Fillérekért veszik az almát az élelmes magyarok: mutatjuk, hol juthatsz hozzá olcsón

Fillérekért veszik az almát az élelmes magyarok: mutatjuk, hol juthatsz hozzá olcsón

agrarszektor.hu
A magyarok nagy almafogyasztó hírében állnak, minden formájában szívesen fogyasztják, legyen az nyersen, kompótként, befőttként, süteményben, vagy akár pálinka formájában. Ráadásul, ha tehetjük, a hazai termesztésű gyümölcsöket részesítjük előnyben a külföldiekkel szemben. És bár az alma termőterülete egyre csökken Magyarországon, nem túl biztatóak a kilátások az idei termést illetően, az almatermesztés pedig évtizedes mélyponton van, azért még van rá mód, hogy jó áron szerezzük be kedvelt gyümölcsünket. Magyarországon ugyanis számos "Szedd magad" almaültetvény található, ahol kilogrammonként nagyjából 300-400 forintos áron kínálják a garantáltan friss almát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az alma a magyarok egyik legkedveltebb gyümölcse, még ha az ágazat épp nehéz időket is él meg. Az elmúlt évek kedvezőtlen időjárási jelenségei, a tavaszi fagyok, a hőségek és a jégesők is komoly termésveszteségeket okoztak a termelőknél, de a problémák közé tartozik az ültetvények magas átlagéletkora, valamint a termőterület csökkenése is, ami szintén közrejátszik az alacsonyabb terméshozamokban. További gondot jelent, hogy magyar almanemesítés az elmúlt 10-15 évben ugyanis szinte teljesen leállt, az újabb magyar almafajták pedig alig vagy nagyon kis mennyiségben jelentek meg a köztermesztésben, amint arról Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke is beszámolt korábban az Agrárszektornak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A magyarok azonban mindezen problémák ellenére is nagy almafogyasztók, és ha egy mód van rá, akkor a hazai fajták mellett teszik le a voksukat. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján szerint a magyarok fejenként évente 11-12 kg almát fogyasztanak el, ami 10 millió magyar lakossal számolva 110-120 ezer tonnát jelent. A termelő-fogyasztó közötti közvetlen értékesítéssel és az önellátásra termeléssel együtt a magyar étkezési almafogyasztás 140-150 ezer tonnára tehető. Ennek 80-90%-át hazai termesztésű almákból fedezik a fogyasztók, és csak a maradék 10-20%-ot elégítik ki importból.

Idén azonban nagyon gyenge termésre számítanak a szakemberek, mindössze 300-350 ezer tonna körüli átlagterméssel számolnak amelyből körülbelül 200 ezer tonna léalma lesz, a maradék pedig étkezési. Ez azonban jócskán elmarad az átlagos évekre jellemző 500-600 ezer tonnás terméstől. A FruitVeB tájékoztatása szerint, ha nem lesznek kimagaslóan jó árak, hogy kompenzálják a jelentős kieséseket, akkor nagyon sokan fogják abbahagyni az almatermesztést ebben az évben, mert egyszerűen elfogynak az anyagi tartalékaik, illetve maga a termelési kedv is.

Ahogy Kelemen Péter, a FruitVeB ügyvezetője szerint a fentebb már említett kedvezőtlen időjárás ellen csak a fejlesztésekkel lehetne védekezni, ám az üdítőkbe szánt gyümölcsök bevételéből szinte lehetetlen korszerű öntöző, fagyvédő berendezéseket vásárolni. Vagyis éppen a legnagyobb kockázatok ellen maradnak védtelenek a fák és válnak kiszolgáltatottá a gazdák is. A szakember úgy látja, hogy a jelenlegi sűrítményexport-mennyiség fenntartásához létfontosságú lenne elérni a teljes gépesítést, amelyhez jelentős támogatásokra lenne szükség.

De mire számíthatnak a fogyasztók?

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrisebb adatai szerint az alma ára a 2022. szeptember 5-11-i héten a Budapesti Nagybani Piacon kilogrammonként 284,17 forint volt. Az egyes almafajták kiskereskedelmi ára a következőképpen alakult: a Gala és az Idared kilója 582,33 forint volt, a Goldené 627,57, míg a Jonagoldot 599 forintért vásárolhatták meg a fogyasztók. Azonban felmerül a kérdés, hogy van-e ezeknél olcsóbb megoldás? És természetesen van, a már jól ismert "Szedd magad", illetve "Vedd magad" akciók. Az ezekben részt vevő termelőknél akár 200-400 forint/kilogrammos áron is hozzá lehet jutni a friss, magyar almához. Arról azonban érdemes előre tájékozódni, hogy az adott termelő vagy kertészet mikor látogatható, mit kell magunkkal vinni a szedéshez, illetve hogy be kell-e jelentkezni előre. Ebben nyújthat segítséget a Gyümölcsvadász nevű portál, ahol a mindenkori szezonális gyümölcsök "Szedd magad" akciói között lehet válogatni. És hogy melyek most az aktuális almaakciók? Mutatjuk!

Baranya megye:

Mozsgó - Győri Sándor, termelő

Borsod-Abaúj-Zemplén megye:

Monaj - dr. Szalma Julianna, termelő

Fejér megye:

Nagyvenyim - Venyim Gyümölcse Kft.

Győr-Moson-Sopron megye:

Fertőd - Horváth Mezőgazdaság

Hajdú-Bihar megye:

Bocskaikert - Dancsi Kertészet

Jász-Nagykun-Szolnok megye:

Kenderes - Kenderesi Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium

Pest megye és Budapest környéke:

Nyáregyháza - Bagoly László, termelő

Pomáz - Breier Farm

Pomáz - Dolina Gyümölcs

Ráckeve - KEVEFRUCT Zrt.

Szob - Szobi Gyümölcsöskert

Törökbálint - DomaFarm

Somogy megye:

Siófok - Kardos Almáskert

Zala megye:

Zalaegerszeg - Bognár Tibor, termelő

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13