Fillérekért veszik az almát az élelmes magyarok: mutatjuk, hol juthatsz hozzá olcsón

Fillérekért veszik az almát az élelmes magyarok: mutatjuk, hol juthatsz hozzá olcsón

agrarszektor.hu
A magyarok nagy almafogyasztó hírében állnak, minden formájában szívesen fogyasztják, legyen az nyersen, kompótként, befőttként, süteményben, vagy akár pálinka formájában. Ráadásul, ha tehetjük, a hazai termesztésű gyümölcsöket részesítjük előnyben a külföldiekkel szemben. És bár az alma termőterülete egyre csökken Magyarországon, nem túl biztatóak a kilátások az idei termést illetően, az almatermesztés pedig évtizedes mélyponton van, azért még van rá mód, hogy jó áron szerezzük be kedvelt gyümölcsünket. Magyarországon ugyanis számos "Szedd magad" almaültetvény található, ahol kilogrammonként nagyjából 300-400 forintos áron kínálják a garantáltan friss almát.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az alma a magyarok egyik legkedveltebb gyümölcse, még ha az ágazat épp nehéz időket is él meg. Az elmúlt évek kedvezőtlen időjárási jelenségei, a tavaszi fagyok, a hőségek és a jégesők is komoly termésveszteségeket okoztak a termelőknél, de a problémák közé tartozik az ültetvények magas átlagéletkora, valamint a termőterület csökkenése is, ami szintén közrejátszik az alacsonyabb terméshozamokban. További gondot jelent, hogy magyar almanemesítés az elmúlt 10-15 évben ugyanis szinte teljesen leállt, az újabb magyar almafajták pedig alig vagy nagyon kis mennyiségben jelentek meg a köztermesztésben, amint arról Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke is beszámolt korábban az Agrárszektornak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A magyarok azonban mindezen problémák ellenére is nagy almafogyasztók, és ha egy mód van rá, akkor a hazai fajták mellett teszik le a voksukat. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján szerint a magyarok fejenként évente 11-12 kg almát fogyasztanak el, ami 10 millió magyar lakossal számolva 110-120 ezer tonnát jelent. A termelő-fogyasztó közötti közvetlen értékesítéssel és az önellátásra termeléssel együtt a magyar étkezési almafogyasztás 140-150 ezer tonnára tehető. Ennek 80-90%-át hazai termesztésű almákból fedezik a fogyasztók, és csak a maradék 10-20%-ot elégítik ki importból.

Idén azonban nagyon gyenge termésre számítanak a szakemberek, mindössze 300-350 ezer tonna körüli átlagterméssel számolnak amelyből körülbelül 200 ezer tonna léalma lesz, a maradék pedig étkezési. Ez azonban jócskán elmarad az átlagos évekre jellemző 500-600 ezer tonnás terméstől. A FruitVeB tájékoztatása szerint, ha nem lesznek kimagaslóan jó árak, hogy kompenzálják a jelentős kieséseket, akkor nagyon sokan fogják abbahagyni az almatermesztést ebben az évben, mert egyszerűen elfogynak az anyagi tartalékaik, illetve maga a termelési kedv is.

Ahogy Kelemen Péter, a FruitVeB ügyvezetője szerint a fentebb már említett kedvezőtlen időjárás ellen csak a fejlesztésekkel lehetne védekezni, ám az üdítőkbe szánt gyümölcsök bevételéből szinte lehetetlen korszerű öntöző, fagyvédő berendezéseket vásárolni. Vagyis éppen a legnagyobb kockázatok ellen maradnak védtelenek a fák és válnak kiszolgáltatottá a gazdák is. A szakember úgy látja, hogy a jelenlegi sűrítményexport-mennyiség fenntartásához létfontosságú lenne elérni a teljes gépesítést, amelyhez jelentős támogatásokra lenne szükség.

De mire számíthatnak a fogyasztók?

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrisebb adatai szerint az alma ára a 2022. szeptember 5-11-i héten a Budapesti Nagybani Piacon kilogrammonként 284,17 forint volt. Az egyes almafajták kiskereskedelmi ára a következőképpen alakult: a Gala és az Idared kilója 582,33 forint volt, a Goldené 627,57, míg a Jonagoldot 599 forintért vásárolhatták meg a fogyasztók. Azonban felmerül a kérdés, hogy van-e ezeknél olcsóbb megoldás? És természetesen van, a már jól ismert "Szedd magad", illetve "Vedd magad" akciók. Az ezekben részt vevő termelőknél akár 200-400 forint/kilogrammos áron is hozzá lehet jutni a friss, magyar almához. Arról azonban érdemes előre tájékozódni, hogy az adott termelő vagy kertészet mikor látogatható, mit kell magunkkal vinni a szedéshez, illetve hogy be kell-e jelentkezni előre. Ebben nyújthat segítséget a Gyümölcsvadász nevű portál, ahol a mindenkori szezonális gyümölcsök "Szedd magad" akciói között lehet válogatni. És hogy melyek most az aktuális almaakciók? Mutatjuk!

Baranya megye:

Mozsgó - Győri Sándor, termelő

Borsod-Abaúj-Zemplén megye:

Monaj - dr. Szalma Julianna, termelő

Fejér megye:

Nagyvenyim - Venyim Gyümölcse Kft.

Győr-Moson-Sopron megye:

Fertőd - Horváth Mezőgazdaság

Hajdú-Bihar megye:

Bocskaikert - Dancsi Kertészet

Jász-Nagykun-Szolnok megye:

Kenderes - Kenderesi Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium

Pest megye és Budapest környéke:

Nyáregyháza - Bagoly László, termelő

Pomáz - Breier Farm

Pomáz - Dolina Gyümölcs

Ráckeve - KEVEFRUCT Zrt.

Szob - Szobi Gyümölcsöskert

Törökbálint - DomaFarm

Somogy megye:

Siófok - Kardos Almáskert

Zala megye:

Zalaegerszeg - Bognár Tibor, termelő

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 3. 06:06