Durva, ami az európai almapiacon történik: mégis, mi folyik itt?

Durva, ami az európai almapiacon történik: mégis, mi folyik itt?

agrarszektor.hu
Egyre kevesebb import alma érkezik az uniós piacokra az utóbbi időben, ami döntően a globális szinten jelentkező konténerhiánynak, illetve a rekordmagas behajózási áraknak köszönhető. Habár a szállítást nehezítő hatásoknak korlátozóan kellene hatniuk az európai alma exportjára is, ez nincs így, az export üteme ugyanis alig lassul.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A globális szállítási láncok akadozása (konténerhiány) és a rekordmagas behajózási árak miatt az utóbbi fél évben a szokásosnál jóval kevesebb alma érkezett az uniós piacokra. Ezt az uniós termelők számára kedvező folyamatot korábban több piaci elemző is megjósolta és az Európai Bizottság legfrissebb adatai őket igazolták. Jelenleg a déli féltekén 2022 elején betakarított alma érkezik Európába, de áprilisban és májusban alig 15 ezer tonna érte el a kikötőket, ami jóval alulmúlja az utóbbi 5 év legalacsonyabb adatait.

A szállítást nehezítő hatásoknak elvileg ugyanilyen korlátozó módon kellene hatnia az európai alma exportjára is, ám szerencsére ez nincs így. Az augusztustól decemberig tartó időszakban az Európai Unió az átlagosnál jóval nagyobb mennyiségeket értékesített külföldön, és a január-májusi időszakban is nagyjából ötéves átlagnak megfelelő volumen hagyta el az öreg kontinenst, a havi kiviteli mennyiségek csak kis mértékű elmaradást mutatnak az ötéves átlagtól és a tavalyi volumentől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?