Idén már csak 400 hektár jutott erre a növényre, mert jellemzően késő ősszel és télen történik a telepítés, ám a helyzet azóta megváltozott. A cordobai termelők nem voltak biztosak abban, hogy lesz elegendő öntözővizük. Ezért úgy döntöttek, hogy inkább azokon a közeli területeken termesztik a növényt, ahol biztosak voltak abban, hogy lesz víz, mint például Sevilla, Malaga és mindenekelőtt Kasztília-La Mancha tartományokban. Érdemes megjegyezni, hogy a fokhagyma termesztéséhez évente hektáronként 12-13 ezer eurót kell befektetni
- nyilatkozta del Pino. A termőterület az 1980-as és 1990-es évekhez képest jelentősen zsugorodott, mivel ebben az időszakban még 9000 hektár körül volt - írja a FruitVeB.
Ennek egyik oka, hogy mint sok más kultúra esetében, a jövedelmezőség is drámaian visszaesett az elmúlt években elsősorban a költségek erőteljes növekedése miatt.
És ehhez hozzájárultak még az Európai Unió által bizonyos növényvédő szerek használatára előírt korlátozások is. Az árak várhatóan nem esnek vissza, mivel a termelés szintje várhatóan alacsony marad. A végső ár azonban számos tényezőtől függ, többek között a kiszereléstől és a minőségtől. Meglátásom szerint az ésszerű ár az idei évben kilónként 4,5 euró (1815 Ft/kg) körül kellene, hogy alakuljon
- állapította meg del Pino.