Ciklámen

A ciklámen a kankalinfélék, egyesek szerint a szerecsenpuszpáng-félék családjába tartozó nemzetség. Európa mediterrán éghajlatú területein és a Közel-Keleten, É-Afrikában honos.

A ciklámen jellemzői

A ciklámen virágai vékony száron helyezkednek, melyek a levelek töveiből nőnek ki. Fajtájától függően lehet kisebb 16-20 cm vagy akár nagyobb 30-35 cm magas. Számos hibridet hoztak létre, ezért a vörös, rózsaszín, ciklámen és fehér színek mellett különböző árnyalatok és több színű változatok is kaphatók a kertészetekben. Ma már nemcsak kis -és nagyvirágú, hanem fodros szélű is kapható. Többnyire októbertől egészen áprilisig virágzik. A nagyobb virágú ciklámenek általában nem illatosak, a kisebb fajok között viszont vannak olyanok, amik igen. A ciklámennek a levelei is különlegesek, hiszen szintén központi tőből nőnek ki, melyek különleges mintázatúak: sötétzöldek és márvány mintázatú, szív alakúak, amik vékony száron helyezkednek el.

A ciklámen termesztése

A ciklámen nem igényel túl nagy törődést, persze, pár dolgot érdemes figyelembe venni. A laza, tőzeges, sok tápanyagot tartalmazó talajt kedveli. A szárazságot nem bírja, ezért lakásban célszerű 2-3 naponta, bőségesen öntözni. Két öntözés között, hagyhatjuk kicsit kiszáradni a földjét, de ne essünk túlzásba. Locsolás után a pangó vizet pedig öntsük ki alóla! A félárnyékot kedveli, a hő- és fényigénye egyaránt közepes. A ciklámen szaporítható magról. A ciklámen nem igazán szereti a közvetlen napfényt, de világos helyen szeret élni. Ezért nyáron lehetőleg ne rakjuk közvetlen a napos ablak elé, télen viszont rakhatjuk akár az ablakba is, hiszen szereti, ha megfelelő mennyiségű napfényt kap. A ciklámen a hidegebb, 10-15 Celsius fokos hőmérsékleten marad sokáig tartós, mind a növény, mind a virág. Az ennél hidegebbet csak rövid ideig viseli el, mínuszokban megfagy. A ciklámennek virágzás után egyre kevesebb a vízigénye.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.