Ilyen fokhagymával van tele az EU, de most súlyos gondok vannak vele

Ilyen fokhagymával van tele az EU, de most súlyos gondok vannak vele

agrarszektor.hu
Spanyolországban 15 százalékkal kevesebb fokhagyma termett idén a tavalyinál. Az előző évivel megegyező területről takarítottak be kisebb termést, elsősorban az időjárás okozta méretproblémák miatt.

Rangos Agrárdíjak az Agrárszektor 2025 konferencián!

Jelentkezzen vagy jelölje kollégáját, barátját, ismerősét a Portfolio Agrárdíjaira!

A decemberi Agrárszektor konferencián immár 11. alkalommal adjuk át 10 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen Ön is szeptember 15-ig!

Lezárult a 2025-ös spanyol fokhagymaszezon, amelynek eredményeiről és tanulságairól Juan Salvador Peregrin, Spanyol Fokhagymatermesztők és Forgalmazók Országos Szövetségének (ANPCA; Asociación Nacional de Productores y Comercializadores de Ajo) elnöke számolt be. Peregrin szerint a termőterület a 2024-es évhez képest nem változott ugyan, ami azt jelenti, hogy az Európai Unió 42,6 ezer hektáros teljes termőterületének több mint a fele, 22,7 ezer hektár Spanyolországban található - viszont a lila fokhagyma területe 8%-kal csökkent. A termés tekintetében már borúsabb a helyzet, mivel a 2024-es 246 ezer tonnához képest (az EU teljes termelése 360 ezer tonna volt), idén 15%-kal kisebb mennyiség (210 ezer tonna) került betakarításra.

A hozamcsökkenés elsődleges oka, hogy gond volt a méretekkel, ami a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt alakult így: márciusban egy különösen csapadékos, fényszegény időszak, valamint a május közepéig tartó hűvös idő az egész ország területén befolyásolta az állományok fejlődését. A lila fokhagyma esetében a méretproblémák a június közepén bekövetkezett hirtelen hőmérséklet-emelkedéssel függenek össze, ami felgyorsította a ciklus végét a fő termőterületeken, például Kasztília-La Mancha tartományban. A gyors felmelegedés megakadályozta, hogy a növények elérjék maximális fejlődési potenciáljukat, viszont a minőség igen jó lett, mind a termés egészségi állapotát, mind megjelenését, mind eltarthatóságát illetően - írja a FruitVeB.

Emellett más strukturális problémák is befolyásolják a termelés fenntarthatóságát, mint például a munkaerő- és inputköltségek folyamatos növekedése, a földeken az egyre gyakoribb és szervezettebb lopások, valamint a művelhető területek csökkenése. Bár a jelenlegi a piaci árak viszonylag jók, Peregrin arra figyelmeztet, hogy még a magas árak sem tudják kompenzálni a csökkenő hozamokat és az állandóan emelkedő költségeket. Ha a termelés jövedelmezőségének bizosítására nem fogadnak el további intézkedéseket, Peregrin a 2026-os termőterület zsugorodását vetítette előre.

A spanyol fokhagyma, amely minőségének és nyomon követhetőségének köszönhetően európai viszonylatban is mérce, bizonytalan jövő előtt áll, ha a kormányok és a piacok nem biztosítanak valódi eszközöket a termelőkre nehezedő nyomás enyhítésére. Az európai fogyasztóknak értékelniük kell a gazdálkodók erőfeszítéseit a spanyol címkével ellátott minőségi termék fenntartása érdekében

- összegzett Juan Salvador Peregrin, az ANPCA elnöke.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?