Gyakran eszel avokádót? Jó, ha tisztában vagy vele, mi derült ki róla

Gyakran eszel avokádót? Jó, ha tisztában vagy vele, mi derült ki róla

Az avokádó a világ egyik leggyorsabban berobbanó élelmiszere lett, és évről-évre növekedik a népszerűsége. A globális avokádókereslet olyan mértékben nő, hogy a termelés és a környezet egyszerűen képtelen tartani vele a lépést, miközben még azok az országok is megpróbálnak belépni a piacra, amelyek számára a növény termesztése valójában extrém kihívás. A nemzetközi trendekről, a vízhiányról, az erdőirtásról és arról, hogy Magyarországon miért nem látunk a közelben avokádóligeteket, Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója beszélt az Agrárszektornak.

Már csak néhány nap az Agrárszektor 2025 konferenciáig!

180+ előadó, 30+ kiemelt téma, 40+ óra szakmai program, 3 nap szakma, élmény, networking várja a résztvevőket! Valamint idén először tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Csoportos kedvezmények már 2 főtől: 2 fő jelnetkezése esetén, 10%, 3 fő estén 15%, 4 vagy több fő jelentkezése esetén 20% kedvezmény! A kistermelők és fiatal gazdák pedig most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

A szakértő szerint az avokádó valóságos gazdasági sikertörténet, hiszen folyamatos keresletnövekedés, magas árak és egyre nagyobb termőterületek jellemzik. 2023-ban a világ összesen mintegy 10,5 millió tonna avokádót termelt, és ha az előrejelzések beigazolódnak, 2034-re akár a 14 millió tonnát is elérheti a globális mennyiség. A növekedés mögött egyértelmű fogyasztói trend áll, ugyanis az avokádót a fejlett világ egészséges, diétás élelmiszerként tartja számon, amiért fizetni is hajlandók az emberek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Rendkívül dinamikusan fejlődő iparágról beszélünk, a kereslet óriási, és ez évről évre húzza magával a termelést

– fogalmazott Pásztor Szabolcs az Agrárszektornak.

A világ vitathatatlan avokádónagyhatalma Mexikó, 2023-ban csaknem 3 millió tonnát termelt, és ez a mennyiség nemcsak helyben fogy el. A globális export több mint negyedét adja Mexikó, amelyből az Egyesült Államok és az Európai Unió vásárolja a legtöbbet. Ezek a piacok fizetőképességük miatt meghatározó szereplői a világkereskedelemnek, ráadásul a fogyasztási kedv továbbra is töretlen. Pásztor Szabolcs szerint az avokádó mára a mindennapi étrend részévé vált, és ez Magyarországon is látványosan tetten érhető, hiszen két évtizeddel ezelőtt még ritkaság volt a boltokban, ma viszont szinte minden szupermarketben kapható.

Milyen klíma ideális az avokádó számára?

A sikert azonban komoly környezeti terhek árnyékolják be. Az avokádó rendkívül vízigényes növény, és ez világszerte feszültséget okoz. Spanyolországban több helyen vízgazdálkodási problémák jelentkeztek, Mexikó pedig már új stratégiát dolgoz ki a környezeti lábnyom csökkentésére. A túlzott vízhasználat mellett az erdőirtás is komoly gond, mert a jövedelmező termelés egyre több terület bevonására ösztönzi a gazdákat. Emellett a szezonalitás is torzítja a piacot, a szezonális túlkínálat nemcsak az árakat ingatja meg, de a kisebb termelőket is kiszolgáltatottá teszi.

EZ IS ÉRDEKELHET

A vízigény, a biodiverzitás csökkenése és az erdőirtás ma már a mexikói avokádótermesztés legnagyobb kihívásai közé tartoznak

– hangsúlyozza a kutatási igazgató.

A klímaváltozás további árfelhajtó tényezőt jelent. A tartós aszály, a hőhullámok és az éghajlati stressz nemcsak csökkentik a termésmennyiséget, hanem a növények ellenállóképességét is rontják, így könnyebben támadják meg őket rovarok vagy kórokozó gombák. Szabolcs szerint Mexikóban két ismert kártevő és egy gombafaj is jelentős veszteségeket okoz, és ezek gyakoribbá válása a klíma miatt várhatóan tovább súlyosbodik majd.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mexikóban nagy, versenyképes gazdaságok határozzák meg a szektort, míg más országokban inkább a kisebb birtokszerkezetek dominálnak, de ott is egyre erősebb a koncentráció

– mondja Pásztor Szabolcs.

Az avokádó extrém módon érzékeny a hidegre, és akár csak egy fagyos éjszaka is elpusztíthatja a növényt. Mivel egy 10–20 méter magas fáról van szó, amelynek hosszú évekig stabil, meleg környezetre van szüksége, a magyar klíma jelenleg alkalmatlan a termesztésre, és még kísérleti jelleggel sem zajlanak ilyen próbálkozások. A hazai igény ugyanakkor gyorsan nő, és a teljes fogyasztást importból fedezzük.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?