Súlyos gondok vannak a magyar almával: ezt jobb, ha mindenki tudja

Súlyos gondok vannak a magyar almával: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Idén mindössze 350 ezer tonna körüli átlagterméssel számolnak az almatermesztők Magyarországon, ami a 2021-es 5-600 ezer tonnától joval kevesebb. A csökkenésért leginkább a tavaszi fagyok a felelősek, de nem segít a helyzeten a tavaly nyár óta tartó aszály sem. Ha nem lesznek kimagaslóan jó árak, hogy kompenzálják a jelentős kieséseket, akkor nagyon sokan fogják abbahagyni az almatermesztést ebben az évben, mert egyszerűen elfogynak az anyagi tartalékaik, illetve maga a termelési kedv is.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Magyarország jelenleg 24 ezer hektár almatermelő területtel rendelkezik, ami bő 20 évvel ezelőtt 42 ezer hektár volt. Az elmúlt 5 évben a termés 350-500 ezer tonna között ingadozott, és egyedül 2018-ban volt nagyon jó, 800 ezer tonna fölötti

 - mondta az InfoRádiónak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Kiemelte, idén 350 ezer tonna alma várható hazánkban, ami az elmúlt 10 év egyik legalacsonyabb mennyisége. A csökkenésért leginkább a tavaszi fagyok tehetők felelőssé, almatermő területek mintegy 70 százaléka ugyanis az ország északkeleti részében található, ahol a húsvétot követelően három egymás utáni éjszaka is -2, -6 Celsius-fokos lehűlések voltak. Bár akkor ez még nem tűnt végzetesnek és bőséges volt a virágzás, végül május-június folyamán egy nagyon jelentős gyümölcshullás történt. Ráadásul a kárt a tavaly nyár óta tartó aszály csak tovább fokozta.

Apáti Ferenc tájékoztatása szerint egy ekkora terméskiesésnél magasabb árakat várnánk a piacon, de az európai uniós jó - 12,2 millió tonnás - termés ezt tompítani fogja. Lengyelországban különösen jó termés várható, az idei 4,5 millió tonnájukkal több mint a harmadát fogják adni az EU almatermésének. Nehéz most még árakat mondani, az viszont biztos: ha nem lesznek kimagaslóan jó árak, hogy kompenzálják a jelentős kieséseket, akkor nagyon sokan fogják abbahagyni az almatermesztést ebben az évben, mert egyszerűen elfogynak az anyagi tartalékaik, illetve maga a termelési kedv is - hangsúlyozta a szakember.

A mostani, soha nem látott mértékű aszály után az idén a Dunától keletre gyakorlatilag megsemmisült kukoricát, napraforgót jövőre újra lehet vetni, ám egy gyümölcsfa esetében egy ilyen mértékű szárazságnak nagy valószínűséggel az lesz a jövő évi következménye, hogy nem lesz virág a fákon. Az idei termés kinevelése mellett ugyanis - akár egy gyenge, akár egy jobb termés mellett - a fáknak egyáltalán nem marad energiája arra, hogy még virágrügyeket is képezzenek. Így az prognosztizálható, hogy jövőre is nagyon gyenge gyümölcstermésnek nézünk elébe

 - emelte ki Apáti Ferenc.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?