Ezt jobb, ha tudod: egyre több ilyen paprikát árulnak a magyar boltokban

Ezt jobb, ha tudod: egyre több ilyen paprikát árulnak a magyar boltokban

Habár a legnagyobb mennyiségben még mindig a fehér tölteni való paprika típusokat termesztik Magyarországon, az utóbbi években egyre többen keresik a piros kápia, a blocky és a pritamin fajtákat  - tudta meg az Agrárszektor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától (NAK). Hozzátették, habár arról nincsenek adatok, hogy az importot tekintve, milyen fajták jönnek be hazánkba, de a behozatal nagyrésze valószínűleg blocky típus, ami jól tükrözi a fogyasztói szokások változását is. Az Agrárkamara kitért lapunknak többek között arra is, hogy Magyarország zöldpaprikából nettó exportőr, 2022-ban kivitelre 16 százalékkal több paprika került a megelőző évhez képest.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A KSH adatai szerint zöldpaprikát (azaz étkezési paprikát) 2021-ben 1612 hektáron termesztettek Magyarországon, ez a szám 2022-ben 1500 hektár körül volt, 2023-ban pedig körülbelül 1200 hektáron termelnek étkezési paprikát hazánkban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint. Míg 2021-ben 91838 tonna termést takarítottak be itthon, addig tavaly a NAK adatai szerint 138 ezer tonna volt a hajtatott étkezési paprika mennyisége. Hazánkban jellemzően a Dél-Alföldi régióban, kiemelten Csongrád-Csanád vármegyében zajlik étkezési paprika termesztése. Magyarországon döntően zárt termesztőberendezés alatt zajlik a paprikatermesztés, a szabadföldön termesztett paprikát a feldolgozópar használja fel. Előfordulhat azonban, hogy az első érési hullámot étkezési paprikaként értékesítik, ám ennek mennyisége igen elenyésző az zárt termesztéshez képest - közölte a NAK.

Import: mennyi az annyi?

A KSH külkereskedelmi adatai szerint az elmúlt években hasonló mennyiségű paprikát importált hazánk. 2022 első kilenc hónapjában az import volumene 35 százalékkal 6,29 ezer tonnára, értéke 31 százalékkal 8,57 millió euróra csökkent az előző év azonos időszakához képest. A zöldpaprika külkereskedelmének aktívuma 44 százalékkal 15,1 millió euróra emelkedett az egy évvel korábbi 10,4 millió euróról. A legtöbb paprika, 2,41 ezer tonna (32 százalékkal kevesebb) Spanyolországból érkezett, majd Egyiptom (936,9 tonna) és Törökország (813,3 tonna) következett a sorban. Azt pontosan nem lehet megmondani, milyen a különböző paprika típusok aránya az importban, árukód alapján ugyanis nincsenek adatok az eltérő fajtákról, de nagyrészt valószínűleg blocky típusokról van szó. 

Import a téli időszakban jellemző leginkább, ekkor a színesre érő paprikákból nincs hazai termelés, illetve még a hegyes erős és TV paprika is érkezik körülbelül márciusi időszakig bezárólag. A behozatal jól mutatja egyébként a fogyasztói szokások változását, hiszen szinte teljes egészében a kaliforniai típusú paprikák teszik ki, melyek termelése ma még kisebb volumenű hazánkban

- közölte az Agrárkamara lapunkkal.

Zöldpaprikából nettó exportőrök vagyunk

Magyarország zöldpaprikából nettó exportőr. A KSH adatai szerint 2022 első kilenc hónapjában a zöldpaprika exportvolumene 7 százalékkal, 16,04 ezer tonnára csökkent, míg exportértéke 4 százalékkal, 23,7 millió euróra emelkedett az előző év azonos időszakához képest. 2022-ben a NAK arról tudatta az Agrárszektort, hogy  a friss fogyasztás nemzetközi trendjének és az egyre szélsőségesebb időjárás figyelembevételével a növényházi termeléssel lehetőség van a termelési időszak széthúzásására, ezáltal a hazai ellátás bővítésére, valamint nagyobb lehetőség nyílik az exportpiacok növelésére is. Ez utóbbi a számokban is meglátszik, hiszen étkezési paprika tekintetében 2022-ban kivitelre 16 százalékkal több paprika került a megelőző évhez képest, ami összesen 21 100 tonna paprikát jelent. A friss zöldpaprika legnagyobb exportpiacára, Németországba 12 százalékkal 9,75 ezer tonnára csökkent, ugyanakkor Szlovákia felé 25 százalékkal 2,28 ezer tonnára, Csehország felé 12 százalékkal 1,63 ezer tonnára nőtt a kivitel 2022 első kilenc hónapjában.

Mit szeret a magyar?

Rendkívül széles a portfóliója a különböző szegmensekben található fajtáknak Magyarországon. Ám ahhoz, hogy meg tudjuk válaszolni azt a kérdést, miszerint mennyire nyitottak a magyarok a hagyományosabb paprikafajtákon túl az újabb, különlegesebbekre, érdemes tisztázni magának a fajtának a fogalmát. A fajta a nemesítő tevékenység eredményeként létrejött fajon belül ismert legalacsonyabb szintű csoport. A típusokat általában a termés formája szerint különböztetjük meg. Ezek a töltenivaló-, blocky- (pl. a kaliforniai paprika), kápia-, almapaprika-, hegyes erős-, pritamin-, kosszarv-, és lamuyo-típusok. A legnagyobb mennyiségben még mindig a fehér tölteni való típusokat termesztjük, emellett a hegyes erős típusok a legnépszerűbbek hazánkban. Ugyanakkor az utóbbi években jelentősen felfutott a piros kápia típusok termelése is és ugyan még kisebb mennyiségben, de megjelentek más, nemzetközi piacokra jellemző paprikák is, például a blocky és a pritamin típusok. 2022-ben a NAK arról tájékoztatta az Agrárszektort, hogy a blocky típusú paprikák az egész világon egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és habár a legnagyobb fogyasztók és importőrök az amerikaiak, a behozatal legnagyobb növekedése az Európai Unióban mutatkozik a 2022-as piaci jelentés alapján. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi a helyzet az árakkal?

Az élelmiszer-infláció a paprika piacán is megmutatkozott. A tölteni való 30-70 mm-es belföldi paprika a 2023 március 27. és április 2. közötti időszakban 1300 forintért volt kapható egy kilogramm a Budapesti Nagybani Piacon, ami 30 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti árat. Ugyanakkor azóta folyamatosan csökken az ára, a 2023 június 5. és 11. közötti időszakban már 750 forintért árultak egy kilogrammot, ez az ár tavalyi év ugyanezen időszakához képest 14,5 százalékkal több.

Nincsenek könnyű helyzetben a magyar paprikatermesztők sem

Az elmúlt években folyamatos volt a technológia fejlesztése, aminek köszönhetően jelentősen javultak a termésátlagaink és a minőségi árukihozatal az étkezési paprika tekintetében Magyarországon, de természetesen mindig van tere a további fejlődésnek - tájékoztatott a NAK. Kiemelték, ehhez azonban komoly fejlesztési forrásokra és megfizethető hitelkamatokra lenne szükség. A legnagyobb problémát a paprikatermesztők számára a költségszintek növekedése és az általános gazdasági környezet bizonytalanságai jelentik, beleértve ebbe a rendelkezésre álló kézimunkaerő hiányát és költségeinek emelkedését is.

Európa paprikapiaca 2022-ben

2022-ben is egyértelműen látszott, hogy az Európai Unió két legnagyobb beszállítója - Spanyolország és Hollandia - évről évre fokozatosan teret veszít az unión kívülről érkező, elsősorban marokkói és török paprikával szemben. Az Euroestacom adatai szerint 2021-ben az EU belső piacán értékesített spanyolországi paprika volumene 12,8 százalékkal (566 ezer tonnára), a hollandiai paprikáé 2,3 százalékkal (282 ezer tonnára) csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Ezzel szemben az EU közösség piacának harmadik legjelentősebb szereplője, Marokkó 12,5 százalékkal növelte eladásait (136 ezer tonnára), Törökország pedig 18,1 százalékkal bővítette uniós exportját (107 ezer tonnára) - derült ki az AKI jelentéséből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?