Üvegházi molytetű

Az üvegházi molytetű a rovarok osztályának félfedelesszárnyúak rendjébe, a liszteskék családjába tartozó faj. Gyakori kártevő, főleg üvegházakban vagy fóliasátrakban tűnik fel.

Az üvegházi molytetű jellemzői

Az üvegházi molytetű, másik nevén liszteske az üvegházak és a fóliasátrak mellett a szobanövényeket vagy akár a konyhakert növényeit is megtámadhatja. Az üvegházi molytetű kifejlett alakjában egy apró, lepkeszerű rovar, mely alig 1 mm hosszú és fehér színű. Az üvegházi molytetvek túlnyomórészt ivaros úton szaporodnak. Elsősorban a levelek fonákjára rakja a petéit, de a lárvái ás bábjai is károsítanak, melyek szintén a levél fonákján élnek. Évente több, akár 10 nemzedék is kifejlődik, így nagyon szapora kártevőnek mondható.

Az üvegházi molytetű kártétele

Az üvegházi molytetű nagyon szapora kártevő évente akár 10-nél több nemzedék is kifejlődhet, ha ideálisak számára a körülmények, és nem kezdjük el őket, már a megjelenésükkor irtani. Többféleképpen károsít, szívogatásával legyengíti a növényt, ennek következtében a növény fejlődése megáll és észrevehetően csökken a termés mennyisége is. Emellett mézharmatot is kiválaszt, amely azon túl, hogy ragacsossá teszi a leveleket, még a korompenész megjelenését is elősegíti. Ám a sornak még mindig nincs vége, hiszen még a vírusos betegségek terjesztésében is komoly szerepet játszik, így, ha felüti a fejét, mindenképp érdemes védekezni ellene.

Az üvegházi molytetű elleni védekezés

Az üvegházi molytetű petéi, bábjai és lárvái ellenállók, nem hat rájuk a rovarölő szer. Így, ha a felnőtt példányokat, amik az állomány legkisebb részét adják, sikeresen sikerül kiirtani, az egyéb alakjaiból, hamar újra kifejlett kártevők lesznek. A további szaporulat megelőzése érdekében tehát időben kell cselekedni. Az üvegházi molytetű elleni védekezés kiemelten fontos lépése, hogy folyamatosan szemmel tartsuk növényünket, a levelek fonákját kell alaposan átnéznünk ilyenkor.

Jó tipp, ha sárga, ragadós lapokat, színcsapdákat helyezünk ki, ami által szinte azonnal észlelni tudjuk a liszteske jelenlétét és időben elkezdhetjük az irtást. Szobanövények esetében első lépésként válasszuk a növény langyos vizes lemosását és távolítsuk el az adott növényt a többi szobanövénytől. Makacsabb fertőzés esetén használhatunk engedélyezett rovarölő szert. A kertben pedig szintén engedélyezett szerek és a biotermesztésben használható termékek jelenthetnek megoldást.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon