Itt az újabb áremelés? Brutálisan megdrágulhat ez a gyümölcs itthon

Itt az újabb áremelés? Brutálisan megdrágulhat ez a gyümölcs itthon

agrarszektor.hu
Közepes, 450-550 ezer tonnás almatermést jósoltak idén az előrejelzések, ami a sokéves, 600 ezer tonna körüli átlagtermésnél jelentősen kevesebbnek minősül. Ebből - és az egyéb költségek növekedéséből - kifolyólag a téli hónapokban igencsak megdrágulhat a magyarok egyik kedvenc gyümölcse.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A rendkívül aszályos 2022-es év után idén valamivel jobb a helyzet a gyümölcstermés területén, de nem lehetnek elégedettek a termelők. Ennek oka, hogy az az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb tavaszi hónapok hátráltatták a terméskötődést, minőségi gondokat okoztak és kifejezetten kedveztek egyes növénybetegségeknek. Az almánál sok termelő arra panaszkodott, hogy a sok évi átlagot sem érték el az idén - írta meg a TEOL.hu.

Idén a sok tavaszi fagy kiesést okozott a hazai almatermelésben, aminek következtében hozzávetőlegesen 450-500 ezer tonna termésre számítanak a szakértők. A hazai piacra még a lengyel és az olasz termelőktől kerülhet alma, ott a magasabb állami támogatás miatt tudják olcsóbban értékesíteni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tolnában 250 hektáron termelnek almát, zömében Lengyel, Kisvejke, Györköny, Dunaföldvár, Bátaszék és Szekszárd határában. A helyi gazdák különbözően látják a helyzetet: ahol jól felszerelt a gazdaság és az ültetvény sem túl öreg, ott jobb termésre számítanak, ahol ezt nem tudták megoldani, ott gyengébb lesz az idei szezon. A tolnai termelők szerint a felvásárlási árakból arra lehet következtetni, hogy a boltokban drága lesz az alma: a téli hónapokban elérheti a 600-750 forintot is. Ezt erősíti, hogy a termelési és tárolási költségek emelkedése miatt kevesebb alma került a tárolókba, és rekordmennyiséget dolgoztak fel lének és sűrítménynek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?