Súlyos gondok vannak ezzel az olasz gyümölccsel: ki fogja így megvenni az árut?

agrarszektor.hu
Nehéz évre számítanak az almaexportőrök Olaszországban. A külpiacok bizonytalansága és a megemelkedett szállítási költségek miatt rengeteg a kérdés az idei szezonban.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Stefano Pezzo, a Fruitimprese Veneto elnöke szerint nincsenek túl fényes helyzetben az olasz almaexportőrök, mivel az orosz-ukrán háború miatt számos piac kiesett, és a hőség miatt a gyümölcsmérettel is adódnak problémák, bár a termés mennyiségére idén nem lehet panasz. Pezzo szerint igen nehéz új piacokat, értékesítési lehetőségeket találni, mivel a tengeren túli szállítások gyakorlatilag leálltak a magas szállítási költségek miatt (pedig almából Olaszország egyik legnagyobb exportpartnere Egyiptom, és jelentős mennyiséget szállítanak Szaúd-Arábiába, valamint az Emirátusokba is), az európai piacokat pedig már az év elején elárasztotta a lengyel alma - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Az olasz tételek legnagyobb gondja a minőséggel lesz, mert a nappali és éjjeli egyaránt magas hőmérsékletek miatt színeződési problémák is lesznek a piros almáknál, elsősorban a Gala fajtakörben, de a fő probléma a mérettel lesz, és ez a belföldi értékesítésben is érezteti majd hatását. A Veneto régióban igen elterjedt Granny Smith-nél például nagyon meg kell küzdeni a 80-as átmérőjű tételekért, márpedig az olasz piacon pont a nagyobb méretű almákat kedvelik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?