonyabb lesz, 235 000 tonna, mivel a növekvő infláció és a fogyasztói kiadások csökkenése mérsékli a keresletet.

Új-Zéland

Az előrejelzések szerint a termelés és export 2009/10 óta a legalacsonyabb szintre csökken a februári Gabrielle ciklon által az északi szigeten okozott súlyos károk miatt, ahol a termelés több mint 65 százaléka található.  A déli sziget magasabb termelése a jó termesztési körülmények ellenére is várhatóan csak részben ellensúlyozza a Gabrielle okozta veszteségeket. A ciklon okozta károk az előrejelzések szerint 60 000 tonnával 453 000 tonnára csökkentik a termelést, az export több mint 20 százalékkal 270 000 tonnára esik vissza.

EZ IS ÉRDEKELHET

Dél-Afrika

A dél-afrikai termelés az előrejelzések szerint 51 000 tonnával 1,2 millióra csökken, a kétéves rekordtermés utáni regenerálódás miatt. A stabil termelés ellenére az export az előrejelzések szerint 90 000 tonnával 535 000 tonnára csökken, az alacsony exportminőségű készletek és a hűtőtárolás magas költségei miatt. A jég által károsodott gyümölcs a Nyugati-fokföld fő termelő régiójában várhatóan megnöveli a gyenge minőségű gyümölcs mennyiségét, így az exportra szánt mennyiségek feldolgozásra kerülnek, míg a tárolási és a villamosenergia költségek várhatóan a hazai piacra irányítják az almát.

Törökország

A becslések szerint a törökországi termelés 277 000 tonnával 4,8 millió tonnára emelkedik a jó termesztési feltételek és az új fajták magasabb terméshozama miatt. Az export várhatóan 410 000 tonnára emelkedik a nagyobb kínálat miatt, valamint a Szaúd-Arábiába és Oroszországba irányuló szállítások várhatóan emelkednek.

India

India termelése várhatóan 50 000 tonnával 2,4 millióra emelkedik, mivel a virágzás és a terméskötődés idején elegendő eső esett. Annak ellenére, hogy a magasabb hazai készletekhez való hozzáférést akadályozza a nem megfelelő hűtőházi tárolási lánc és a korlátozott elosztás, a behozatal várhatóan több mint 60 000 tonnával csökken és elérheti a 385 000 tonnát az Iránból és az Európai Unióból érkező szállítmányok csökkenése miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?