Sok spanyol gazda mond le erről a zöldségről: egyre kevesebben ültetik

Sok spanyol gazda mond le erről a zöldségről: egyre kevesebben ültetik

agrarszektor.hu
2024-ben sem állt meg a fokhagyma termőterületének zsugorodása Spanyolországban. A termelőket és kereskedőket tömörítő szövetség megkongatta a vészharangokat, és egy három pontos stratégiai tervvel állt elő az ágazat megmentése érdekében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Spanyol Fokhagymatermelők és -kereskedők Országos Szövetségének (Anpca) április 4-én tartott rendes közgyűlésén ismertették a legfrissebb adatokat, amelyek igen aggasztóak: a spanyol fokhagyma-vetésterület több mint 30%-kal csökkent az elmúlt két évben. Az Anpca jelenleg a legnagyobb európai fokhagymatermelőket és -kereskedőket tömörítő szövetsége: a 2024-es termőterület 10215 hektár, 2023-ban pedig több mint 220 ezer tonna árut forgalmazta, ami a Spanyolországban forgalmazott mennyiség több mint 80%-át és a teljes európai mennyiség 65%-át teszi ki. Jelenleg 65 társult forgalmazó céget és közel 1800 termelőt tömörít a szövetség - olvasható a FruitVeB oldalán.

A fenti számok jól mutatják, hogy a spanyol fokhagyma milyen nagy nehézségeken megy keresztül az utóbbi években

- nyilatkozta Jose Carlos Arroyo (PROACO SL), a szövetség titkára.

Az okok között a termelési költségek erőteljes növekedését, a vízkészletek egyre szűkösebbé válását és a munkaerő kérdéséhez kapcsolódó nehézségeket említette. Bár a fokhagymát az Európai Unió stratégiai fontosságú növénynek tekinti, a termelők egyre védtelenebbnek tűnnek az európai és nemzeti kormányok által hozott számos intézkedéssel szemben, főleg a növényvédőszerek, hatóanyagok betiltása nehezíti helyzetüket. A találkozó során a szövetség elnöke, Juan Salvador Peregrin bemutatta a spanyol fokhagymaágazat stratégiai tervét, egy olyan dokumentumot, amely tartalmazza az ágazat fő cselekvési irányvonalait az elkövetkező évekre, azzal a céllal, hogy a spanyol fokhagyma ismét megérdemelt helyére kerülhessen. A terv három fő pontot tartalmaz, amelyek a termelésirányításra, az üzemekben zajló folyamatok elemzésére és a külső tényezők ellenőrzésére összpontosítanak.

Juan Salvador Peregrin szerint a termelésirányításnak kiváló minőségű szabványok szerint kell történnie, hogy a termék megfeleljen a spanyol fokhagymától megkövetelt minőségi standardoknak. Mint mondta,

ennek érdekében már a parcellára lépés előtt ellenőriznünk kell minden lehetséges paramétert, a vetőmagra és annak kezelésére összpontosítva, mint a minőségi termék felé vezető első lépésre. Ezt követően az üzemekben a gyártási folyamatokban globálisan elfogadott minőségi protokollokat kell alkalmazni, hogy a termék megőrizze azt a kiválóságot, amellyel elhagyta a parcellát, és ennek eredményeként olyan fokhagymát kapjunk, amely egész Európában referencia volt és remélhetőleg marad is.

A találkozó végén további, az ágazatot érintő fontos témák kerültek megvitatásra: az EU által harmadik országokkal kötött kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodások nyomon követése és felügyelete, a spanyolországi mezőgazdasági biztosítási rendszer helyzete miatti aggodalom. De ide tartozik a munkaerő-problémák, amelyekkel az ágazat vállalatainak évről évre szembe kell nézniük, a csalás elleni küzdelem és a termékek megfelelő forgalmazásának ellenőrzése a fogyasztókat sújtó csalások elkerülése érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?