Ömlik a veszélyes zöldség és gyümölcs Európába: ki nem találnád, honnan jönnek

agrarszektor.hu
A LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders, a Mezőgazdasági termelők és állattenyésztők szövetsége szerint az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszere (RASFF) augusztusi adataiból kiderül, hogy a gyümölcsök és zöldségek esetében továbbra is Törökországból származik az összes forgalomba nem hozható termék 87%-a, mivel az EU-ban nem engedélyezett hatóanyagokat tartalmaznak vagy az EU-s szintnél engedélyezett magasabb maximális maradékanyag-határértékeket (MRL) tartalmazott. A legtöbb kimutatott anyag az európai területen tiltott hatóanyagok, mint például a klórpirifosz-metil vagy a klórpirifosz jelenlétének köszönhető.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az év első nyolc hónapjában a gyümölcsökben és zöldségekben észlelt 481 esetből 417 Törökországból, 49 Egyiptomból származott. Az augusztusi 27 észlelésből 18 Törökországból, hat Egyiptomból és kettő Marokkóból származott. Augusztusig a legtöbb az EU piacáról kizárt termék a citrusfélék voltak, mivel a 481 a 203 volt citrus, ami az összes kizárt termék 42%-át jelenti. Ha a múlt hónapot nézzük, ezek közül 9 citrusféle volt, ami 30%-ot jelent - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Ezen adatok fényében a LA UNIÓ sürgeti a döntéshozókat annak érdekében, hogy az Európai Unió az importált termékekkel szemben ugyanazokat a növény-egészségügyi előírásokat követelje meg, mint az itteni termelőktől. Meg kell jegyezni, hogy a RASFF által észlelt egészségügyi riasztásokkal kapcsolatos ismételt panaszok nyomán az Európai Bizottság tavaly novemberben növelte a török behozatal ellenőrzésének gyakoriságát. Különös tekintettel a Törökországból származó narancs, mandarin, klementin, wilking és hasonló citrushibridek és citrom, valamint paprika és gránátalma ellenőrzésének gyakoriságát 20%-ra emelték. Más termékek, például a mogyoró esetében az ellenőrzést szintén 20%-ra, a pisztácia és a szőlőlevél esetében pedig 50%-ra emelték. A grapefruit a figyelmeztetések ellenére nem szerepelt a fokozott gyakoriságú ellenőrzések között.

Ezek az intézkedések nem váltak be, az eredmények egyre rosszabbak és rosszabbak, valamint annak ellenére, hogy Törökország rendszeresen nem tartja be a szabályokat, nem hoznak új intézkedéseket. Ezért a LA UNIÓ már március elején az Európai Bizottsághoz és a spanyol kormányhoz intézett, az EU egészségügyi és élelmiszerbiztonsági politikájáért felelős Egészségügyi Főigazgatóságnak és a Mezőgazdasági Minisztérium Mezőgazdasági Termelés-egészségügyi Főigazgatóságának címzett levélben kérte a Törökországból származó gyümölcs- és zöldségfélék behozatalának megszüntetését. 

Amíg a török importot nem állítják le, a fizikai és személyazonossági ellenőrzések gyakoriságának 50%-ra történő növelését kérjük minden gyümölcs és zöldség esetében, valamint a vámaszimmetria megszüntetését, mert míg Törökország 20%-os vámmal exportál az EU-ba, addig Spanyolországnak 54%-os vámot kell fizetnie a Törökországba irányuló exportért

- mutat rá Carles Peris, a LA UNIÓ főtitkára.

Peris rámutat, hogy

érthetetlen, hogy az európai fogyasztók olyan importált gyümölcsöket és zöldségeket vásárolhatnak a boltok polcain, amelyek termelési szabványai alacsonyabbak, mint a mienké, ráadásul olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek az egészségre való potenciális káros hatásuk miatt tiltottak. Az Európai Bizottságnak a harmadik országokkal kötött nemzetközi megállapodásokban alkalmaznia kell a "termelőtől a fogyasztóig" stratégiában a növényvédő szerek és műtrágyák csökkentésére vonatkozóan meghatározott kötelezettségvállalásokat.

A LA UNIÓ követeli, hogy az Európai Bizottság hozzon létre protokollokat. Olyanokat, amelyek megakadályozzák, hogy az importált gyümölcsök és zöldségek olyan termékeket tartalmazzanak, amelyek tiltottak, mert veszélyesnek minősülnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. szeptember 30. 11:33