Lehullt a lepel: így alakul az almaszezon idén a belgáknál

Lehullt a lepel: így alakul az almaszezon idén a belgáknál

agrarszektor.hu
A világpiacon tapasztalható almahiány jó hír a belga termelők számára ebben a szezonban, de továbbra is számos más kihívással kell megküzdeniük. A növekvő munkaerő-, energia-, műtrágya- és csomagolóanyag-költségek mellett a növekvő piacok fejlesztésére is oda kell figyelniük az ágazat szereplőinek.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Marc Evrard, a Belgian Fruit Valley munkatársa szerint a következő belgiumi almaszezon ígéretesnek tűnik. Mint mondta, a tavalyi szezonnal ellentétben üres piacra lépnek, mivel az északi féltekén nem maradtak készletek, a déli féltekén pedig kevesebb termés áll rendelkezésre, például az új-zélandi problémák miatt - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A szakember azt is hozzátette, hogy Belgiumban a szezon kissé később, körülbelül 10-14 napos késéssel indulhat, de erős pozícióból kezdhetnek minden almafajta tekintetében. Tony Derwael, a Bel'Export munkatársa szerint a belga alma a tavalyi szezont erősen zárta, az európai termés pedig 12 millió tonnás volt. Úgy fogalmazott, nagy mennyiséget dolgoztak fel, valamint júliusban a sűrítmény iránti nagy kereslet az Egyesült Államokban és Ázsiában felélte az összes készletet.

A magas munkaerő-, energia-, műtrágya- és csomagolóanyag-költségek továbbra is komoly kihívást jelentenek. Ezzel kapcsolatban Marc Evrard kifejtette, hogy a termelő számára egy kilogramm termék előállításának összköltsége jelentősen emelkedett az elmúlt szezonban.

Mindez az összes éghajlati problémán felül, amelyekkel szembe kell nézniük, beleértve az aszályokat, árvizeket, hideget, hőséget és fagyot, valamint azt, hogy a Green Deal előírásoknak megfelelően kell eljárniuk olyan dolgok tekintetében, mint a csomagolás. A termelők aggódnak, hogyan kezeljék mindezt, mert rengeteg a bizonytalanság. Minden szinten szükség van az oktatásra. Oktatnunk kell az ügyfeleket, a kiskereskedőket és a fogyasztókat is

- mondta Marc Evrard.

A munkaerő rendelkezésre állása és költsége továbbra is kihívást jelent, de a különböző európai országokban a bérek közötti különbség legalább csökkent. A Belgian Fruit Valley munkatársa elmondta, hogy a múltban azt látták, hogy hatalmas különbség volt a dél- és kelet-európai, valamint a belgiumi munkabérek között, de most ez a különbség sokkal kisebb. Korábban Dél-Európában 5-6 euró volt a szedőmunkások bére óránként, Belgiumban pedig 12 euró körül. Most körülbelül 15 euró Belgiumban és közelebb van a 12 euróhoz Dél-Európában.

Marc Evrard szerint a jó munkaerő mindig is fontos befektetés lesz. Ahogy fogalmazott, ha az ember jó minőségű munkaerőt akar, meg kell értenie, hogy a megélhetési költségek mindenki számára emelkednek, így a munkavállalók számára is, és nekik is tisztességes megélhetést kell biztosítani. Emellett ugyanilyen fontos a növekvő piacok, például India további fejlesztése. A Belgian Fruit Valley munkatársa kifejtette, hogy ebben a szezonban sok múlik majd azon, hogy milyen mennyiség érkezik az országba más forrásokból. A szakember szerint meglátják, hogy a többi forrás mit tud nyújtani.

Tudjuk, hogy az elmúlt néhány évben Kína kiesett a két ország közötti sajátos problémák miatt. Az indiai vásárlók inkább Iránra és Törökországra összpontosítottak az árakkal kapcsolatos kérdések miatt. Még mindig vannak európai beszállítók, akik Lengyelországból, Olaszországból, Belgiumból és más országokból küldenek az indiai piacra. India és az Egyesült Államok szorosabb együttműködésre törekszik, így az amerikai alma fajták (például a Red Delicious) ismét nagyobb hangsúlyt kapnak. Az importvámokat, amelyeket korábban 50%-ról 75%-ra emeltek, most ismét 50%-ra csökkentik, ami mindenképpen nagyobb versenyelőnyt biztosít majd az amerikai almáknak

- közölte Marc Evrard.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?