Elképesztő, mivel öntöznék a növényeket az olaszok: így spórolnának a vízzel

Elképesztő, mivel öntöznék a növényeket az olaszok: így spórolnának a vízzel

agrarszektor.hu
Olaszországban jó eredményekkel használták öntözésre a kezelt szennyvizet, és még műtrágya is megtakarítható az eljárással. Az első kísérleteket őszibarack fák és paradicsompalánták öntözésével végezték a kutatók, az eddigi eredmények szerint pedig arra jutottak, hogy ez a technológia bármilyen szennyvíztisztító telepen alkalmazható, és új, nem hagyományos vízforrást biztosíthat a kertészeti termelés számára.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Cesena központú olasz ENEA kutatóintézet egy olyan új technológiát fejlesztett ki, amellyel a szennyvíztisztító telepeken kezelt víz felhasználható lesz gyümölcsök és zöldségek termesztésére, és akár 30%-kal csökkentheti a nitrogénműtrágyák felhasználását - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A kutatók az első kísérleteket őszibarack fák és paradicsompalánták öntözésével végezték, és őszibarack esetében analitikai módszerekkel kimutatták, hogy 32%-kal kevesebb nitrogént és 8% foszfort lehet megtakarítani a kezelt szennyvíz alkalmazásával. Bár a baktériumtartalom miatt lehetne aggódni, a kutatók szerint sem a paradicsompalántákban, sem a gyümölcsökben nem volt nyoma Escherichia coli fertőzésnek, sőt, magában a talajban sem lehetett kimutatni a baktériumterhelés jelentős növekedését.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?