Durva, ami az európai almapiacon történik: mégis, mi folyik itt?

Durva, ami az európai almapiacon történik: mégis, mi folyik itt?

agrarszektor.hu
Egyre kevesebb import alma érkezik az uniós piacokra az utóbbi időben, ami döntően a globális szinten jelentkező konténerhiánynak, illetve a rekordmagas behajózási áraknak köszönhető. Habár a szállítást nehezítő hatásoknak korlátozóan kellene hatniuk az európai alma exportjára is, ez nincs így, az export üteme ugyanis alig lassul.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A globális szállítási láncok akadozása (konténerhiány) és a rekordmagas behajózási árak miatt az utóbbi fél évben a szokásosnál jóval kevesebb alma érkezett az uniós piacokra. Ezt az uniós termelők számára kedvező folyamatot korábban több piaci elemző is megjósolta és az Európai Bizottság legfrissebb adatai őket igazolták. Jelenleg a déli féltekén 2022 elején betakarított alma érkezik Európába, de áprilisban és májusban alig 15 ezer tonna érte el a kikötőket, ami jóval alulmúlja az utóbbi 5 év legalacsonyabb adatait.

A szállítást nehezítő hatásoknak elvileg ugyanilyen korlátozó módon kellene hatnia az európai alma exportjára is, ám szerencsére ez nincs így. Az augusztustól decemberig tartó időszakban az Európai Unió az átlagosnál jóval nagyobb mennyiségeket értékesített külföldön, és a január-májusi időszakban is nagyjából ötéves átlagnak megfelelő volumen hagyta el az öreg kontinenst, a havi kiviteli mennyiségek csak kis mértékű elmaradást mutatnak az ötéves átlagtól és a tavalyi volumentől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?